Sijbren (32) leverde twee derde van zijn salaris in voor zijn droombaan
Bij een nieuwe baan gaan we liever voor wat meer salaris, maar dat geldt niet voor Sijbren Bartlema (32). Hij ruilde zijn baan als chemisch technoloog (5000 euro bruto per maand) in voor een baan in een restaurantkeuken (1850 euro bruto per maand). ,,Nu doe ik iets wat ik écht leuk vind.”
Delen per e-mail
Sijbren werkte voor oliemaatschappij ExxonMobil: een logische stap na zijn studie chemische technologie. ,,Het was een fijne baan. Maar als ik de hele week gewerkt had, was het hoogtepunt op vrijdagavond vrienden uitnodigen en voor hen koken. Ik vond koken altijd al leuk. Ik heb nagedacht over een koksopleiding na de middelbare school, maar een serieuze optie was het nooit. Het idee leeft toch dat je met een vwo-diploma geen mbo-opleiding doet.”
Maar de droom om een eigen horecazaak te beginnen bleef. ,,Na vijf jaar wilde ik iets anders dan ExxonMobil. Ik dacht: ik kan óf naar een ander bedrijf gaan óf ik ga doen wat ik echt mooi vind: de horeca in.”
Pullfactor
Het werd het laatste. Inmiddels werkt Sijbren al 2,5 jaar in de keuken. Daarvoor moest hij bijna twee derde van zijn salaris inleveren. Net als een dertiende maand. Het is een stap die niet veel mensen zetten. Uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (2020) blijkt dat de belangrijkste ‘pullfactor’ voor een baan een goed salaris is. Dit komt vóór fijne werksfeer en een vast contract.
Opvallend is dat alsmaar meer salaris ons niet gelukkiger maakt. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat iemand die 2500 euro verdient, net zo gelukkig is als iemand die 6000 euro per maand opstrijkt.
Ook voor Sijbren is salaris niet de drijfveer. ,,Mensen zeiden: je had een goede baan. Maar een ‘goede baan’ wordt verkeerd geïnterpreteerd. Ik had een ‘goed betaalde baan’. Een goede baan is voor mij doen wat je leuk vindt.”
Mensen zeiden: je had een goede baan. Maar een ‘goede baan’ wordt verkeerd geïnterpreteerd
Doordat hij een stap achteruit deed in inkomen, moest Sijbren wel wat aanpassen in zijn levensstijl. Zo verhuurt hij zijn eigen huis en woont hij nu samen met zijn broer. ,,Ik heb minder te besteden nu, maar ook minder tijd om uit te geven. Vroeger ging al het geld er in het weekend doorheen, nu sta ik de weekends in de keuken.”
Sijbrens omgeving reageerde vooral positief op zijn banenswitch. ,,Er waren natuurlijk mensen die het een ‘gewaagde stap’ vonden. Maar de meesten noemden het een moedige keus. Eigenlijk zeiden veel mensen dat ze ook zoiets zouden moeten doen.”
Asperges schillen
Maar hij moest wél even wennen aan zijn nieuwe job. ,,Ik had geen ervaring in de keuken, dus ik begon onderaan de ladder. Dat was een omschakeling. Ik heb zes jaar gestudeerd en daar stond ik ineens asperges te schillen, haha.” Toch voelt het voor hem als de juiste keus. ,,Ik wil mijn eigen zaak beginnen, dus ik moet ervaring opdoen.”
De tekst gaat verder onder de foto.
Er zijn natuurlijk ook grote verschillen tussen zijn oude en zijn nieuwe baan ,,De horeca is direct werk: je maakt iets, het is ’s avonds klaar en je hoort meteen of het lekker was of niet. Mijn vorige baan was in een groot bedrijf. Daar duurden projecten twee jaar voordat je resultaat zag.” Ook de stroom e-mails, conferenties en meetings is verleden tijd. ,,We krijgen een appje met de foto van het rooster en alleen mail over salaris”, grapt Sijbren.
En het allerbeste aan zijn nieuwe baan? ,,Iedereen werkt hier omdat ze dat willen. Niemand zit zijn tijd uit. Dat merk je in het bedrijfsleven toch vaker. Waar ik nu werk, heeft iedereen echt hart voor de zaak.” Zelfs nu er minder werk is door de coronacrisis.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Deze sectoren bieden in 2021 de meeste kansen voor werkzoekenden
De coronacrisis is van grote invloed op de baankansen in verschillende sectoren. De lijst met de meest kansrijke beroepen die LinkedIn ieder jaar opstelt, ziet er dan ook flink anders uit dan vorige jaren. Intermediair zocht uit welke banen juist nu voor het oprapen liggen. -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
werken met een beperking
Leidinggevende Rob (56) heeft de spierziekte FSHD: ‘Collega’s zijn eraan gewend dat ik soms omval’
Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Rob de Bruin (56). -
Niet één baas verdient zoveel keer meer dan het personeel als de baas van dit Alphense bedrijf
Er is niet één bedrijf in Nederland waar de baas zoveel keer meer verdient dan de gemiddelde werknemer als bij uitgever Wolters Kluwer, gevestigd in Alphen.
-
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen. -
Dragons' Den
Wat valt er te vernieuwen aan een kop koffie? Het idee van deze ondernemers blies de Dragons omver
Twee net afgestudeerde enthousiaste jongemannen met een pitch over een innoverende kop koffie. Bij Dragons’ Den zijn ze er dol op. Stefan Wateler (26) en Florian Fermin (27) bewezen het donderdagavond in de uitzending op NPO1. De aanbiedingen van de investeerders vlogen het tweetal om de oren. -
2 ton uitbetaald
Bouwbedrijf en manager (64) volledig overhoop na coronaruzie, rechter maakt gehakt van bedrijf
Door het onvoldoende naleven van de coronarichtlijnen moet een bouwbedrijf in Flevoland diep in de buidel tasten. Een ervaren werknemer met een prominente functie krijgt ruim 200.000 euro aan salaris, pensioenschade en ontslagvergoedingen uitbetaald, nadat een slepend arbeidsconflict over de omgang met het coronavirus voor de rechter kwam.