Transportbedrijf ontslaat onterecht medewerkster die bang was voor corona: 34.000 euro schadevergoeding
Een transportbedrijf uit Spijkenisse heeft een medewerkster die bang was voor corona op de werkvloer ten onrechte ontslagen. De werkgever liet volgens de rechter het conflict bewust escaleren en moet haar daarom nu ruim 34.000 euro betalen.
Delen per e-mail
De vrouw werkte sinds 2011 voor het transport- en distributiebedrijf in Spijkenisse. Eind juni ontstond er een discussie over thuiswerken, nadat een collega die hersteld was van corona weer op de werkvloer aan de slag zou gaan.
De werkneemster maakte zich zorgen over haar eigen gezondheid en vroeg of het mogelijk was om wat langer thuis te werken om contact met de eerder besmette collega te vermijden. Dat weigerde de werkgever, die stelde dat er volgens de richtlijnen van het RIVM geen risico’s waren en de collega niet meer besmettelijk was.
Omdat ik in een risicogroep zit, begrijp ik niet waarom er voor één ochtendje geen uitzondering gemaakt kon worden
Paniekaanvallen
Toen de vrouw de volgende dag aangaf dat zij die avond paniekaanvallen had gehad en daarom toch echt liever thuis wilde blijven werken, werd zij geschorst wegens werkweigering. De medewerkster protesteerde: ,,Omdat ik in een risicogroep zit, begrijp ik niet waarom er voor één ochtendje geen uitzondering gemaakt kon worden. Het RIVM adviseert ook nog steeds zoveel mogelijk thuis te werken. Ik heb dus geen werk geweigerd, maar heb juist geprobeerd samen tot een oplossing te komen,’’ aldus de vrouw.
Desondanks liet het transportbedrijf na een gesprek tussen de partijen weten de vrouw te ontslaan. Het bedrijf stapte naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. De Rotterdamse rechter was het echter totaal niet eens met de werkwijze van de werkgever. Volgens de rechter was er geen sprake van werkweigering en heeft de werkgever de situatie ‘nodeloos laten escaleren door zo snel te grijpen naar de zeer ingrijpende maatregel van schorsing’. De reactie van het bedrijf was ‘disproportioneel en te vergaand’, aldus de uitspraak.
Tienduizenden euro’s
Inmiddels willen beide partijen het contract ontbinden, maar dat kost de werkgever wegens het ‘ernstig verwijtbaar handelen’ nu wel tienduizenden euro’s. Het bedrijf moet de vrouw de reguliere ontslagpremie van ruim 5400 euro betalen. Daarnaast legde de rechter een schadevergoeding voor onterecht ontslag van 6500 euro op en ten slotte nog bijna 4000 euro aan ouderschapsverlof- en pensioenvergoedingen.
Omdat de arbeidsovereenkomst pas in april mag worden ontbonden, draait de transporteur ook op voor negen maanden loondoorbetaling sinds de schorsing en de advocaatkosten van ruim 4000 euro. Daarmee bedraagt de schade voor het bedrijf in totaal zo’n 34.000 euro.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
Mag mijn werkgever straks eisen dat ik het coronavaccin neem?
Als het coronavaccin straks beschikbaar is zal de helft van de Nederlanders zich laten vaccineren. Dan kan het gebeuren dat jij wel gevaccineerd bent, maar je collega niet. Hoe ga je daar dan als werkgever mee om? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
Collega langdurig afwezig: mag je werkgever jou 'zomaar' extra werk opleggen?
Help! Je collega heeft zich ziek gemeld en komt voorlopig niet terug. Terwijl het werk zich alleen maar verder opstapelt. Maar mag een werkgever het resterende personeel eigenlijk wel opzadelen met taken van een collega die voor lange tijd afwezig is? En hoe zit dat eigenlijk bij zwangerschapsverlof en een sabbatical? -
PREMIUM
Henk en Jan stoppen ruim voor pensioen met werken en krijgen daar nog geld voor ook
Ruim voor de pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken. Het is mogelijk voor werknemers die jarenlang zware beroepen uitoefenden. „Als je vanaf je 15de in de bouw werkt, dan ben je er fysiek wel aan toe om te stoppen.” -
PREMIUM
Dit is waarom mannen en vrouwen anders reageren op dezelfde medicijnen
Mannen en vrouwen reageren vaak anders op medicijnen. Toch krijgen ze vaak dezelfde dosis voorgeschreven. Tijd voor verandering, aldus onderzoekers.
-
PREMIUM
Zo doorstonden deze startende ondernemers de crisis: ‘Ik dacht echt: Valt het nu al in duigen?’
Veel startende ondernemers hebben het door de coronacrisis niet gered en moesten weer snel hun deuren sluiten. Maar er zijn ook ondernemers die wél het hoofd boven water hielden, ondanks de moeilijke omstandigheden. Hoe hebben zij dat gedaan? ,,Corona was ook onze redding.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
PREMIUM
Gat in de markt: Daphne (38) ontwerpt kleding voor mensen met een beperking
Leuke en goed passende kleding voor mensen met in een rolstoel: het is er nauwelijks. En dat was Daphne de Ruijter (38) uit Zeist een doorn in het oog. Haar oplossing? Deze kleding zelf maken, in haar eigen atelier. En dat loopt als een trein.