Starter heeft luxepositie door krapte: ‘De rollen zijn omgedraaid, werkgevers moeten zichzelf verkopen’
De banen liggen voor het oprapen. Daar profiteert ook de beginnende werknemer van. Werkgevers zitten zo in de rats dat werkervaring niet meer als harde eis wordt gezien. Starters hebben dus een luxepositie en durven daar ook naar te (onder)handelen, blijkt uit nieuw onderzoek van vacaturesite Indeed.
De grote krapte op de arbeidsmarkt maakt de starter een stuk zelfverzekerder, dat laat nieuw onderzoek van vacaturesite Indeed zien onder 654 Nederlanders tussen de 16 en 30 jaar oud die maximaal drie jaar geleden zijn afgestudeerd. 56 procent van de respondenten maakt zich geen zorgen over het vinden van een goede baan, een even groot deel denkt de banen zelfs voor het uitkiezen te hebben.
Volgens Kelly Oude Veldhuis van Indeed weet iedere starter dat de nood onder werkgevers hoog is en dat bedrijven hun vacatures bijna niet gevuld krijgen. ,,Werkgevers gaan in alle hoeken en gaten op zoek naar personeel. Een paar jaar terug was het voor starters een stuk lastiger om aan een baan te komen. Je moest net afgestudeerd zijn, maar wel al werkervaring hebben. De rollen zijn inmiddels omgedraaid, werkgevers moeten zichzelf nu aan hen verkopen. Dat geeft de starter vertrouwen in zijn zoektocht naar een baan.”
Ruimte voor onderhandelen
Daarnaast laat de rondvraag onder starters zien dat ze hun luxepositie benutten in het krijgen van betere primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Oude Veldhuis: ,,Bedrijven bieden betere arbeidsvoorwaarden om mensen aan zich te binden, zoals een hoger salaris of extraatjes zoals een fiets van de zaak, maar er is ook nog eens ruimte voor onderhandeling. Ik weet nog dat mijn startsalaris weinig voorstelde, maar het kwam niet in me op om meer te vragen. Door de krapte durven starters dat nu wel.”
Niet alleen op het gebied van salaris wordt er beter onderhandeld. ,,We zien ook dat starters kritischer zijn over het thema werk-privé balans. Salaris staat altijd op één, maar de mogelijkheid om je dag flexibel in te delen of vanuit huis te werken worden steeds belangrijker voor jonge werkzoekenden.”
Coach Marlies van Dam, gespecialiseerd in begeleiding van twintigers en dertigers, ziet ook dat goede secundaire arbeidsvoorwaarden een grotere rol spelen in de keuze voor een baan. ,,De generatie die nu de werkvloer opgaat wil zich blijven ontwikkelen. Ze willen arbeidsvoorwaarden die daar goed bij passen, zoals een ontwikkelbudget.”
Lees ook bij Intermediair: Met deze 15 tips krijg je wél meer salaris
Sneller wisselen
Aan de andere kant ziet Van Dam dat de starters van nu er realistischer instaan en het belang kennen van een vast salaris. ,,Ze hebben al behoorlijk wat meegemaakt en maken nu nog steeds veel mee: de coronacrisis, de economische situatie nu en natuurlijk de klimaatcrisis. Ze weten dat een vast contract heel wat waard is in tijden van crisis en daar kunnen ze vanwege de krapte sneller om vragen.”
Kan een werkgever dat niet bieden, of bevalt een baan om een andere reden niet, dan is de starter zo weg. Bijna 60 procent van de respondenten verwacht door de krappe op de arbeidsmarkt sneller van baan te wisselen. Van Dam heeft haar bedenkingen bij deze ontwikkeling. Is het wel zo positief dat switchen zo makkelijk is omdat de banen voor het oprapen liggen? ,,Als je het vanuit keuzestress bekijkt, iets waar veel jonge mensen last van hebben, is het niet positief. Hoe meer keuzes je hebt, hoe moeilijker het wordt om een keuze te maken.”
