Planning mislukt? Soms weet een ander het wél beter
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: ons interne gezichtspunt.
Laatst vertelden vrienden dat ze bijna als vermist opgegeven waren tijdens hun vakantie in Schotland, omdat ze uren te laat terugkwamen van een dagwandeling. Ze vertrokken om acht uur ’s ochtends voor een wandeling van nog geen dertig kilometer. Maar pas om tien uur ’s avonds keerden ze uitgeput terug bij de bezorgde hoteleigenaar.
Toch raar, mijn vrienden zijn behoorlijk sportief. Hoe kon het dat ze zoveel langer deden over een wandeltocht? Voor ze vertrokken hadden ze goed nagedacht over de planning. Wandelen doe je met vijf kilometer per uur, dus over een route van dertig kilometer loop je ongeveer zes uur. Plus nog twee uur om foto’s te maken en te rusten.
Glibberige paden
Ze gingen voor deze berekening uit van wat zijzelf wisten over wandelen, vanuit hun zogeheten interne gezichtspunt. Maar ze wisten niet wat ze níet wisten: dat de paden in Schotland glibberig kunnen zijn en ze eigenlijk bergschoenen en wandelstokken nodig hadden. Dat de route af en toe onduidelijk zou zijn en dat ze verkeerd zouden lopen. Dat je veel langer doet over een kilometer in heuvelachtig gebied dan in ons vlakke land.
Planningen maken is lastig, of het nou gaat over een wandeling in Schotland of een megaproject op je werk. We kunnen moeilijk voorspellen hoeveel tijd, energie en geld iets kost, zelfs als we het eerder hebben meegemaakt.
Planningen maken is lastig, of het nou gaat over een wandeling in Schotland of een megaproject op je werk
We moeten op zoek naar de ervaringen van iemand anders: een extern gezichtspunt. Professor Bent Flyvbjerg van de universiteit van Oxford onderzocht het managen van megaprojecten en bedacht het volgende stappenplan:
1. Zoek een vergelijkbaar project
2. Vraag na hoeveel tijd, energie en geld dit project kostte
3. Stel je planning bij met informatie over je project
Vertrouwen
Mijn vrienden hadden dus andere wandelaars moeten vragen hoe lang zij over een soortgelijke wandeling deden en hadden zichzelf nog extra tijd moeten gunnen, omdat ze niet de juiste schoenen aanhadden. Maar nu nog leren vertrouwen op het externe gezichtspunt. Je gevoel zit hiervoor in de weg, want zeg nou zelf: jij kent jezelf en je plannen toch beste?
Mensen zijn makkelijker te beïnvloeden dan je misschien denkt. Met deze trucs van gedragseconoom Esther-Mirjam Sent kun je andermans gedrag sturen:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Peter (59) presteert ondermaats: ‘Straks met pensioen, wie doet mij wat!’
Wat motiveert Peter (59) dit werk te blijven doen? Daar moet hij iets te lang over nadenken. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. -
Geld maakt niet gelukkig, maar meer geld krijgen dan je collega’s wel
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: geluk en ons referentiepunt -
Liever springt hij op de vuilniswagen, maar staken is écht de enige uitweg voor vuilnisman Willem (42)
De maat is vol. Als Utrechtse ambtenaren niet snel meer salaris krijgen, leggen ze het werk neer. Het mogelijk gevolg: overvolle containers, stapels vuilniszakken én smerige straten. ,,Wij doen dit uit nood, omdat we niet gehoord worden.” -
PREMIUM
Jacques (60) had een dikke baan bij de Rabobank, nu gaat hij aan de slag als hoofdconducteur
Van bankmedewerker naar treinconducteur. Geboren en getogen Utrechter Jacques Peeters (60) maakt de stap, na 33 jaar Rabobank. Eind februari hoopt hij de opleiding af te sluiten en zijn eerste trein zelfstandig te laten vertrekken. ,,Beetje sfeer maken, dat is leuk.’’ -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Vinden we op vakantie gaan echt zo leuk als we zelf zeggen?
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de ervarende en de terugblikkende zelf. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.