Te weinig begrip voor ex-kankerpatiënten op werkvloer
Het ontbreekt aan begrip voor hun situatie bij collega's en leidinggevenden, vinden ex-kankerpatiënten. Onderneemster en borstkanker overlevende Ragna van Hummel begrijpt dat gevoel.
Delen per e-mail
Ex-kankerpatiënten menen dat er te weinig rekening wordt gehouden met hun lichamelijke en mentale klachten als ze weer terug zijn op het werk. Dat constateren onderzoekers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). De ex-patiënten geven hun collega's gemiddeld een 5,4 voor hun gebrek aan getoond begrip.
Volgens de NFK ondervindt tweederde van de ondervraagde ex-kankerpatiënten na vijf jaar nog steeds klachten als vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie en problemen met hun concentratie, geheugen en op seksueel gebied. 61 procent van hen voelt zich daardoor beperkt in hun werk.
Frustratie
Ik heb een periode gekend dat ik het mijn werkgever kwalijk nam dat hij niet duidelijker zei wat hij van me verwachtte
Ragna van Hummel liep tegen dezelfde problemen aan. Zij keerde in 2007 terug naar haar werk in de IT-sector na een lange strijd met borstkanker. ,,Ik heb toen nog lang last gehad van vermoeidheid en concentratieproblemen door de zware behandeling die ik heb moeten ondergaan. Maar mijn terugkeer voelde eerst als een warm bad, omdat iedereen blij was dat ik terug was. Mijn werkgever zei 'doe maar gewoon wat je nodig hebt'."
Van Hummel miste echter structuur vanuit haar werkgever. ,,Ik heb wel een bedrijfsarts gesproken, maar daar kwam geen plan uit voort", zegt ze. ,,Ik had dus geen idee wat voor route ik moest afleggen om goed te re-integreren. Ik heb een periode gekend dat ik het mijn werkgever kwalijk nam dat hij niet duidelijker zei wat hij van me verwachtte."
Ze richtte later de organisatie Re-turn op, om lotgenoten te helpen met re-integratie. Van Hummel denkt dat geen enkele werkgever bewust niet genoeg begrip toont, maar dat er sprake is van een gebrek aan kennis en kunde. ,,Als werkgever moet je weten wat een ex-kankerpatiënt allemaal aankan en de werkzaamheden aanpassen waar nodig. Lees je een beetje in, blijf regelmatig contact onderhouden met je werknemer en maak concrete afspraken met hem of haar."
In gesprek blijven
Mijn collega's begrijpen ook wel dat ik niet meer kan rennen en vliegen als vroeger
Als hulpmiddel lanceerde de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) gisteren een nieuwe website vol informatie over onder meer werkhervatting en re-integratie van ex-kankerpatiënten: Kankerenwerk.nl. ,,Het is belangrijk dat er blijvend - dus ook jaren later - aandacht is voor hoe het met iemand gaat. Daar zijn zowel werkgevers als werknemers samen verantwoordelijk voor. Blijf met elkaar in gesprek en kijk samen naar wat mogelijk is", denkt projectleider Mirjam Velting.
Dat is ook waar Marjella Bal uit 's-Gravenzande de nadruk op legt. Zij is een van de personen die de vruchten plukte van de begeleiding van Re-turn. Bal werkte als ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg totdat in juni 2016 bij haar borstkanker werd geconstateerd. Een jaar later keerde ze terug bij haar werkgever, die zelf voorstelde om een stappenplan op te zetten. ,,Zo begon ik met vier uur in de week met wat administratief werk en bouwden we dat elke drie weken steeds verder op. Door dat stappenplan ben ik niet meer tegen problemen aangelopen. De chemotherapie spookte tijdens mijn werk wel eens door mijn hoofd en ik hield er nog wel fysieke klachten aan over, maar door vaak en duidelijk te communiceren met mijn coach hierover ben ik nu volledig gereïntegreerd.''
Blijven mailen
Bal denkt dat ze dit mede te danken heeft aan het voortdurende contact met haar collega's. ,,Ik ben tijdens en na mijn ziek zijn compleet open geweest over hoe het met me gaat tegenover mijn collega's en leidinggevenden. Ik ben ze blijven mailen en wanneer het kon, ging ik ook langs. Zij begrijpen nu ook wel dat ik niet meer kan rennen en vliegen als vroeger. Ook geef ik ook nu gewoon toe wanneer ik het bijvoorbeeld even niet kan opbrengen om naar een vergadering te komen. Zo voorkom je dat mensen denken dat je er zo goed uitziet dat er niets mis met je kan zijn.''
Niet alleen kankerpatiënten voelen zich onbegrepen, maar volgens de Patiëntenfederatie Nederland geldt die conclusie ook voor andere chronisch zieken. Uit onderzoek dat zij vorig jaar september publiceerden, bleek dat 75 procent van de ondervraagden vond dat de gevolgen van het hebben van een aandoening of beperking door hun collega’s werd onderschat.
De onderzoekers pleitten voor openheid over knelpunten waar ex-patiënten tijdens het werk tegenaan liepen, zoals extra werkstress of onbegrip. Zij concludeerden echter dat 20 procent van de ondervraagden niet open is over zijn of haar aandoening op het werk. De meest genoemde redenen voor geheimhouding bleken angst voor onbegrip en mogelijke negatieve gevolgen zoals ontslag te zijn.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Krijg het laatste nieuws over werk en carrière gratis in je mailbox
Het coronavirus heeft nogal wat veranderingen teweeg gebracht. Ook op het gebied van werk en carrière zijn er allerlei nieuwe ontwikkelingen. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op de arbeidsmarkt? Abonneer je dan op de Werkt-nieuwsbrief. Je krijgt de nieuwste artikelen, rubrieken, columns en tips voor jouw loopbaan direct in je mailbox. Klik hier om je aan te melden. -
Terugkeer naar kantoor? Bij T-Mobile kunnen ze niet wachten
Werkend Nederland staat te popelen om terug te keren naar kantoor. Nog onduidelijk is hoe dat straks zal zijn. Telecombedrijf T-Mobile vraagt zijn medewerkers naar hun wensen. En die mogen over meer meedenken dan alleen de inrichting van werkplekken en het aantal dagen op kantoor. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Deze ondernemer nam iemand in dienst die midden in een burn-out zat
In het betaald voetbal wordt toch ook weleens iemand aangekocht met een blessure? Dat deed ondernemer Benno Schildkamp ook: hij nam iemand in dienst met een burn-out. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?
-
Wie eerder met pensioen gaat, gaat eerder dood
Vroegpensioen is dodelijk. Nieuw onderzoek toont aan: wie eerder stopt met werken, overlijdt eerder. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUM
‘Stop de vergaderterrorist’: zo voorkom je saaie, eindeloze meetings
Niet veel werkenden zullen zeggen dat ze gelukkig worden van vergaderen, maar volgens Rik Nijkamp, Ernst van Dam en Bart Groenewoud kan het echt. De auteurs van het boek Vergader jezelf gelukkig helpen bedrijven hun vergaderingen productiever en vooral plezieriger te maken.