Stiekem solliciteren of moet je het vertellen aan je baas?
Mag dat?Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma's op de werkvloer. Aflevering 2: Moet je het melden als je bij een andere werkgever solliciteert?
De Kwestie
Je bent al lange tijd niet zo happy op je werk en je overweegt om een nieuwe baan te zoeken bij een ander bedrijf. De sfeer is goed, daar ligt het niet aan. Je vindt vooral het werk niet meer uitdagend genoeg. Je stuurt wat sollicitatiebrieven en wordt onverwacht uitgenodigd om een week later op gesprek te komen. Bij de HR-afdeling regel je vrij voor een tandartsafspraak en in plaats daarvan ga je naar het sollicitatiegesprek. Je wordt uiteindelijk afgewezen, maar je hebt je beslissing definitief gemaakt: je gaat op zoek naar iets anders. Dat stelt je meteen voor een dilemma: moet je je baas eigenlijk inlichten over het voornemen om een nieuwe baan te zoeken?
De Kenner
Als loopbaan- en sollicitatiecoach Naomi Barnouw een grove schatting maakt, vermoedt ze dat zo’n tachtig procent van de mensen die solliciteert bij een andere werkgever, het niet aan de huidige baas vertelt. ,,En dat is ook niet zo gek. Het is natuurlijk super spannend om zoiets te zeggen. Ik heb het zelf ooit ook eens niet gemeld, maar ik ben inmiddels van mening dat het heel jammer is dat mensen niet eerlijk durven te zijn. Het is een keus gebaseerd op angst – mensen zijn bijvoorbeeld bang dat ze hun baan kwijtraken - terwijl er juist veel meer van vertrouwen uitgegaan moet worden”, denkt Barnouw.
Het grote voordeel? Je hoeft je niet in allerlei bochten te wringen of vrij te vragen voor fictieve tandartsafspraken als je eigenlijk een sollicitatiegesprek hebt. Overigens moet je – ook als je werkgever wel op de hoogte is – vaak gewoon verlof opnemen voor een sollicitatiegesprek. ‘Heeft u een sollicitatiegesprek tijdens uren waarop u normaal gesproken werkt? Dan moet u daarvoor vakantie-uren opnemen’, aldus de website van Rijksoverheid.
Dat bevestigt advocaat Huib van Hapert. ,,Je kunt gewoon solliciteren, maar het enige wat je niet mag doen is de contractuele verplichting schenden.” Wat houdt dat in? Nou, bijvoorbeeld jezelf ziek melden, terwijl je helemaal niet ziek bent. ,,Het is pas een probleem als je je werk niet doet, je krijgt namelijk loon naar werken.” Of als je het zogenaamde ‘nevenwerkzaamhedenbeding’ uit een arbeidsovereenkomst schendt. Dat wil zeggen: ergens proeftijd lopen in de avonduren of een eigen onderneming opstarten terwijl je nog in dienst bent bij een werkgever. Klanten aftroggelen van je huidige werknemer? Ook dat is uit den boze. Van Hapert: ,,Het is geen probleem om ergens anders te solliciteren, maar je moet het wel verstandig doen.”
Ik weet dat het een taboe is om te zeggen dat je ergens anders solliciteert, maar voor beide partijen is het uiteindelijk prettiger.
De Oplossing
Kortom, je kán het melden bij de baas, maar het is niet wettelijk verplicht. ,,Ik adviseer het te melden, maar het hangt wel af van je werkgever. Het gros van de werkgevers kan hier heel professioneel mee om gaan”, weet Barnouw uit ervaring. ,,Geef het wel pas aan als je zeker weet dat je wilt gaan solliciteren en op zoek gaat naar een nieuwe baan. Dan heb je de keuze al gemaakt en is het alleen maar prettig als je steun van je werkgever krijgt. Zo lang je je werk goed blijft doen, is er niets aan de hand en is het alleen maar prettig als je geen smoesjes hoeft te verzinnen in de toch al spannende tijd rondom sollicitatiegesprekken.”
Mocht je besluiten om het te melden, adviseert Barnouw om het gesprek positief in te steken. ,,Je moet niet te veel nadruk leggen op alle dingen die je zwaar tegenvallen in je huidige baan. Ik zou de nadruk leggen op je eigen wensen en ambities. Ik weet dat het een taboe is om te zeggen dat je ergens anders solliciteert, maar voor beide partijen is het uiteindelijk prettiger. De werkgever kan een vervanger zoeken, eventueel een ander aanbod doen en zelf kun je rustig op zoek naar een andere baan.”
Zelf een prangende kwestie op de werkvloer? Laat het weten via de mail.
Twijfel jij ook aan je baan? Is het een dipje of echt tijd voor iets anders? In de onderstaande video geeft Charlotte van 't Wout (carrièrecoach en onze columnist) drie vragen die je aan jezelf moet stellen.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Juf Kamalia kreeg veel vragen over haar hoofddoek: ‘Zo vroeg er eentje of het vast zat met lijm’
Kamalia Talhaoui (36) werkt al jaren als juf op de basisschool. Haar hoofddoek zorgde in het begin wel eens voor gefronste wenkbrauwen bij sommige ouders. Haar leerlingen zijn ook altijd heel nieuwsgierig naar haar haar. De kleuters hebben er de grappigste fantasieën over. De lerares besloot ze op te schrijven, in een uniek prentenboek. ,,Ze denken dat ik gouden krullen heb.’’ -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Video
De belangrijkste vragen tijdens een sollicitatiegesprek stel jij zélf
Nadat jij je door je nieuwe potentiële werkgever uitgebreid hebt laten ondervragen, komt altijd die ene onvermijdelijke vraag: ‘heb je zelf nog vragen voor ons?' En jazeker: die moet je hebben. In de Succesminuut geeft Charlotte van 't Wout (carrièrecoach en onze columnist) je drie vragen die jij kunt stellen. -
MAG DAT?
Op vakantie als het op werk eigenlijk niet kan? 'Kom met argumenten'
Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij moeilijke dilemma's op de werkvloer. Aflevering 1: Mag je zelf bepalen wanneer je op vakantie gaat?
-
13
Werkloosheid blijft ondanks recessievrees dalen
De werkloosheid is in december opnieuw gedaald. In de laatste maand van 2022 zat 3,5 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
-
-
poll
Help, mijn nieuwe baas vraagt om een loonstrookje! Mag dat wel?
Hè hè, die felbegeerde baan is binnen! O ja, of je je laatste loonstrookje mee wilt nemen naar het arbeidsvoorwaardengesprek, vraagt je nieuwe baas. Veel sollicitanten krijgen dit verzoek, maar mag een werkgever dat wel eisen? -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.