Prinsjesdag: lagere belasting voor burger en mkb, zzp’er krijgt opnieuw minder aftrek
Het kabinet heeft besloten om de lasten komend jaar toch iets te verlichten. Dat gaat wel ten koste van zzp’ers, die hun zelfstandigenaftrek op termijn met nog eens bijna 2000 euro verder zien slinken.
In ruil voor deze maatregel wordt de arbeidskorting voor een totaalbedrag van 500 miljoen verhoogd, waar alle werkenden van profiteren. Daarnaast daalt het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting met circa 0,2 procentpunt. Ook dit kost een half miljard. Omdat zzp’ers van beide tegenmaatregelen meeprofiteren, gaan zij er onder de streep niet op achteruit, terwijl werknemers in loondienst er juist wat op vooruitgaan.
Dat is volgens Haagse bronnen de uitkomst van de onderhandelingen over de begroting voor komend jaar. Vorig jaar besloot het kabinet al de zelfstandigenaftrek stapsgewijs te verlagen van 7280 euro naar 5000 euro in 2028. Daar wordt nog een schep bovenop gedaan, waardoor de aftrek uiteindelijk daalt naar circa 3200 euro. Het fiscale verschil tussen zelfstandigen en werknemers wordt daardoor kleiner.
Winstbelasting mkb omlaag
Behalve burgers komt het kabinet ook het midden- en kleinbedrijf tegemoet. Het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting, nu nog voor winsten tot 200.000 euro, gaat omlaag van 16,5 naar 15 procent. Bovendien wordt deze belastingschijf de komende jaren stapsgewijs verhoogd, zodat uiteindelijk ook winsten tot 400.000 euro onder dit lagere tarief vallen.
Voor elke euro winst die bedrijven daarbovenop nog maken, blijft het vpb-tarief van 25 procent gelden. De geplande verlaging van dit normale tarief naar 21,7 procent is definitief van de baan, wat vooral nadelig is voor grote bedrijven.
Robbertje
Afgelopen week is door de regeringspartijen een stevig robbertje gevochten over de winstbelasting, waarvan eerder was afgesproken dat die zou gaan dalen, als compensatie voor het niet afschaffen van de dividendbelasting. De VVD stond open voor het op peil houden van de vpb, zolang de opbrengst van dat besluit maar ten goede zou blijven komen van het bedrijfsleven. Dat lijkt te gaan gebeuren. Volgens een betrokkene wordt er twee miljard euro vrijgemaakt voor verruiming van de investeringsaftrek. Bedrijven die investeren lopen daardoor minder risico dat ze dit geld kwijtraken.
Tegelijkertijd neemt het kabinet een aantal maatregelen om fiscale constructies door bedrijven tegen te gaan. Volgens een ingewijde gaat het om ‘vele honderden miljoenen’ en is geput uit de aanbevelingen van de commissie-Ter Haar, die voor de zomer het kabinet een zevental voorstellen deed om belastingontwijking tegen te gaan.
Eerder werd al bekend dat de regeringspartijen het eens zijn geworden over een derde steunpakket, dat waarschijnlijk vrijdagmiddag wordt gepresenteerd. De maatregelen gaan in op 1 oktober en lopen tot 1 juli 2021. Het derde pakket is wel soberder dan de eerste twee pakketten, al zijn oppositiepartijen, vakbonden en werkgevers het daar niet mee eens.
Het kabinet maakt met Prinsjesdag ook geld vrij om zorgverleners volgend jaar weer een incidentele bonus te geven. Ook wordt in de begroting ruimte gemaakt om de werkdruk in de zorg te verlagen.
Bekijk hieronder onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Nieuw steunpakket afgezwakt, loopt door tot in 2021
Het kabinet gaat nog tot ver in 2021 miljarden uitgeven voor een nieuw noodpakket in de coronacrisis. Wel komen er straks minder bedrijven voor steun in aanmerking en worden de vergoedingen stap voor stap minder royaal, zo melden Haagse bronnen. -
Rechter Annemieke (50): ‘Ze vinden vaak dat wij rechters te soft zijn in het uitdelen van straffen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Annemieke Boer (50) is senior rechter bij de rechtbank in Rotterdam. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
Kabinet is ‘heel eind’ met begroting en corona-steunpakket
De coalitiepartijen zijn ‘een heel eind gekomen’ richting een begroting voor volgend jaar en een nieuw steunpakket voor bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën) gezegd na urenlang beraad. -
-
-
Amalia maakte rigoureuze overstap: van verkoop feestneuzen naar balsemen van doden
Het is een carrièreswitch waar maar weinig mensen aan kunnen tippen: van het verkopen van feestneuzen en slingers naar het balsemen van overledenen. De Capelse Amalia Angel Rodriguez (42) maakte deze rigoureuze overstap en heeft er geen dag spijt van gehad. ,,Na balseming kun je iemand weer aanraken, de hand optillen. Dat voelt heel natuurlijk aan.’’ -
Veranderen wordt ons moeilijk gemaakt: ‘Heel wat partijen profiteren van onze slechte gewoontes’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: is gedragsverandering echt zo lastig?