Twitter betaalt topman 1,40 dollar
Twitter-topman Jack Dorsey heeft vorig jaar voor het eerst in vier jaar salaris gekregen van het socialemediabedrijf. In officiële documenten staat dat Dorsey 1,40 dollar kreeg voor zijn werkzaamheden.
Delen per e-mail
De beloning van Dorsey verwijst naar de maximale lengte van 140 tekens die een berichtje op Twitter oorspronkelijk mocht hebben. Eind 2017 werd dat verdubbeld naar 280 tekens. Het is onduidelijk of Dorsey’s salaris op den duur ook naar 2,80 dollar stijgt.
De afgelopen jaren koos Dorsey er steeds voor om te werken zonder loon of bonus. Op die manier wilde hij naar eigen zeggen zijn vertrouwen in Twitter uitdrukken.
In de VS laten veel topbestuurders van techgiganten zich minuscule salarissen van 1 dollar uitbetalen. Vaak krijgen ze ook geen cash bonus. Bekende voorbeelden zijn Elon Musk van Tesla en Google-oprichters Larry Page en Sergei Brin. De in 2011 overleden Apple-oprichter Steve Jobs ontving eveneens jarenlang slechts een dollar per jaar.
Dorsey is al miljardair
Met het vrijwillig accepteren van een miniscuul dollar loontje laten de topbestuurders zien dat ze de aandeelhouders van hun bedrijf centraal stellen en zich richten op groei. Dat is ook in hun eigen voordeel.
Want uiteraard doen de ceo's dit niet helemaal voor niets: de meesten zijn al steenrijk en bezitten omvangrijke aandelenpakketten in hun eigen bedrijf. Of ze hebben opties toegekend gekregen. Zo bezit Dorsey dankzij Twitter en zijn andere succesvolle bedrijf Square een vermogen van ruim 5 miljard dollar.
Tekst gaat verder na de foto
Historie
Het zich laten uitbetalen van dollar salarissen door ceo's werd vanaf de jaren ‘90 populair in Silicon Valley, met name bij startup bedrijfjes of ondernemingen in zwaar weer.
Het fenomeen zelf is echter al veel ouder en gaat terug naar het begin en midden van de 20e eeuw. Veel captains of industry boden in de Eerste en Tweede Wereldoorlog uit patriottisme hun diensten kosteloos aan aan de overheid. Amerikaanse wetgeving verbiedt echter dat de overheid werk door onbetaalde vrijwilligers accepteert. Vandaar dat deze zakenmensen zich salarissen van een dollar lieten uitbetalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Radiodeejay Rámon Verkoeijen: ‘Hoe krijg je nou van plaatjes draaien een burn-out?’
Radiodeejay Rámon Verkoeijen (35) is hersteld van een burn-out. De oude wordt hij nooit meer, zegt hij. Maar na anderhalf jaar herstel is hij wel terug op 3FM, met twee avondshows. ,,Ik ga niet meer doen wat anderen van me verwachten.’’ -
PREMIUMVerkiezingen
Grote partijen willen minimumloon omhoog: ‘Mensen moeten ervan kunnen leven’
De groeiende kloof tussen rijk en arm moet worden verkleind, vinden alle partijen. Vooral mensen op het minimum moeten meer verdienen. GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders pleit voor een forse verhoging van het minimumloon. Hilde Palland, Kamerlid voor het CDA, ziet andere mogelijkheden. -
19
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
PREMIUM
‘Stop de vergaderterrorist’: zo voorkom je saaie, eindeloze meetings
Niet veel werkenden zullen zeggen dat ze gelukkig worden van vergaderen, maar volgens Rik Nijkamp, Ernst van Dam en Bart Groenewoud kan het echt. De auteurs van het boek Vergader jezelf gelukkig helpen bedrijven hun vergaderingen productiever en vooral plezieriger te maken. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.
-
PREMIUM
Kappers voeren actie voor heropening: ‘Als er niet snel wat gebeurt, gaat het licht hier uit’
Al maandenlang geen klant meer in de stoel. Kappers zijn de wanhoop nabij en doen donderdag massaal mee aan de landelijke actie #lichtvoordathetuitgaat. Dat is noodzaak want steeds meer kappers zijn tóch aan het knippen. ,,Ik betaal er de boodschappen van.” -
1
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
PREMIUMaan de stok
Ze vinden hem gek, maar Paul ziet toekomst in koffie, warme broodjes en water voor het paard
,,Er is hier behoefte aan een kop koffie, een glas melk en water voor het paard’’, zegt de nieuwe eigenaar van het historische koffiehuisje aan de Buurtweg in Wassenaar. Deze week liepen wij met hem mee voor de rubriek Aan De Stok.