Ze weten dat een vast contract heel wat waard is in tijden van crisis en daar kunnen ze vanwege de krapte sneller om vragen
Bekeken vanuit de vele burn-outs en andere mentale problemen waar veel jonge werkenden mee kampen, is de krapte wél iets positiefs, zegt Van Dam. ,,Starters kunnen vanwege die luxepositie makkelijker hun eigen pad kiezen. Ik vind dat te weinig mensen dat nu doen. Dus neem die ruimte en ga op zoek naar een baan die echt bij je past. Ik zou zeggen: gebruik de krapte daarvoor, in plaats van voor het eisen van meer loon.”
Maar switch niet te snel, waarschuwt Van Dam. ,,Werk is niet altijd leuk. Als je uit onvrede meteen naar een volgende baan gaat, zal je misschien tegen hetzelfde aanlopen in die nieuwe functie. Ik geef altijd het advies om ook te kijken naar hoe je het zelf leuker kunt maken.”
Hogere prestatiedruk
Maar zoals het altijd gaat: na goede tijden komen ook weer slechte tijden. Uiteindelijk zal de vraag naar personeel weer afnemen, zegt Oude Veldhuis. ,,Maar we verwachten wel dat de krapte nog even aanhoudt. De werkgever blijft aan zet.”
Voorlopig hebben starters dus nog niets te vrezen. Ruim 40 procent van de respondenten uit het onderzoek verwacht niet dat de economische onrust roet in het eten zal gooien. Voorlopig blijven ze nog wel even onderhandelen, verwacht Oude Veldhuis.
Daar wil Van Dam nog wel graag een kanttekening bij plaatsen: ,,Onderhandelen is goed. Maar ik vraag me wel af of het niet zorgt voor nog een hogere prestatiedruk. Als je sterk onderhandelt, verwacht een organisatie ook wat van je. Je moet dat dan wel waar zien te maken.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Ze is wereldberoemd, komt uit Rotterdam en ontwerpt voor Ikea: ‘Echte Marcelis koop je nu vanaf 1,79 euro’
De wereldberoemde Rotterdamse ontwerper Sabine Marcelis (37) ontwierp een collectie voor Ikea. Ledlampen met speciale effecten, tapijten, salontafels en glaswerk. Vanaf 1 februari te koop onder de naam Varmblixt, Zweeds voor ‘warme bliksem’. En zo heb je een echte ‘Marcelis’ voor een koopje. -
Met video15
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Aanvalsplan: zet robots en buitenlandse vaklui in om tekort aan technici weg te werken
Meer mensen voor de techniek, bouw en energie laten kiezen en behouden, verregaande robotisering van de industrie en extra inzet van tijdelijke vakkrachten van buiten de EU. Met deze ingrepen moeten de tekorten aan technici tot en met 2030 volledig verdampen, staat in een nieuw aanvalsplan. -
Salaris
Stratenmaker Ryan (28): Binnen nu en 10 jaar wil ik een huis kopen
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ryan (28) werkt als stratenmaker via een uitzendbureau. Hij legt onder meer de bestrating aan in nieuwe woonwijken en doet groot gemeenteonderhoud. -
PREMIUM
Collega's staan vaker tegenover elkaar: ‘Ik heb er nachten van wakker gelegen’
Maatschappelijke thema’s leiden steeds meer tot felle discussies in kantines en op de werkvloer. Meer dan de helft van de ondernemers merkt binnen het eigen bedrijf iets van spanningen. Een op de vijf ondernemers heeft met agressie of bedreiging te maken. Ook vakbond CNV ziet de gemoederen oplopen.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMpersoneelstekort
Bij dit bedrijf kun je zónder sollicitatiegesprek aan de slag: ‘Best spannend’
Een baan zonder sollicitatiegesprek, gewoon iemand aannemen die bij je wil komen werken: het heet ‘open hiring’ en is komen overwaaien uit Amerika. Ontstaan uit idealisme om mensen een kans te geven, maar nu omarmd door bedrijven die wanhopig op zoek zijn naar medewerkers.