'Stel jezelf kwetsbaar op' is mooi verhaal voor de bühne. Niet op je werk
Wat nu weer, baas?Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: jezelf kwetsbaar opstellen.
Delen per e-mail
Simone (niet haar echte naam) mailde me dat ze van haar baas te horen had gekregen dat ze zich wat vaker ‘kwetsbaar’ moest opstellen. En wat ik van dat advies vond.
Via Google kwam ik terecht in de filter bubble van zelfhulpgoeroes, trainers en coaches. Jezelf kwetsbaar opstellen heeft bij deze beroepsgroep zo’n beetje dezelfde status als voldoende nachtrust en gezond eten. ‘Kwetsbaar is het nieuwe krachtig’ lees ik op assertief.nl. Volgens carrieretijger.nl is kwetsbaarheid een voorwaarde voor creativiteit, innovatie, verandering en succes. En op 365dagensuccesvol.nl staat dat een kwetsbare houding dé sleutel is naar een betekenisvol en gelukkig leven.
Afijn. Dat geeft de burger moed. En Simone ook. En dus stelde zij zich enige tijd later kwetsbaar op toen een project niet liep zoals het moest verlopen. De reactie van haar baas was helaas weinig kwetsbaar: ,,Ik hoef al die excuses niet te horen. Het is jouw taak om de boel voor elkaar te krijgen. Daar krijg je voor betaald. En nu aan de slag!"
Afspraken en deadlines
Welkom in de echte wereld. De wereld van deadlines, afspraken en resultaten. De wereld waar mensen een tegenprestatie verwachten als ze ergens voor betaald hebben. Waar we een minister afrekenen op zijn daden. In die wereld zitten we maar weinig te wachten op kwetsbaarheid. En misschien is het de ene dag fijn om je kwetsbaar op te stellen, maar accepteer je de volgende dag geen kwetsbaarheid van de NS die je in een veel te volle trein laat staan.
Dat wil niet zeggen dat hij of zij zit te wachten op medewerkers die de hele dag kwetsbaar zitten te wezen
Natuurlijk heeft een fatsoenlijke baas begrip voor een begrafenis, je gebroken been of ander onheil. Maar dat wil niet zeggen dat hij of zij zit te wachten op medewerkers die de hele dag kwetsbaar zitten te wezen. Sommige kwesties hou je buiten je werk. En als het jouw taak is om dat project goed af te ronden, is het niet meer dan normaal dat je baas je daar op aanspreekt.
Jezelf kwetsbaar opstellen is een mooi verhaaltje voor de bühne. Maar niet voor op je werk. Dat zie je ook bij die jongens van 365 Dagen Succesvol. Ik lees over kwetsbaarheid als de sleutel tot een betekenisvol leven, maar ik lees ook de algemene voorwaarden. Daarin staat bijvoorbeeld dat 365 Dagen Succesvol geen terugbetalingsverplichting heeft indien een deelnemer een bijeenkomst – om welke reden dan ook - niet heeft bijgewoond. Verder lees ik dat gewijzigde bijeenkomsten geen recht geven op restitutie van het aankoopbedrag. Dat soort bepalingen kan ik persoonlijk slecht rijmen met jezelf kwetsbaar opstellen. Daar komt nog bij dat deelnemers aan de bijeenkomsten in goede geestelijke gezondheid dienen te verkeren. Bij mij wek je dan sterk de indruk dat al te kwetsbare deelnemers hun sleutel tot een betekenisvol en gelukkig leven elders mogen zoeken.
Het advies dat je je kwetsbaar moet opstellen, vind ik ook een belediging voor mensen die écht kwetsbaar zijn. Mohammed stelt zich enorm kwetsbaar op door zijn naam te vermelden op zijn cv, maar komt met anoniem solliciteren toch sneller aan de bak. En een bijstandsmoeder stelt zich ook heel kwetsbaar op in de rij bij de voedselbank, maar zal dat niet ervaren als de sleutel tot een betekenisvol leven.
Wie echt kwetsbaar is, wil daar juist vanaf. Niet meer direct in de problemen komen als de wasmachine stuk is. Niet meer afgewezen worden omdat je in een rolstoel zit. Succes betekent juist dat je niet meer kwetsbaar bent. Het betekent erbij horen, gezien worden en een zinvolle bijdrage kunnen leveren. Een baas die daarvoor zorgt, zul je nooit betrappen op rare praatjes over kwetsbaarheid.
Richard Engelfriet is dagvoorzitter en schreef het boek De Succesillusie. Heb je ook een advies van je baas gekregen waar je over twijfelt? Laat het Richard weten via mail.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren. -
Wat nu weer, baas?
Vreselijk! Een baas die wil dat je gaat 'omdenken'
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: omdenken. -
PREMIUM
In 2017 kwam ze naar Nederland, nu is Iman (23) de eerste vrouw met hoofddoek in Rode Kruis-campagne
Iman (23) is de eerste vrouw met een hoofddoek die in een campagne van het Nederlandse Rode Kruis een hoofdrol te pakken heeft. En wie haar cv bekijkt, kan niet anders dan respect hebben voor de jonge vrouw uit Stolwijk. -
Wat nu weer, baas?
'Alleen een slechte baas laat z'n mensen beoordelen door klanten'
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt de zin van de onzin in deze rubriek. Vandaag: Klanten laten beoordelen hoe goed jij het doet. -
PREMIUM
Roostermaker Brechtje (30) staat voor grootste puzzel van haar carrière: ‘Het is een enorme opdracht’
Ze houdt van puzzelen én problemen oplossen. En dat is maar goed ook, want dat is precies wat roostermaker Brechtje Cats (30) de hele dag doet. Toen het kabinet dinsdag bekendmaakte dat de middelbare scholen met 1,5 meter afstand weer open mogen, was haar voorjaarsvakantie in een klap voorbij. Nu werkt ze aan de grootste puzzel van haar carrière.
-
Wat nu weer, baas?
'Agile is géén bewezen succesformule'
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: agile werken. -
8
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen. -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis.