Tweede Kamer stemt voor hoger salaris in de zorg door foutje
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een forse structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers. Eén Kamerlid van de coalitie stemde per ongeluk verkeerd, waardoor de stemmen niet langer staakten.
Een motie van PVV-leider Geert Wilders kreeg in een hoofdelijke stemming 69 Kamerleden achter zich; terwijl 67 Kamerleden tegen stemden. Door ‘een menselijke fout’ bij ChristenUnie, Kamerlid Stieneke van der Graaf riep vóór terwijl ze tegen was, haalde de motie een nipte meerderheid.
Eerdere moties met dezelfde strekking van PVV en SP werden de afgelopen maanden steeds verworpen. Wilders toonde zich na de stemming opgelucht. ,,Dit is geweldig nieuws", zei hij.
SP-leider Lilian Marijnissen voegde toe: ,,Eindelijk wordt een motie voor een eerlijke beloning voor onze zorgverleners aangenomen. Elk debat opnieuw hebben we dit voorstel gedaan. Nu alles op alles zetten dat die structurele salarisverhoging er ook écht komt!”
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Stokpaardje
De motie om zorgpersoneel structureel meer loon te geven, is de afgelopen tijd het stokpaardje geworden van de oppositie. De vraag is echter of er daadwerkelijk gehoor aan gegeven zal worden nu er op papier een meerderheid bestaat voor de wens van de Kamer.
Zorgminister Tamara van Ark heeft deze zomer al geschreven dat het kabinet de tering naar de nering moet zetten nu de coronacrisis het uiterste vraagt van onze nationale reserves. Een loonsverhoging voor het zorgpersoneel is verre van gratis. Eén procentje erbij kost al 560 miljoen euro, ofwel 32,50 euro per Nederlander.
Wilders wil desondanks voorafgaand aan het coronadebat morgen in de Tweede Kamer een brief ontvangen van het kabinet over de manier waarop het de motie wil gaan uitvoeren.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUM
Rechtbankbode Joop gaat met pensioen: ‘Advocaten met kapsones, hadden aan mij een slechte’
Niet alle advocaten zullen hem missen in de Rotterdamse rechtbank. Want bode Joop ten Kaate wilde hen wel eens terechtwijzen als ze ‘kapsones’ hadden of dachten de dienst uit te kunnen maken. Na 15 jaar rechtszaken te hebben uitgeroepen, is hij met pensioen. Daarmee is misschien wel de meest markante bode van het toneel verdwenen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
video
Eerste zorgpremie bekend: stijging hoger dan waar kabinet op rekende
Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie komend jaar met 6,50 euro per maand. Dat is iets meer dan het kabinet op Prinsjesdag voorzag voor de premies in 2021. De DSW-basisverzekering gaat daardoor 124,50 euro per maand kosten. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
PREMIUMColumn
Zzp-en in Nederland.... dat is meer dan alleen even langs de KvK
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Poll
Bijna 40 procent zou deel van loon inleveren om eigen baan te redden
Van alle werknemers wereldwijd is bijna twee vijfde bereid, oftewel 40 procent, om voor een lager salaris te werken, als daarmee banen in het bedrijf gered kunnen worden. Ook zou 30 procent het niet erg vinden om het loon later te ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van salarisdienstverlener ADP. -
PREMIUMZo zijn wij
Bananenkoning Jan was heer en meester op de Haagse markt, nu neemt volgende generatie het over
Zijn overgrootvader Otten, de Bananenkoning, was heer en meester op de Haagse markt. Jan koos voor de altijd gezellige Fahrenheitstraat. „Nu neemt de volgende generatie het over.”