'Ruim helft onze banen over 7 jaar door robots gedaan'
Meer dan de helft van al onze banen zal over minder dan 7 jaar overgenomen zijn door robots. Dat zegt het gerenommeerde World Economic Forum. ,,Mensen weten vaak niet hoe ze zich moeten bewapenen tegen de komst van machines", zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tillburg.
Delen per e-mail
Het onderzoek Future of Jobs 2018 van het World Economic Forum (WEF) stelt dat 52 procent van alle bestaande banen in 2025 verdwijnt. Nu is dat nog maar 29 procent van de banen. Het zou met name gaan om banen in de administratie, accountancy, klantbeheer en werk in de industrie.
Het WEF zegt dat het daarom belangrijk is dat werknemers zichzelf blijven ontwikkelen en dat overheden maatregelen nemen zodat werknemers relevant blijven. ,,Als dat niet gebeurt, kunnen we niet profiteren van de vierde industriële revolutie", zegt CEO Saadia Zahidi.
Ook noemt de organisatie in het rapport sectoren waar er juist banen bijkomen. Voorbeelden zijn drone-bestuurders, mensen die in het ziekenhuis patiënten kunnen monitoren met computers en ontwikkelaars van apps. In de ICT komen er zelfs 133 miljoen banen bij.
'Banen niet weg, wel veranderen ze'
Volgens hoogleraar Wilthagen is de conclusie dat zoveel banen op den duur verdwijnen onterecht. ,,Mensen worden niet overbodig, maar hun banen veranderen, dat zijn twee heel verschillende dingen."
Ook consultant Ben Rogmans stelt dat er vooral een mismatch tussen vraag en aanbod is. ,,Ik hoop dat professionals en mensen in het onderwijs gestimuleerd worden om er nog iets harder aan te trekken, zodat mensen verleid worden om bij te leren en bij te scholen", zei hij in een interview met deze redactie rond zijn boek Geen Paniek! Maar ook jouw baan gaat eraan.
Wilthagen denkt dat we op dit moment te weinig doen om technologische ontwikkelingen bij te benen. ,,Als je telefoon een update nodig heeft, krijgt het apparaat een melding. Net als onze telefoons, hebben wij mensen ook regelmatig een update nodig om robots de baas te blijven." De hele samenleving moet een omwenteling maken.
Verder lezen na de foto
Vroegtijdig omscholen
De hoogleraar adviseert om nu alvast in te spelen op deze voorspelling en werknemers in de risico-sectoren vroegtijdig om te scholen. ,,,De overheid anticipeert niet genoeg op de potentieel ingrijpende gevolgen van robotisering voor de arbeidsmarkt. Misschien is zeven jaar overdreven, maar mensen krijgen zeker meer last van technologische ontwikkelingen als ze geen actie ondernemen."
Toch hoeven we niet bang te zijn overbodig te raken. Routinematige taken kunnen makkelijk worden overgenomen door machines, maar het opbouwen van relaties, oplossen van complexe situaties, daar zijn volgens Wilthagen toch echt mensen voor nodig.
Hij pleit voor meer creativiteit en ontwikkeling van sociale vaardigheden. ,,Machines hebben die soft skills niet. Ook niet over zeven jaar."
Zeven jaar is overdreven, maar de overheid anticipeert niet genoeg op de potentiële gevaren van robotisering
Doemscenario's
De vraag is uiteraard wel hoe realistisch het doemscenario van het World Economic Forum is. Eerder dit jaar stelde de eveneens gerenommeerde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat het gevaar van snelle robotisering schromelijk wordt overdreven.
Slechts één op de zeven banen (veertien procent) in geïndustrialiseerde landen loopt grote kans overbodig te worden. In Nederland ligt die kans met 11,4 procent lager, waarmee ons land tot de meest robotbestendige landen behoort.
Sowieso verschillen de cijfers van verschillende onderzoeken zeer. Meest aangehaalde studie is die van Frey en Osbourne van de Britse universiteit van Oxford. Zij stelden in 2013 dat 47 procent van de banen over twintig jaar is verdwenen. Andere studies komen tot lagere percentages.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'Laagopgeleiden zijn de verliezers van deze arbeidsmarkt'
Tien jaar geleden voorspelde onderzoeker Rob Gründemann wat er op de arbeidsmarkt zou gebeuren. Deze week zwaait hij af als lector bij de Hogeschool Utrecht. Conclusie na een decennium: de laagopgeleiden in Nederland krijgen het alleen nog maar moeilijker. -
Podcast
Dreig jij een digitaal fossiel te worden op het werk?
Wat denk jij, heb je de juiste digitale skills voor de toekomst? En doe jij je werk over vijf jaar nog op de manier zoals je nu gewend bent? -
Deze hippe sciencefiction-banen krijgen we er in de toekomst bij
Help! Een groot deel van de banen zoals we ze kennen, zullen op den duur verdwijnen dankzij artificiële intelligentie en automatisering. Daar kún je op anticiperen door een carrièreswitch te maken. Wat dacht je van nano bot engineer bijvoorbeeld, of gesprekspartner voor ouderen? -
Vrouwen in overgang durven klachten niet te bespreken: ‘Miljoenen lijden in stilte’
Hoewel de helft van de werkende bevolking er op een bepaald moment mee te maken krijgt, blijft de menopauze een taboe op het werk. Veel vrouwen hebben last van klachten, ziet vakbond CNV. In een onderzoek onder vakbondsleden zegt 60 procent van de vrouwen in de overgang dat de combinatie met werk hen zwaar valt. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUM
Ruud opent een ijssalon in coronatijd: ‘Je moet niet bij de pakken neer gaan zitten’
Ruud de Weert blijft de toekomst rooskleurig inzien, ondanks alle coronabeperkingen. De Weert is eigenaar van restaurant Bij de Pastorij in de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Zijn restaurant is, net als alle andere horecazaken, door corona al maanden dicht. Toch ziet hij de toekomst nog steeds rooskleurig tegemoet en gaat hij uitbreiden. Met ingang van 1 april van dit jaar, begint hij in een pand naast zijn restaurant een ijssalon.