Vijf redenen om wél regelmatig van baan te wisselen
Je hele leven bij hetzelfde bedrijf werken is niet meer van deze tijd. Toch kan het best spannend zijn om op eigen initiatief je vertrouwde werkomgeving te verlaten. Het Laatste Nieuws verzamelde vijf goede redenen om de sprong toch te wagen:
1. Een nieuwe baan betekent vaak loonsverhoging
Een nieuwe baan betekent een nieuwe kans om te onderhandelen over je loon. Uit een onderzoek van de Belgische payroll-organisatie Partena Professional blijkt dat werknemers die na minder dan vijf jaar hun bedrijf verlaten, gemiddeld 11 procent meer verdienen bij hun nieuwe werkgever. Laten we eerlijk zijn: zelfs als je de stoute schoenen aantrekt en je huidige baas om opslag vraagt, is de kans dat je zo’n mooie loonsverhoging kan versieren behoorlijk klein.
2. Je kan hogerop klimmen
Een hoger loon bij een nieuw bedrijf hangt soms samen met een meer verantwoordelijke functie. Heb jij de ambitie om door te groeien, maar zijn er in jouw organisatie niet meteen mogelijkheden? Dan is het zeker verstandig om eens rond te kijken op de vacaturemarkt. Misschien hebben andere bedrijven wél openstaande vacatures voor leidinggevende functies. De kennis en ervaring die je hebt opgebouwd bij je huidige werkgever werkt daarbij in jouw voordeel.
3. Je leert veel bij
Elk bedrijf heeft een eigen manier van werken. Dus zelfs al blijf je binnen dezelfde sector, door van baan te veranderen kom je toch terecht in een gloednieuwe omgeving. Je maakt kennis met andere computerprogramma’s, nieuwe projecten en frisse ideeën. Op die manier verbreed je je kennis en scherp je nieuwe competenties aan.
4. Je ontdekt waar je thuishoort
Door te proeven van verschillende bedrijven, allerhande sectoren en diverse manieren van samenwerken, ontdek je bovendien wat jou het beste ligt. Misschien heb je jarenlang voor een multinational gewerkt, maar ondervind je nu dat je je veel meer thuis voelt in een midden- of kleinbedrijf. Zo merk je proefondervindelijk welk takenpakket en welke soort bedrijfscultuur jou het gelukkigst maken.
5. Je netwerk groeit
Als je buiten de comfortzone van je huidige baan treedt, wordt je wereld bovendien een stukje groter. Je zal op plaatsen komen waar je nooit eerder bent geweest en je leert nieuwe mensen kennen. Je nieuwe team maakt je netwerk in één klap een stuk groter, wat je carrière op termijn ongetwijfeld een duwtje in de rug zal geven. En wie weet, misschien groeien je kersverse collega’s wel uit tot nieuwe vrienden?
Twijfel je of je ontslag moet nemen? Coach Charlotte van 't Wout legt uit wanneer dat wel een goed idee is en wanneer niet zo:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
Een andere baan lijkt altijd leuker, interessanter en beter. Maar is dat ook zo?
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de kokerillusie -
Met deze zes tips blijf je sollicitatiezenuwen de baas
Zenuwen voor je sollicitatiegesprek? Een beetje spanning houdt je alert, maar rode vlekken, zweethandjes en een trillende stem kunnen je kansen op de baan verkleinen. Geen nood, met deze zes tips kan je je sollicitatiestress overwinnen. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUM
Conservator Wim (64) stopt vanwege gezondheidsproblemen: ‘Blij dat ik nog leef’
Door het onverwachte voortijdige pensioen van hun conservator, verliest het Fotomuseum Den Haag een belangrijke pijler. Wim van Sinderen ís het Fotomuseum Den Haag. Met pijn in het hart draagt hij het stokje vanwege zijn gezondheid over aan twee opvolgers. ,,Ik ben blij dat ik nog leef.”
-
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Werkgevers transportsector halen alles uit de kast voor chauffeurs: opleiding bijna gratis én baangarantie
De samenleving heeft ze hard nodig, maar vrachtwagenchauffeurs zijn steeds lastiger te vinden. De sector transport en logistiek kampt met een enorm tekort aan personeel. Voor werkgevers is het lastig om vacatures direct te vervullen, blijkt uit de meest recente cijfers van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). De komende jaren zijn er 10.000 chauffeurs nodig, per jaar. -
PREMIUM
‘Toen mijn partner zijn baan verloor, moest een van ons weer in loondienst’
Genoeg werknemers kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen. Maar er zijn ook ondernemers die toch weer in loondienst gaan werken. Hoe komen zij tot die beslissing? En wat moet je doen als je zelf twijfelt?