Voor alle zzp'ers die nog aangifte moeten doen: zo verdien je geld
Het is het laatste weekend dat je je belastingaangifte kunt doen - de deadline is 1 mei. Als je als zzp'er uitstel hebt aangevraagd of een mannetje (of vrouwtje) in de arm hebt genomen, kan je rustig achterover leunen. Moet je het toch nu zelf doen? Denk in ieder geval aan deze 5 aftrekposten:
1. Opstartkosten
Is dit het eerste jaar dat je aangifte doet als bedrijf? Alle kosten – voor goederen of immateriële diensten als advies – die je hebt gemaakt om je onderneming te beginnen, zijn aftrekbaar. De kosten voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel horen hier ook bij.
Goederen die je gebruikt voor je bedrijf maar je daarvoor al had, zijn niet aftrekbaar, maar je mag ze wel bij de start van je bedrijf inbrengen tegen de dagwaarde als deel van het ondernemingsvermogen. Een pc die je enkele jaren geleden hebt aangeschaft maar ook nu gebruikt, mag je opvoeren met de waarde die hij nu heeft.
Heb je een opleiding gevolgd om je bedrijf te kunnen beginnen? Ook studiekosten zijn aftrekbaar. Het gaat hier wel om noodzakelijke kosten als lesgeld en verplichte materialen. Reiskosten mag je bijvoorbeeld niet opvoeren.
2. De zelfstandigenaftrek
Je hebt je eigen zaak en je noemt jezelf trots ondernemer, maar wees er zeker van dat de Belastingdienst je ook aanmerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dan kom je namelijk in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek van 7.280 euro. Of je daar recht op hebt, hangt af van het aantal uren die je aan je bedrijf hebt besteed. Dat moeten er minimaal 1.225 per kalenderjaar zijn. Let op: ook als je net begonnen bent en nog niet een heel kalenderjaar als ondernemer gedraaid hebt, moet je aan de deze ureneis voldoen. Meer over het urencriterium en berekeningen voor startersaftrek, arbeidsongeschiktheid of zwangerschap vind je hier.
3. De auto
Als je als ondernemer minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden in je auto rijdt, dan geldt deze voor de inkomstenbelasting automatisch als bedrijfsauto. Als je privé meer rijdt, kun je kiezen of je de auto opvoert als privé of zakelijk.
Wat is het verschil? Als je privé rijdt, kun je 19 cent per kilometer aan jezelf doorbelasten als de kosten die je voor de auto maakt. Als je de auto zakelijk gebruikt, kun je meer dan dat bedrag doorbelasten aan de opdrachtgever, de werkelijke kosten zelfs. Maar wat het gunstigst is, hangt af van meerdere factoren, waaronder de bijtelling. Die hangt weer onder meer af van de cataloguswaarde van je bolide. Klinkt ingewikkeld? Op internet zijn handige tools te vinden om te berekenen wat in jouw geval het voordeligst is.
4. Heffingskorting
Iedereen, dus ook de zzp’er, heeft recht op de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Maar er zijn ook andere heffingskortingen waar je misschien recht op hebt, zoals de inkomensafhankelijke combinatiekorting als je zorgt voor een kind jonger dan 12 jaar. Meer over de verschillende heffingskortingen vind je hier.
5. Nog meer opvoerbare kosten
Kosten die je gemaakt hebt voor je bedrijf mag je aftrekken zover deze voor zakelijk gebruik zijn. Dit geldt voor alles van de aanschaf van gereedschap tot de verzekeringspremies of een abonnement op vakliteratuur. Wel moet het duidelijk zijn dat je het artikel aanschaft specifiek voor je werk. Een accountant heeft niet per se een waterpomptang nodig om zijn werk te kunnen doen.
Bedrijfskleding mag je aftrekken als het onmiskenbaar om een kledingstuk gaat dat voor zakelijk gebruik is, zoals een overall. ‘Normale’ kleding is alleen aftrekbaar als er een bedrijfslogo op staat, minimaal 70 cm2 groot.
Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten toen je zzp’er werd? De premie mag je ook aftrekken van je inkomstenbelasting.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ruim helft van de zzp'ers heeft zich bewust niet verzekerd
Ruim de helft van de zzp’ers is bewust niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, zo blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van ABN AMRO. In totaal werkt bijna 80 procent zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering. -
PREMIUM
Werkgevers transportsector halen alles uit de kast voor chauffeurs: opleiding bijna gratis én baangarantie
De samenleving heeft ze hard nodig, maar vrachtwagenchauffeurs zijn steeds lastiger te vinden. De sector transport en logistiek kampt met een enorm tekort aan personeel. Voor werkgevers is het lastig om vacatures direct te vervullen, blijkt uit de meest recente cijfers van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). De komende jaren zijn er 10.000 chauffeurs nodig, per jaar. -
Een op de drie zzp’ers staat positief tegenover een keurmerk
Een op de drie zzp’ers staat positief tegenover een keurmerk waarmee zij zich kunnen onderscheiden van de concurrentie. Zo’n keurmerk zou voor de nodige legitimatie kunnen zorgen, stelt zzp-expert Pierre Spaninks op work-lifeplatform Intermediair. -
'Het is helemaal niet erg om te stofzuigen op je thuiswerkdag'
We werken steeds vaker thuis, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar thuis ligt afleiding continu op de loer. Is dat erg? En hoe zorg je dat je thuis toch je werk gedaan krijgt? -
PREMIUM8
Lonen stijgen, maar is dat genoeg? Experts uiten kritiek: 'Scheefgroei neemt toe’
De lonen stijgen met gemiddeld 2,79 procent, meldt FNV. Mede onder druk van de personeelskrapte kiezen werkgevers eieren voor hun geld. Maar omdat de inflatie flink hoger is, merken mensen er onder de streep weinig van.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.