Vooral jonge flexwerkers verloren horecabaan in eerste coronajaar
Vooral jongeren onder de 25 jaar verloren in het eerste coronajaar hun baan. Vaak hadden ze een nulurencontract en ging het om een bijbaan. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Er zijn al tal van analyses gemaakt van de veranderende arbeidsmarkt in coronatijd, maar nu heeft het statistiekbureau voor het eerst gekeken naar de samenstelling van de groep werknemers in de horeca net voor de uitbraak van corona in 2020 en na het eerste coronajaar.
Helemaal compleet is dat overzicht niet, benadrukt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS, omdat alleen mensen die in loondienst waren bij een horecabedrijf zijn meegenomen in de cijfers, zelfstandigen en uitzendkrachten dus niet.
Maar duidelijk is wel: er werken heel veel jongeren in de horeca en dat is ook de groep waar de grootste klappen zijn gevallen. Volgens de CBS-analyse was aan het begin van 2020, net voor de uitbraak van corona, meer dan de helft van de 395.000 werknemers jonger dan 25 jaar.
Door alle lockdowns en coronamaatregelen verlieten ruim 100.000 horecaondernemers het eerste jaar noodgedwongen de horeca, waarmee het aantal horecawerknemers in januari 2021 nog maar op 289.000 lag.
,,In alle leeftijdsgroepen is een daling te zien maar verreweg de grootste groep zijn de jongeren”, constateert Van Mulligen. Volgens de cijfers is bijna een derde van de jongeren zijn baan verloren. Van de 203.000 25-minners die voor corona in de horeca werkten, zaten er 61.000 een jaar later zonder baan.
Tent
En zo blijkt: het overgrote deel van die groep tot 25 jaar (liefst 94 procent) had een flexibel arbeidscontract. Volgens de CBS-hoofdeconoom zijn het vooral nulurencontracten. ,,Als de tent dan dichtgaat vliegen de oproepkrachten er als eerste uit”, voegt hij eraan toe.
Wellicht een schrale troost is dat het werk voor veel jongeren slechts een bijbaan is. Volgens het CBS stonden van de 203.000 25-minners liefst 139.000 jongeren zowel in januari 2020 als aan het eind van het eerste coronajaar ingeschreven bij een onderwijsinstelling.
Wat uit de analyse blijkt is dat van de onderwijsvolgende jongeren een groter deel (32 procent) een jaar later nog zonder baan zat dan van de jongeren die geen onderwijs volgden (23 procent). Een jaar eerder was er in dat opzicht nauwelijks verschil tussen de twee groepen.
Of een deel van deze jongeren inmiddels is teruggekeerd in de horeca of wellicht elders aan de slag is gegaan, is niet onderzocht. Al voor corona kampte de horeca met een aardig personeelstekort. De schaarste is nu groter dan voor corona.
De eigenaar van café/restaurant De Hoofdwacht in Rotterdam ging vanwege personeelstekort terug de bediening in:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMMet video
Werkgevers kúnnen ouderen niet meer wegsturen: ‘Ze zien meer en meer hun sterke kanten’
Lekker op je lauweren rusten als 65-plusser? Nee, steeds meer mensen werken na hun pensioen door. Staan we aan de vooravond van een grijze revolutie? ,,Jammer dat er nog altijd vooroordelen over ouderen zijn.’’ -
PREMIUMinterview156
Minister Van Gennip roept op Vrouwendag op: ‘Vraag vrouwen of ze paar uur meer willen werken’
Vrouwen die in deeltijd werken hoeven echt niet allemaal fulltime aan de bak. Een paar uur méér kan de druk op de arbeidsmarkt al verlichten. Minister Van Gennip roept op Internationale Vrouwendag werkgevers op daarover in gesprek te gaan. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Iedereen belandt vroeg of laat in de leerkuil, maar juf Marieke weet: vallen, opstaan en opnieuw proberen!
Ik was er aan het begin van mijn eigen schooljaar op de Pabo al voor gewaarschuwd: je zult dit schooljaar waarschijnlijk in de leerkuil terecht komen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMKoken & Eten
Wen er maar aan: naast patatje zal ook zak chips flink in prijs stijgen
Wen er maar aan. Een patatje met en een zak chips worden flink duurder. De zonnebloemolie-export uit Oekraïne en Rusland is door de oorlog tot stilstand gekomen. Dat leidt tot schaarste en drijft de prijzen op. De chipsproducent en patatbakker maken zich zorgen. De consument niet. ,,We moeten blij zijn dat we in vrijheid een patatje kunnen eten.” -
-
-
PREMIUMEnergie13
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Nog steeds dikke omzet? Zo gaat het met bedrijven die als een tierelier draaiden door corona
Juist in coronatijd beleefden ze hoogtijdagen, de leveranciers van plexiglas, handgel en tuinplanten. Een enkel bedrijf gooide het over een andere boeg. Nu alles terug is naar normaal, draaien de bedrijven ook als vanouds, op die enkeling na.Gouda, Alphen aan den Rijn