‘Veel Europeanen willen vierdaagse werkweek’
Meer dan de helft van de Europese werknemers (56 procent) wil liever vier dagen per week werken als ze hiervoor kunnen kiezen. De overgrote meerderheid van deze mensen (78 procent) is echter niet bereid salaris in te leveren en gaat liever voor een vierdaagse werkweek met langere werkdagen.
Dat meldt loonstrookverwerker ADP op basis van onderzoek onder ruim 10.000 Europese werknemers, waaronder 1400 Nederlanders.
In de leeftijdscategorie van 35 tot 44 jaar zijn de meeste voorstanders te vinden van een vierdaagse werkweek (59 procent). Onder de groep van 16 tot 24 jaar en 55-plussers leeft dit wat minder en wil de helft de reguliere uren aanhouden. Slechts 13 procent van alle leeftijdsgroepen gaat voor een week van vier reguliere werkdagen en neemt daarbij genoegen met minder salaris, aldus ADP.
In Nederland is 61 procent van de ondervraagden voor een vierdaagse werkweek. Dat percentage is nagenoeg gelijk aan dat van landen zoals Spanje (63 procent), het Verenigd Koninkrijk (61 procent) en Frankrijk (60 procent). Er is één opvallende uitschieter: in Polen werkt maar 38 procent van de werknemers liever vier dagen per week.
,,Werkgevers kunnen deze uitkomsten breder interpreteren en kijken naar andere mogelijkheden om medewerkers meer flexibiliteit te bieden’’, zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland. ,,Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van de mogelijkheid om extra vrije dagen te kopen door het inzetten van een bonus of dertiende maand.”
Ook baas wil ervan af
In recent onderzoek van HR-dienstverlener Visma - Raet zei meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagden de 40-urige werkweek ‘niet meer van deze tijd’ te vinden. Ook de werkgevers zijn het hiermee eens. Van deze groep zegt maar 30 procent dat ze de 40-urige werkweek nog relevant vinden.
Een logische ontwikkeling volgens Joke van der Velpen van Visma - Raet: ,,Door de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren kunnen we daar nu makkelijker vanaf stappen. We kunnen ons werk eigenlijk overal doen en hoeven daarvoor niet per se naar kantoor.’’
30 uur
Als de 40-urige werkweek uit de gratie raakt, hoeveel uur zouden we dan idealiter gaan werken? Dat vroeg deze redactie vorige week aan Esther de Jong van het Atria Kennisinstituut en econoom Frank Kalshoven. De eerste is mordicus tegen de 40-urige werkweek, Kalshoven denkt dat er nog wel een flinke tand bij kan. ,,Tegenwoordig zien stellen elkaar als team”, zei De Jong, die pleit voor een 30-urige werkweek. ,,Wat is er dan logischer dan mensen de mogelijkheid geven hun leven zo in te richten dat ze de lasten verdelen.”
Kalshoven brengt daar tegenin: ,,Als vrouwen in Nederland vier uur per week meer zouden werken – evenveel als vrouwen in andere Europese landen – dan zou dat de Nederlandse economie tussen de 50 en 100 miljard euro extra opleveren. Vier uurtjes meer werken, dat moet toch te doen zijn?”
Hun hele betoog voor én tegen meer werken lees je hier (Premium).
Op papier 40 uur, maar thuis nog vaak aan het werk in de avonduren? Coach Charlotte van 't Wout heeft tips om je werk niet mee naar huis te nemen:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM23
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
Vier dagen werken, vijf betaald krijgen: werkt dat ook in Nederland?
Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian werd begin 2018 wereldnieuws. Voor hetzelfde loon mochten werknemers vier dagen werken in plaats van vijf. Een jaar later wil het bedrijf niet meer anders. Zou een vierdaagse werkweek ook iets zijn voor Nederlandse bedrijven? Hike One in Amsterdam ziet er wel wat in. -
PREMIUM
Hoeveel geld geef je aan collega die iets te vieren heeft? En wat als je diegene niet zo leuk vindt?
Wie veel collega’s heeft, kan er ongetwijfeld over meepraten: de feestelijke aangelegenheden volgen elkaar in hoog tempo op. De een krijgt een baby, de ander gaat met pensioen en nog een ander blaast vijftig kaarsjes uit. Wat is een aanvaardbaar bedrag per persoon om samen neer te leggen voor je collega? -
PREMIUM
Rechtbanktolk Adham vertaalt gruwelijke verhalen: ‘Denk er soms aan dat mijn kinderen dit ook kan overkomen’
Rechters, officieren en advocaten: elke dag trekken zij hun toga aan om in de rechtbank aan het werk te gaan. Maar zij zijn niet de enige onmisbare schakels in een rechtszaak. Zonder tolken als Adham Fawzy (55) komt de waarheid niet boven tafel: ,,Ik ben een vertaalmachine.” -
PREMIUM
‘Als iemand 30 uur werkt en goed rondkomt dankzij toeslagen, is dat oneerlijk’
Moet de 40-urige werkweek weer de norm worden? Het werk stapelt zich op en de kaartenbakken van het UWV raken steeds leger. Esther de Jong van het Atria Kennisinstituut is mordicus tegen, econoom Frank Kalshoven denkt dat er nog wel een flink tandje bij kan.
-
PREMIUM15
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
PREMIUM
Deze lastige vragen kun je geheid verwachten bij een sollicitatiegesprek (en dit is je antwoord)
Solliciteren is spannend. Je wilt een goede indruk maken in een gesprek met je potentiële nieuwe werkgever, maar dat is simpeler gezegd dan gedaan. Zelfs de ogenschijnlijk meest simpele vragen kunnen je met je mond vol tanden laten staan. Twee sollicitatiecoaches en een hr-expert weten hoe je vijf veelvoorkomende én lastige sollicitatievragen het beste beantwoordt. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?