Recordaantal ondernemers stopte ermee in coronajaar
VIDEOHet aantal ondernemers dat er vorig jaar de brui aan gaf, is voor het eerst in tijden fors gestegen. 140.000 ondernemers stopten ermee, 20 procent meer dan een jaar eerder.
Delen per e-mail
Vooral in de horeca gooiden relatief veel ondernemers het bijltje erbij neer, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo sloten 470 restauranthouders de deuren, ongeveer 10 procent meer dan een jaar eerder. Ook gaven 450 cafetaria’s, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen het op.
Het aantal bedrijfsopheffingen nam vooral in het derde en vierde kwartaal een vlucht. Mogelijk heeft dat te maken met de gedeeltelijke lockdown die het kabinet halverwege oktober afkondigde voor de horeca.
Behalve in de horeca staakten ook meer reclame- en communicatiebureaus en webwinkels hun handel. Volgens de CBS-cijfers zijn de stoppers vooral eenmanszaken en zzp’ers (bijna 89 procent). Zo’n 10 procent van de bedrijven die afhaakten, had twee tot tien werknemers in dienst en minder dan 1 procent had tien tot 250 mensen op de loonlijst staan.
Financieel leed
,,Een beslissing om te stoppen kan voor een eenmanszaak makkelijker zijn dan voor een bedrijf met 5000 man in dienst”, denkt onderzoekster en woordvoerster Marjolijn Jaarsma van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Door zelf te stoppen kan de kleine ondernemer zwaarder financieel leed voorkomen: bij een faillissement draaien eigenaren van eenmanszaken zelf op voor de schulden, dit in tegenstelling tot wie een besloten vennootschap heeft. Ondanks de forse stijging van het aantal bedrijfsopheffingen heeft het CBS een positieve noot. Jaarsma: ,,Er zijn vorig jaar nog altijd meer bedrijven begonnen, dan gestopt.” In 2020 startten circa 280.000 ondernemingen.
Het CBS meldde eerder al dat vorig jaar slechts 2703 bedrijven over de kop gingen, dat was 16 procent minder dan een jaar eerder. ,,Die 2703 bedrijven tellen uiteraard niet mee met die 140.000 ondernemingen die zijn gestopt. En het aantal faillissementen van 2703 is overigens exclusief eenmanszaken. Inclusief eenmanszaken zijn er slechts 3178 failliet gegaan. Nog steeds 16 procent minder dan in 2019", aldus Jaarsma.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na Jumbo en Makro zet ook AH het mes in managementlaag: reorganisatie raakt 7500 medewerkers
De winkelorganisatie van Albert Heijn gaat op de schop. Zo'n 7500 leidinggevenden krijgen door de reorganisatie een nieuwe functie. De functies teamleider en assistent-supermarktmanager verdwijnen, bevestigt de supermarktketen na berichtgeving van RTL Nieuws. Albert Heijn meldt dat er geen arbeidsplaatsen verloren gaan. -
hip huis
Een wit huis kil? Niet als je het zo aanpakt
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: de ‘kleur’ wit. -
Hoe je zo snel mogelijk conditie opbouwt - zonder blessures
We hebben meer binnen gezeten dan ooit in de afgelopen herfst en winter. Dat komt onze conditie niet ten goede, blijkt uit dit recente onderzoek van Fit.nl. Het begin van de lente is voor veel mensen hét moment om meer te gaan sporten. Maar hoe begin je met conditie opbouwen en hoe voorkom je blessures? -
werken met een beperking
Romy vond ondanks epilepsie toch een baan: ‘Het kan, durf te dromen’
Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Romy Reijinga (27). -
Herstel-NL geeft strijd tegen lockdown niet op, ondanks turbulente start
Ondanks de storm aan kritiek die de plannen van Herstel-NL losmaakten en meerdere boegbeelden die opstapten, gaat het platform door met actievoeren. Vandaag trappen ze af met een nieuwe campagne om een einde te maken aan de avondklok en de lockdown.
-
Opgelet: nieuw bandenlabel vanaf 1 mei
Vanaf 1 mei krijgen banden een nieuw Europees bandenlabel. Dat moet meer duidelijkheid scheppen met betrekking tot zaken als brandstofverbruik, grip onder natte omstandigheden en geluid. -
video
Bert Visscher overhandigt boek aan goede vriend Jochem Myjer
Een boekpresentatie met alle toeters en bellen zit er momenteel natuurlijk niet in, dus overhandigt cabaretier Bert Visscher zijn boek ‘Dat wordt nooit wat’ aan zijn goede vriend en collega, Jochem Myjer. -
PREMIUM
Kantoor van de toekomst is duurzaam en goed bereikbaar, maar in Utrecht zijn ze nauwelijks te vinden
Een werkplek van kwaliteit: goed bereikbaar, technisch bij de tijd én duurzaam. Dat is waar bedrijven die zich (opnieuw) vestigen in Utrecht naar uitkijken. Om klaar te zijn voor het nieuwe werken en om jong talent binnen te kunnen halen. ,,Maar als je kijkt naar wat er nu wordt gebouwd, is dat lang niet genoeg.”
10 reacties
Ronald Wingerde
Jaap Spruitenburg
Leo van der Meer
M Waardenburg
van Ingen