‘Stop met geld uitgeven aan teambuildingsuitjes’
Bowlen, escape rooms, bootje varen of een andere activiteit om even een dagje aan de teamband te werken. Veel bedrijven organiseren soortgelijke teamuitjes, maar deze zijn zelden nuttig, betoogt ervaringsdeskundige Carlos Valdes-Dapena.
Delen per e-mail
Dat schrijft Valdes-Dapena in vaktijdschrift Harvard Business Review. ,,Gedeelde ervaringen en emoties kan mensen een band geven. Maar deze band is niet bestand tegen de druk van alledag binnen een organisatie die als doel heeft resultaat te leveren”, aldus de directeur van Corporate Collaboration Resources, een adviesbureau in groepsactiviteiten dat onderzoek deed onder 125 teams.
Valdes-Dapena, die ook een boek schreef over het onderwerp, legde vragenlijsten voor aan groepsleden over doelen en motivaties, van individuen en groepen. Belangrijke les uit het onderzoek? Goede samenwerking begint niet met een goede relatie of onderling vertrouwen, het begint juist met aandacht voor individuele motivatie.
En met die kennis is een potje boerengolf of een kookworkshop een stuk minder relevant geworden als teambuildingactiviteit. Zelf investeerde Valdes-Dapena ooit ‘duizenden dollars’ om een orkest in te huren dat een groep leidinggevenden ‘in harmonie’ moest leren werken. ,,Het was een mooie metafoor en een interessante ervaring, maar het deed niets op het gebied van samenwerking”, aldus Valdes-Dapena.
Samenwerking is te vaag
Waar het mis gaat bij dit soort teamactiviteiten en het gebrek aan samenwerking binnen het teams? Het feit dat samenwerking vaak een geïdealiseerd maar vaag doel blijft, ontdekte Valdes-Dapena. Mensen zijn juist goed in taken die duidelijke, individuele verantwoordelijkheden hebben. Juist ook omdat ze op die taken werden beoordeeld door hun managers en bazen.
In zijn onderzoek ontwikkelde Valdes-Dapena vervolgens een kader waarbinnen samenwerking als een duidelijk geformuleerd doel werd omschreven. ,,Door dit onderzoek realiseerden we ons dat mensen pas samen gaan werken als ze zélf uitvinden hoe teamwerk hun resultaten zou verbeteren.”
Met andere woorden, zo besluit hij zijn verhaal, helpen sterke onderlinge relaties en vertrouwen mee bij een goede samenwerking, maar het is niet het startpunt. ,,Samenwerking moet gekoppeld worden aan de motieven van de teamleden. Dat is de sleutel tot productief teamwerk.”
Maar misschien is teambuilding ook gewoon léuk. Bekijk hier het wijnlabyrint van Geert, waar vaak teambuilding plaatsvindt:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo helpt Google werknemers de coronacrisis door: ‘Focus op veerkracht’
De coronacrisis bezorgt werknemers wereldwijd de nodige uitdagingen. Hoe kun je hen dan het beste helpen? Misschien kunnen we wat leren van topsporters, dacht Lauren Whitt van Google. Zelf sportte ze op hoog niveau en verdiepte zich in mentale weerbaarheid en sport. Deze kennis zet ze bij Google in om het personeel mentaal fit te houden. -
10
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Mopperworkshop met het bedrijf: 'We doen toch niets liever dan mopperen?'
Toegejuicht worden door je collega's terwijl je moppert? Het kan tijdens de mopperworkshop waar mopperen wordt gerelativeerd, aangemoedigd en geoefend. ,,Moet ik nu tegen mijn baas gaan mopperen over werkdruk?" -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.
-
WAT NU WEER, BAAS?
'Bedrijven hebben niks aan mensen die dichtbij hun gevoel willen staan'
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: ‘ga eens wat dichter bij je gevoel staan’. -
PREMIUM
Ic-arts Anke (42) kijkt geen tv meer: ‘Ik hoef het allemaal niet meer te zien’
Anke Kröner (42) is intensivist bij Gelre ziekenhuizen en staat al een jaar volop in de frontlinie op de intensive care. Ze vertelt openhartig over hoe haar leven veranderde door corona. En hoe ze om probeert te gaan met steeds verdere polarisatie. ,,Of je een 80-jarige op de ic moet leggen? Die discussie moet niet in talkshows worden gevoerd.’’ -
PREMIUMaan de stok
Ze vinden hem gek, maar Paul ziet toekomst in koffie, warme broodjes en water voor het paard
,,Er is hier behoefte aan een kop koffie, een glas melk en water voor het paard’’, zegt de nieuwe eigenaar van het historische koffiehuisje aan de Buurtweg in Wassenaar. Deze week liepen wij met hem mee voor de rubriek Aan De Stok.