Steeds meer verzekeraars geloven in mindfulness bij burn-out
Mindfulness zweverig? Niet volgens de zorgverzekeraars. Vanaf 1 januari vergoedt VGZ mindfulness-trainingen in het aanvullende pakket en worden huisartsen door onder andere informatiebijeenkomsten gestimuleerd vaker mindfulness voor te schrijven.
VGZ telt 2,1 miljoen verzekerden, waarvan meer dan driekwart een aanvullende verzekering heeft, en is daarmee de tweede zorgverzekeraar van het land. Vijf jaar geleden nam de verzekeraar bij beginnende burn-outklachten als eerste een vergoeding voor mindfulness-trainingen op. De mindfulness-trainingen worden bij verzekerden steeds populairder, merkt de verzekeraar.
Vanaf 1 januari worden de mindfulness-trainingen volledig vergoed bij licht-depressieve en burn-outklachten vanuit alle aanvullende pakketten. ,,We vinden dat dokters vaak onbewust te snel en te vaak medicijnen voorschrijven. Dat is niet goed voor mensen", zegt woordvoerder Dennis Verschuren.
Mindfulness is simpel gezegd een manier om je aandacht te trainen waardoor je stil staat bij wat er nu gebeurt. Het tegenovergestelde dus van handelen op de automatische piloot. Werknemers doen steeds meer aan mindfulness, constateert het Radboud Universitair Medisch Centrum. Zij zien ook dat door trainingen bij verschillende beroepsgroepen stress, angst en burn-outklachten verminderen. Verder zijn er volgens het academische ziekenhuis aanwijzingen dat mindfulness positieve effecten heeft op ons werken, zoals een hogere productiviteit, meer werkbevlogenheid en betere communicatie.
Univé
VGZ vergoedt jaarlijks een mindfulness-training tot 350 euro. Ook zusterorganisatie Univé vergoedt mindfulness, inmiddels zo'n drie jaar. Bij burn-outklachten wordt een training tot een zelfde bedrag vergoed. ZilverenKruis vergoedt mindfulness ook in de aanvullende verzekering, tot 250 euro. VGZ gaat niet alleen de trainingen vergoeden en huisartsen bijscholen, ze breiden ook hun mindfulness-app uit. ,,Het is een groeiend probleem dat mensen steeds meer onnodig medicijnen slikken en dat veel mensen uitvallen met een burn-out", zegt Verschuren. Natuurlijk scheelt het ook de zorgverzekeraar zelf geld, erkent hij. ,,Maar als mensen in de medische molen terechtkomen, kost dat de maatschappij meer geld, en zal dat uiteindelijk terug te zien zijn in de premie."
VGZ heeft ,,er geen business case op los gelaten of en in welke mate mindfulness het medicijngebruik gaat terugdringen". Verschuren: ,,We denken wel dat mindfulness daarbij helpt, en we denken ook dat huisartsen en onze klanten nog niet voldoende van mindfulness afweten. Daarom gaan we het stimuleren."
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Psycholoog: 'Stress had een negatieve invloed op kwaliteit van mijn leven'
In Nederland heerst de burn-out epidemie, zegt psycholoog Thijs Launspach. Zijn boek ‘Fokking druk, het ultieme anti-stressboek’ komt deze week uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
12
Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consument hand op de knip houdt
Techgigant Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consumenten hun hand meer op de knip houden nu het slechter gaat met de economie. Dat heeft het Amerikaanse techconcern aangekondigd. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het hele personeelsbestand. -
PREMIUM
Hoge werkdruk: 1 op de 6 krijgt burn-outklachten
Veel mensen die werken klagen over hoge werkdruk. Uit cijfers van TNO blijkt dat bijna één op de zes werknemers kampt met burn-outklachten door te hoge werkdruk. Maar wat is dat eigenlijk? En wat kunnen we er zelf aan doen? ,,Topsporters kunnen ook niet elke dag wedstrijden lopen."
-
'Thuis wachten tot je burn-out overgaat, is de slechtste optie'
Op de bank liggen en wachten tot je je energie weer terug hebt, lijkt dé manier om herstellen van een burn-out. Maar dat is het niet, zeggen experts tegen work-lifeplatform Intermediair. Sterker nog: ‘Het is vaak de allerslechtste optie.’ -
-
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMmet video
Zij doen waar een ander voor terugdeinst: ‘Hoe viezer de klus, hoe meer eer van je werk’
Schimmel onder je vloer, drijvende drollen of een tapijt vol bloed? Geen paniek. Deze mannen scheppen de putjes uit, schrapen de stront van de muren en stomen het braaksel uit je auto.