Trend: plekken waar alleen vrouwen mogen werken
Het bordje 'Female only' verschijnt op meer en meer deuren van bedrijven in Nederland. En die plekken zijn populair. ,,Het is misschien cliché, maar we versterken elkaar."
Delen per e-mail
,,Als vrouwen met elkaar zijn, geeft dat vaak een gevoel van openheid. Vragen over zorgtaken en carrière maken zijn met vrouwen alleen veel makkelijker te bespreken", zegt Christine Swart, managing director van Women Inc., een organisatie die zich inzet voor de positie van de vrouw in Nederland.
Exacte cijfers over het aantal bedrijven dat zich expliciet op vrouwen richt, zijn er niet, maar bedrijven en netwerken met female only op de voordeur worden steeds populairder. ,,Vrouwen worden steeds ondernemender", zegt Swart in Het Parool. Dat beeld wordt bevestigd door cijfers: tussen 1996 en 2014 is het aantal vrouwelijke zzp'ers gestegen van 120.000 naar 280.000, een groei van 133 procent. Vergeleken met de groei van het aantal mannelijke zzp'ers - 84 procent - is dat verschil opvallend.
Carrière maken
Hashtag Workmode, een bedrijf waar alleen vrouwen flexwerkplekken kunnen huren, is vorige week begonnen met de vierde vestiging, in Utrecht. Eigenaar Emilie Sobels van Hashtag Workmode merkt dat veel vrouwen het fijn vinden om bij haar een plek te huren en met vrouwen onder elkaar te zijn. ,,Zonder enige marketing zaten we voor de opening al nagenoeg vol."
Volgens Swart is een bedrijf als Hashtag Workmode een antwoord op de groeiende behoefte van vrouwen om elkaar te motiveren en te stimuleren om carrière te maken. ,,Bij dat soort bedrijven kunnen vrouwen aan zichzelf werken. Vragen als 'hoe wil ik mijn tijd indelen?' en 'wat wil ik met mijn carrière?' zijn daar makkelijker te stellen en te beantwoorden."
Motiveren
Vreneli Stadelmaier, eigenaar van loopbaancoachingbureau SheConsult en initiatiefnemer van de website Allevrouwennetwerken.nl, ziet een grote verandering bij de vrouwen ten opzichte van twintig, dertig jaar geleden. ,,De netwerken schieten als paddenstoelen uit de grond. Het karakter is ingrijpend veranderd. Er is meer diversiteit gekomen en het is een soort 'sisterhood' geworden. Het zijn netwerken om elkaar te ondersteunen en te motiveren."
Swart: ,,Misschien heeft niet elke vrouw behoefte aan een clubje speciaal voor vrouwen, maar die bedrijven en netwerken zijn er voor de vrouwen die dat wel willen en dat blijkt nu toch een steeds grotere groep te worden." Wil je, zegt Swart, maatschappelijke verandering bereiken, dan heeft het geen nut om met de vuist op tafel te slaan en mannen te weren. ,,Als je dat wil, moet je mannen juist betrekken, omdat zij nog vaak op sleutelposities zitten."
Hier werken enkel vrouwen:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Zwangere vrouwen massaal de laan uit gestuurd
Zwangere vrouwen in de uitzendbranche of met een flexibel arbeidscontract worden vaak illegaal ontslagen. In 45 dagen kwamen maar liefst 855 meldingen binnen van zwangerschapsdiscriminatie. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
Een op de vijf Nederlanders heeft weleens met een collega geflikflooid
Bij de kerstborrel wordt het soms wel erg gezellig. Het blijft niet altijd bij onschuldig geflirt. Een op de vijf Nederlanders heeft weleens wat met een collega uitgespookt, zo blijkt uit onderzoek.
-
Waarom het zo lekker is om een ander de schuld te geven
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de self-serving bias -
Ad werkt Kolven op het werk? Dit zijn je rechten
Er moet een slot aan de binnenkant zitten. Er moet een koelkast binnen handbereik zijn. Het eisenpakket rondom kolven op het werk is groter dan je zou denken. Wat moeten jonge moeders op de werkvloer weten? -
Salaris Chantal (26) verdient met beleggingen en bitcoins maandelijks 1000 tot 1500 extra
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chantal (26) werkt 32 uur per week als klantcontactmedewerker bij een verzekeringsmaatschappij.