Salariskloof lijkt groter te worden, vrouwen alsnog positiever over arbeidsmarkt
Het percentage vrouwelijke grootverdieners is ten opzichte van vorig jaar nauwelijks gestegen, terwijl bij de mannen een groei van 4 procent te zien is. Van de hoogopgeleide vrouwen verdient 18 procent meer dan 45.000 euro per jaar, tegenover 44 procent van de mannen. Dat blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek, uitgevoerd onder zo’n 4000 hoogopgeleide (hbo en wo) Nederlanders.
De salariskloof lijkt dus groter te worden. Slechts 6 procent van de vrouwen verdient jaarlijks meer dan 60.000 euro, tegenover 23 procent van de mannen. ,,We zien in het onderzoek terug dat twee keer zoveel mannen een managementfunctie hebben en dat vier keer meer mannen een directeursfunctie bekleden”, licht Danielle Robben van Persgroep Recruitment toe.
,,Mogelijk heeft dit te maken met het hoge aantal vrouwen dat nog altijd parttime werkt. Wellicht ligt de salariskloof toch aan het verschil in ambities. Uit eerder onderzoek van Intermediair bleek al dat bijna twee keer meer mannen dan vrouwen de baan van hun manager ambiëren.”
Desalniettemin hebben vrouwen een minder negatief beeld van de arbeidsmarkt. Zo is 9 procent pessimistisch over de ontwikkelingen volgend jaar, tegenover 15 procent van de mannen.
Hoogtepunt
Mede door de toenemende schaarste aan arbeidskrachten zijn hoogopgeleiden nu nóg positiever over de arbeidsmarkt dan vorig jaar, blijkt uit het onderzoek: 61 procent vindt de arbeidsmarkt momenteel (zeer) gunstig. Vorig jaar was dat 58 procent. Daarmee lijkt het hoogtepunt echter wel bereikt, want gevraagd naar de arbeidsmarkt voor komend jaar meent slechts 28 procent dat die zich nog gunstiger gaat ontwikkelen.
Onder de toenemende krapte op de arbeidsmarkt worden recruiters steeds actiever: in 2016 werd bijna een kwart van de hoogopgeleiden minstens één keer per maand benaderd voor een andere functie, dit jaar is dat al een derde. Mannen worden, net als vorig jaar, vaker benaderd dan vrouwen: 42 versus 25 procent. Ten opzichte van vorig jaar gaan ook meer hoogopgeleiden regelmatig of altijd in op het aanbod: 12 versus 8 procent.
Favoriete werkgever
In hetzelfde imago-onderzoek is ook gevraagd naar de favoriete werkgever van hoogopgeleiden. Dit jaar is KLM, na vier jaar, weer benoemd tot favoriete werkgever. In 2015 was de luchtvaartmaatschappij voor het laatst favoriete werkgever. Op de tweede plek staat Google en ING bekleedt de derde plek. De snelste stijger dit jaar was Amazon, die als nieuwkomer direct op plek 40 staat.
De nummer 1 van vorig jaar, de Rabobank, is uit de top 10 gevallen en staat op plek 11. ,,Het is een imago-onderzoek”, legt Daan Damen van onderzoeksbureau Motivaction uit. ,,Shell, banken en IT-bedrijven scoren meestal vrij goed, omdat ze bekendstaan om hun goede arbeidsvoorwaarden. Het beeld heerst dat je er goed betaald krijgt. Of een werkgever populair is, hangt ook van de bekendheid af. De NS scoort dit jaar goed, waarschijnlijk omdat ze hun traineeships gepromoot hebben en ze hebben ingezet op duurzaamheid.”
Grootste dalers in de top-50 lijst Favoriete werkgevers:
Rijkswaterstaat: 37 (was 11)
Heineken: 31 (was 14)
EY: 44 (was 27)
FrieslandCampina: 46 (was 29)
Gemeente Rotterdam: 45 (was 31)
Favoriete Werkgevers 2019
1. KLM (was vorig jaar plek 7)
2. Google (was 5)
3. ING (was 4)
4. Shell (was 3)
5. Nederlandse Spoorwegen (NS) (was 23)
6. Unilever (was 9)
7. de Politie (was 6)
8. Philips (was 2)
9. GGZ (was 12)
10. ABN AMRO (was 8)
Natuurlijk wil je meer salaris, maar hoe vraag je daar om? Charlotte van ‘t Wout weet hoe:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mannen verdienen nog altijd meer, terwijl: vrouwen vragen er net zo vaak om
De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers blijft even groot, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Dat komt doordat vrouwen minder uren werken en toch niet om een hoger salaris vragen, toch? Niet helemaal. Wij zetten vijf feiten en fabels over de loonkloof op een rij. -
Vrouwen verdienen bij de gemeente meer dan mannen, volgt het bedrijfsleven?
Vrouwelijke gemeenteambtenaren verdienen voor het eerst (ietsje) meer dan mannelijke collega’s. Hoe komt dat? En volgen andere sectoren? -
CNV roept werkgevers op verduurzaming woning te stimuleren: ‘Geef personeel een warmtebonus’
Vakbond CNV roept werkgevers op om personeel een eenmalige warmtebonus van minimaal 2000 euro te geven. Daarmee kunnen werknemers hun huis energiezuiniger te maken. Enkele bedrijven doen het al. Volgens werkgeversorganisatie AWVN volgen er meer. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
PREMIUM10
Hindoestaanse headhunter Christine wil méér diversiteit op werkvloer, maar óók witte mannen
Doet u mij maar een homo, een niet-westerse vrouw of iemand met een beperking? Nee, zo werkt het niet, zegt headhunter Christine Changoer (36) uit Reeuwijk. Ze maakt zich sterk voor een multicultureel bedrijfsleven, maar dan zonder hokjes. -
PREMIUMstaking
Hij werkt hard, maar toch moet Jordan (48) zijn spaargeld aanspreken: ‘Deze tijd is onwijs zwaar’
Hij heeft al eens zijn huis moeten verkopen, toen het tegenzat. Dat wil Jordan Borsten (48) niet nog eens meemaken. Nu dreigt hij zijn spaargeld te moeten aanspreken om rond te komen; om maar te zwijgen over zijn collega’s die soms nog minder verdienen. Dus staat de chauffeur van de gemeentelijke reiniging vanmiddag op de Coolsingel voor meer loon. ,,Dat is niet uit luxe, hè.”