Transportbedrijf ontslaat onterecht medewerkster die bang was voor corona: 34.000 euro schadevergoeding
Een transportbedrijf uit Spijkenisse heeft een medewerkster die bang was voor corona op de werkvloer ten onrechte ontslagen. De werkgever liet volgens de rechter het conflict bewust escaleren en moet haar daarom nu ruim 34.000 euro betalen.
De vrouw werkte sinds 2011 voor het transport- en distributiebedrijf in Spijkenisse. Eind juni ontstond er een discussie over thuiswerken, nadat een collega die hersteld was van corona weer op de werkvloer aan de slag zou gaan.
De werkneemster maakte zich zorgen over haar eigen gezondheid en vroeg of het mogelijk was om wat langer thuis te werken om contact met de eerder besmette collega te vermijden. Dat weigerde de werkgever, die stelde dat er volgens de richtlijnen van het RIVM geen risico’s waren en de collega niet meer besmettelijk was.
Omdat ik in een risicogroep zit, begrijp ik niet waarom er voor één ochtendje geen uitzondering gemaakt kon worden
Paniekaanvallen
Toen de vrouw de volgende dag aangaf dat zij die avond paniekaanvallen had gehad en daarom toch echt liever thuis wilde blijven werken, werd zij geschorst wegens werkweigering. De medewerkster protesteerde: ,,Omdat ik in een risicogroep zit, begrijp ik niet waarom er voor één ochtendje geen uitzondering gemaakt kon worden. Het RIVM adviseert ook nog steeds zoveel mogelijk thuis te werken. Ik heb dus geen werk geweigerd, maar heb juist geprobeerd samen tot een oplossing te komen,’’ aldus de vrouw.
Desondanks liet het transportbedrijf na een gesprek tussen de partijen weten de vrouw te ontslaan. Het bedrijf stapte naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. De Rotterdamse rechter was het echter totaal niet eens met de werkwijze van de werkgever. Volgens de rechter was er geen sprake van werkweigering en heeft de werkgever de situatie ‘nodeloos laten escaleren door zo snel te grijpen naar de zeer ingrijpende maatregel van schorsing’. De reactie van het bedrijf was ‘disproportioneel en te vergaand’, aldus de uitspraak.
Tienduizenden euro’s
Inmiddels willen beide partijen het contract ontbinden, maar dat kost de werkgever wegens het ‘ernstig verwijtbaar handelen’ nu wel tienduizenden euro’s. Het bedrijf moet de vrouw de reguliere ontslagpremie van ruim 5400 euro betalen. Daarnaast legde de rechter een schadevergoeding voor onterecht ontslag van 6500 euro op en ten slotte nog bijna 4000 euro aan ouderschapsverlof- en pensioenvergoedingen.
Omdat de arbeidsovereenkomst pas in april mag worden ontbonden, draait de transporteur ook op voor negen maanden loondoorbetaling sinds de schorsing en de advocaatkosten van ruim 4000 euro. Daarmee bedraagt de schade voor het bedrijf in totaal zo’n 34.000 euro.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aloys (29) voert zand af van werkplaatsen: ‘Ik moet soms feestjes afzeggen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Aloys Schothorst (29) uit Soest is grond- en zandontzorger. -
PREMIUM
Onverzekerde zzp’er Mike (38) heeft hersentumor: ‘Hoef geen miljoenen, wil gewoon gezin onderhouden’
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Veel te duur, vond Mike van Oostwaard (38) toen hij tien jaar geleden als zelfstandige aan de slag ging. Hij dacht het wel te redden met een buffer voor het geval dat hij van het dak zou vallen en iets breken. Toen werd er een hersentumor ontdekt. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
PREMIUMaan het werk9
Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan
Genieten van het leven, kan dat pas als je met pensioen bent? Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze merkt op dat veel mensen aftellen tot hun pensioen, terwijl ze tijdens hun loopbaan van al het leven kunnen genieten. “Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan totdat de overheid besluit dat je kunt stoppen met werken.” -
Collega langdurig afwezig: mag je werkgever jou 'zomaar' extra werk opleggen?
Help! Je collega heeft zich ziek gemeld en komt voorlopig niet terug. Terwijl het werk zich alleen maar verder opstapelt. Maar mag een werkgever het resterende personeel eigenlijk wel opzadelen met taken van een collega die voor lange tijd afwezig is? En hoe zit dat eigenlijk bij zwangerschapsverlof en een sabbatical?
-
Mag mijn werkgever straks eisen dat ik het coronavaccin neem?
Als het coronavaccin straks beschikbaar is zal de helft van de Nederlanders zich laten vaccineren. Dan kan het gebeuren dat jij wel gevaccineerd bent, maar je collega niet. Hoe ga je daar dan als werkgever mee om? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
-
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.