Renske is eigenlijk horecamanager in het Dolfinarium, maar analyseert nu het bloed van de dolfijnen
Veel medewerkers van pret- en dierenparken hebben door de coronasluiting tijdelijk minder werk. Maar dat betekent niet dat ze thuis op de bank zijn gaan zitten. Zo wordt het personeel van het Dolfinarium ingezet waar hulp nodig is. Horecamedewerkers helpen nu bij het verzorgen van de dieren en oud-dierverzorgers gaan na jaren weer buiten aan het werk.
Delen per e-mail
Normaal gesproken is de winter een rustige periode voor het Dolfinarium en blijven de deuren in Harderwijk gesloten voor bezoekers. Nu is het wel erg stil in het park, want ook de voorstellingen en concerten die normaal wel doorgaan zijn gecanceld.
Laboratorium
Ook grote verbouwingen van bijvoorbeeld restaurants zijn uitgesteld, vertelt horeca- en retailmanager Renske Stijntjes (31). ,,Normaal gesproken ben ik in de winter bezig met voorbereidingen voor het hoogseizoen, zoals dit soort verbouwingen. Maar dat zat er financieel gezien niet in dit jaar.”
Zo had Stijntjes ineens tijd over. Tot een collega van het laboratorium met zwangerschapsverlof ging. Stijntjes bleek over de juiste kennis te beschikken om dit gat deels op te vullen. ,,Ik heb ooit psychobiologie gestudeerd, maar heb daar nooit wat mee gedaan. Ik zag mezelf niet fulltime in een laboratorium werken. Nu kwam dit diploma ineens goed van pas.”
Normaal gesproken ben ik in de winter ook met verbouwingen bezig. Maar dat zat er financieel gezien niet in dit jaar
Sinds november houdt Stijntjes zich bezig waardeanalyses van dieren. De rest van het labwerk wordt door de dierenartsen van het park gedaan. ,,De laborante die nu met verlof is, houdt zich bezig met de waterhuishouding, de controle van het water, en het dierendeel waar bloedanalyse en bijvoorbeeld het controleren van de urine onder valt. Ik heb het bloeddeel overgenomen.”
Dierenploeg
Het Dolfinarium doet ontzettend hard zijn best om iedereen aan het werk te houden. Vanaf het moment dat ze wisten dat het park voor onbepaalde tijd dicht zou gaan, werd er met medewerkers geschoven.
Net als Stijntjes ging ook teamleider Audiovisueel Paul Hulleman (47) op een andere plek in het park aan de slag. Als 15-jarige had Hulleman al een zomerbaantje bij het Dolfinarium en hij is er sindsdien nooit meer weggegaan. ,,Nadat ik mijn mbo-diploma Elektrotechniek had, wist ik nog niet wat ik wilde doen. Ik had hier al een aantal jaar ervaring en kende de dieren. Ik ben jaren dierenverzorger geweest en ben daarna naar het team Audiovisueel gegaan om daar teamleider te worden.”
Door de sluiting van het park was er voor Hulleman en zijn team ook even geen werk. Er waren geen voorstellingen meer om technisch draaiende te houden. Vanwege zijn ervaring in de dierenploeg, werd Hulleman gevraagd om weer buiten aan de slag te gaan bij de dieren. ,,Het is weer wat anders. Ik vind het heel gezellig om weer met collega’s van vroeger te werken. Ook dieren die ik heb leren kennen toen ze geboren werden zijn er nog.”
Fysiek zwaar
Bijspringen in het dierenteam geeft de verzorgers die het werk dag in dag uit doen de ruimte om zich op andere zaken te richten. ,,Ze hebben nu nog meer de tijd voor de verzorging van de dieren doordat anderen bijspringen. Ook zijn er horecamedewerkers die nu om 07.00 uur ‘s ochtends de vis klaarzetten, zodat de dierenploeg op normale tijden kan beginnen.”
Ook zijn er horecamedewerkers die nu om 07.00 uur ‘s ochtends de vis klaarzetten, zodat de dierenploeg op normale tijden kan beginnen
Het fysieke werk was wel even wennen, vertelt Hulleman. ,,Tot nu toe gaat het hartstikke goed, maar bij slecht weer is het wel even doorbijten. Het is hele dagen buiten zijn, ook bij regen en sneeuw. Nu ik 47 ben, is het fysieke werk best uitdagend. Ik sport wel veel in mijn vrije tijd, dat scheelt.”
Gezellig
Hoewel de taken in het laboratorium haar niet zwaar vallen, vindt Stijntjes het toch fijn dat het werk tijdelijk is. ,,Ik had er natuurlijk bewust voor gekozen om hier niet mee verder te gaan. Maar ik vind het wel heel leuk om meer van de dieren mee te krijgen. Voorheen wist ik welke diersoorten hier allemaal zijn, maar nu weet ik ook echt welke dolfijn welke is.”
