Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Ruim anderhalf miljoen ‘zombiebanen’ gaan verdwijnen, maar hoe erg is dat?

De komende vier jaar verdwijnen mogelijk ruim anderhalf miljoen banen als gevolg van digitalisering, meldde accountants- en adviesbureau PwC onlangs. Onder deze zogenoemde groep met ‘zombiebanen’ vallen voornamelijk verkoopmedewerkers, vakkenvullers, horecamedewerkers en receptionisten. Wat gebeurt er met werkenden in deze beroepen? 

43 reacties

 • Jan Versteeg

  1 jaar geleden
  Spreken over zombie banen is mens onwaardig zeker als je het woord zombie opzoekt qua betekenis. Niet vreemd, dit soort hoog opgeleide accountants leven totaal in een andere wereld, en hebben geen boerenverstand. Heb er overigens veel van hun voetstuk af zien vallen, een zombie om maar eens met hun eigen woorden te spreken is er niets bij. Het goede nieuws is dat accountants over een decennia ook niet meer nodig zijn als bedrijven zodanig zijn geautomatiseerd dat controle via systemen kan.
 • Bert Lichtenberg

  1 jaar geleden
  @ Beatrice Lange. Inderdaad, net of de maatschappij alleen nog maar draait om mensen met minimaal een afgeronde HBO-opleiding.
 • Mies Bauwvrauw

  1 jaar geleden
  Stefano Vlaminckx, en die wegbezuinigde banen worden ingevuld door vrijwilligers zonder opleiding via de participatiewet. Lekker goedkoop. Te bizar voor woorden.
 • Stefan Vlaminckx

  1 jaar geleden
  Er zitten nu ook al 150.000 mensen die laagopgeleid zijn thuis met een uitkering, zonder sollicitatieplicht. Die worden middels de participatiewet ergens als vrijwilliger aangesteld of doen zelf iets als bijdrage aan de maatschappij. Wat opzich raar is, want om maar eens een voorbeeld te noemen, hier in het bejaardentehuis bezuinigde men de activiteitenbegeleider weg, en in de GGZ ook. Overal in de zorg is op het gebied van vermaak bij verblijf alles afgeschaft. En dat is maar 1 voorbeeld.
 • Beatrice Lange

  1 jaar geleden
  En dan weer een verhaal over laag opgeleiden. Vind dit zo minachtend. Ik zeg praktisch opgeleid. Een advocaat of dokter moet ook een huis of een auto hebben.