Sinds corona meer behoefte aan loopbaancoaching: ‘Er vallen meer ontslagen’
Steeds meer Nederlanders maken gebruik van een coach. Door de komst van het coronavirus verschuift de behoefte: in eerste instantie was er veel hulp nodig bij stress en burn-outklachten, nu hebben veel mensen behoefte aan loopbaancoaching.
Delen per e-mail
Coachings-bureau GortCoaching doet jaarlijks onderzoek naar de trends op het gebied van coaching en begeleiding van hun klanten. ,,Maandelijks krijgen we rond de vierhonderd nieuwe aanmeldingen. Daar kunnen we heel veel cijfers uithalen”, aldus arbeidspsycholoog Tosca Gort. Voor het laatste trendrapport is gebruik gemaakt van de laatste 3000 klanten. Het merendeel is vrouw (65 procent) en tussen de 25 en 34 jaar oud (ruim 30 procent).
De belangrijkste trend de afgelopen jaren? ,,Steeds meer mensen hebben een coach. Een kwart van de Nederlandse mensen is in aanraking geweest met een coach en dit percentage stijgt. Tien jaar geleden had niemand er een, nu is het gemeengoed”, ziet Gort. Die ontwikkeling zie je in alle hoogontwikkelde maatschappijen, stelt ze. ,,Als alle basisvoorzieningen als werk, woning en eten op orde zijn, gaan mensen kijken naar hun persoonlijke ontwikkeling. Het is een kenmerk van een hoogontwikkelde maatschappij.”
Mensen komen er nu achter dat ze hun baan niet leuk vinden en willen iets anders gaan doen
Corona
In het trendrapport heeft GortCoaching - op de valreep - ook de invloed van corona nog mee kunnen nemen. ,,In eerste instantie zagen we dat het aantal aanvragen bij ons bureau met tachtig procent terugliep, maar dat nam langzaam weer toe. We kregen meer aanvragen naar aanleiding van stress en burn-outs. Ook waren er mensen die angstig werden en in het gevoel van onrust een voedingsbodem zagen om zichzelf te willen herontdekken. Ze komen er bijvoorbeeld achter dat ze hun baan niet leuk vinden en willen iets anders gaan doen. Dan komen ze vaak terecht bij een coach”, aldus Gort.
Toch verwacht ze dat het aantal mensen die zich met stressklachten zullen melden de komende tijd weer zal afnemen. ,,Er gaan waarschijnlijk veel mensen ontslagen worden. Ik denk dat de vraag gaat verschuiven naar loopbaancoaching”, zegt Gort, die dit weekend al veel aanvragen binnenkreeg over dit onderwerp. ,,We proberen er altijd voor te zorgen dat mensen terecht komen in een sector die ze leuk vinden, maar waar het ook zin heeft om te solliciteren.”
Teamcoaching
Als de situatie het weer toelaat en er weer bijeenkomsten georganiseerd mogen worden voor grotere groepen, verwacht Gort ook een toename in team-coaching. ,,Wat ik nu zie is dat bedrijven met een zwakke cultuur het heel erg zwaar hebben. De arbeidsproductiviteit ligt laag en mensen zijn niet betrokken bij het bedrijf. Daar betalen ze nu de prijs voor doordat mensen bijvoorbeeld niet meer willen werken of niet meer komen.”
In onderstaande video geeft psycholoog Thijs Launspach vijf redenen waarom zoveel jongeren thuis op de bank zitten met een burn-out:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de stok
Haagse veteraan John laat alles uit zijn handen vallen als een kind wordt vermist: ‘Doen wat moet gebeuren’
De Haagse veteraan John Blonk is lid van het Veteranen Search Team. Vrijwilligers die alles uit hun handen laten vallen als een kind wordt vermist of een moeder aan de wandel is. Wij spraken Blonk voor de rubriek Aan De Stok. -
Coronasleur: Hoe houd je de motivatie als elke dag hetzelfde lijkt?
Voor wie nu thuiswerkt, kunnen de (werk)dagen voor het gevoel in elkaar overlopen. De gebruikelijke lichtpuntjes in het werkende leven - een ontspannende vakantie, een feestje of een vrijdagmiddagborrel - zitten er voorlopig niet in. Hoe blijf je dan gemotiveerd tijdens een lange werkweek? -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Zo zorg je ervoor dat je aantrekkelijk blijft voor werkgevers
Waar er voor de coronacrisis nog sprake was van krapte op de arbeidsmarkt, is het nu in veel sectoren lastiger geworden werk te vinden. Daarnaast vrezen veel mensen voor het verlies van hun baan. Belangrijk dus om je cv up-to-date te houden. Hoe zorg je ervoor dat werkgevers jou in dienst willen nemen? -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.
-
Noodkreet: ‘Gooi winkels nú open, we kunnen de binnensteden niet verder laten afbreken’
-
illegale prostitutie
Zangeres Eva Simons geschrokken van arrestatie fitnessgoeroe: 'Dit moet een misverstand zijn’
De Nederlandse fitnessgoeroe en zangeres Margretha van de L. (46) hangt een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar boven het hoofd vanwege verdenking van betrokkenheid bij illegale prostitutie en uitbuiting. Van de L. en haar ex-man Johan (52) zouden tientallen escortdames in België en Nederland hebben aangestuurd en het grootste deel van de inkomsten voor zichzelf hebben gehouden. Ze moeten zeker een maand langer in de cel blijven zitten, besliste de raadkamer in Antwerpen vanochtend. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).