Hulleman vindt het ontzettend gezellig om weer meer bij de dieren te zijn. ,,Het werken met dieren vind ik echt heerlijk. Als ik die gezellige koppies weer zie, word ik meteen blij. Je brengt uiteindelijk meer tijd met ze door dan met je eigen huisdieren. Je gaat je aan ze hechten.”
Kantoormedewerkers
Maar zodra het park weer opengaat, wordt alles weer normaal. Hulleman gaat weer aan de slag als teamleider Audiovisueel en Stijntjes gaat fulltime terug naar de horeca en retail.
Stijntjes: ,,Ik kan dan weer verder met mijn eigen werk en de laborante ook. Maar mocht ik twee uurtjes nodig zijn in het lab, dan spring ik met veel plezier bij. We doen het hier altijd met z’n allen. Als er iets moet gebeuren dan is het: hup jongens, laarzen aan en schouders eronder. Kantoormedewerkers helpen dan ook gewoon mee. Als het hoogzomer is, komt bijvoorbeeld zo iemand van Finance een paar uur meedraaien in de keuken. Het is hartstikke leuk om eventjes iets anders te doen.”
Bekijk hier alle video’s op het gebied van werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zijn kroeg moest dicht, nu werkt Vincent (45) op de intensive care: ‘Het is zwaar werk’
Vincent Herfkens, uitbater van café ’t Hoff in Wijk bij Duurstede, werkt tijdelijk op de intensive care in het Sint Antonius ziekenhuis. Hij is blij dat hij nuttig werk in de zorg kan doen nu zijn café door corona op slot zit. -
Na besmetting met meningokokken kan het snel gaan: ‘Het begon met oorpijn’
Meningokokkenziekte is relatief onbekend, zeldzaam en onvoorspelbaar. Word je er ziek van, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Toch weet bijna de helft van de ouders van jonge kinderen niet wat meningokokkenziekte is. Dat moet veranderen, vinden een expert en ervaringsdeskundigen. -
italië
Ziekenhuismedewerker (67) komt al 15 jaar niet op werk opdagen, zes managers mogelijk in complot
Een spraakmakend geval van werkweigering houdt een ziekenhuis in het zuiden van Italië in de ban. Een 67-jarige ziekenhuismedewerker wordt ervan beschuldigd dat hij al ruim vijftien jaar zijn gezicht niet meer heeft laten zien op het werk. De man zou in 2005 na een conflict zijn gestopt met werken in het Ciaccio-ziekenhuis in de zuidelijke stad Catanzaro. In de jaren daarna zou hij gewoon zijn doorbetaald. Zes managers zitten mogelijk in het complot. -
PREMIUM
Marc (61) zit al jaren doorbetaald thuis: ‘Dat lijkt aardig, maar dat is het niet’
Marc Goud (61) zit al vijf jaar thuis, maar krijgt gewoon doorbetaald door de gemeente Rotterdam. Hij baalt van zijn situatie. ,,Een vrij leventje waarbij niemand zich met mij bemoeit met elke maand 1800 euro op zak lijkt aardig, maar dat is het niet.’’ -
PREMIUM
Een rotjaar door corona? Niet in het familiebedrijf van Arnaud: ‘Onze kwekerij gaat als een tierelier’
In de oksel van de snelwegen A1 en A27 ligt Kwekerij Gooi en Eemlust. De overgrootvader van de huidige eigenaar Arnaud van Dijk kocht de grond in 1926, met in het achterhoofd dat hij deze op termijn als bouwgrond aan Laren kon verkopen. Tot het zover was, ging hij er kerstbomen kweken die hij verkocht in Nederland en Engeland. Dat was het begin van het huidige bedrijf waar haagplanten, bomen, heesters, sparren en dennen worden gekweekt. Huizen kwamen er niet.
-
eigen tuin eerst
‘We zijn gewend aan tuinverlichting, maar mogen buren ook van de sterrenhemel genieten?’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over mollenverdrijvers en andere tuintechnologie. -
UPDATE
Crematiedrama raakt ontslagen medewerker: 'Hij vindt het echt verschrikkelijk'
Een ervaren medewerker van uitvaartorganisatie Yarden die in januari per ongeluk een verkeerd lichaam cremeerde, kan voorlopig fluiten naar zijn salaris. De ovenist stapte naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten, maar die wees zijn verzoek af omdat er meer onderzoek nodig is. Hierdoor krijgt de man geen brutosalaris van in totaal 4666 euro uitbetaald. Wel moet hij 747 euro aan proceskosten betalen. -
PREMIUM
Deze stellen emigreerden in coronatijd: ‘Ik vraag me regelmatig af waar we aan begonnen zijn’
Ze besloten vol goede moed hun dromen na te jagen en maakten een voortvarende start met een nieuw bestaan in Spanje, Oostenrijk en Italië. Maar toen kwam een jaar van corona, reisverboden en lockdowns. Hamvraag: hoe gaat het met de Nederlandse expats na zo’n bewogen jaar?