Vreselijk! Een baas die wil dat je gaat 'omdenken'
Wat nu weer, baas?Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: omdenken.
Delen per e-mail
Een ingenieur vroeg me: ,,Onze nieuwe baas wil ons meenemen naar een seminar over 'omdenken'. In plaats van ja-maar-denken moeten we ja-en-denken. Dat klinkt heel eng. Mogen we nu geen kritische vragen meer stellen?"
Ja, omdenken is een eng gedachtegoed waarmee helaas al veel Nederlandse werknemers mee zijn geïnfecteerd. Het zou gaan om ‘een techniek om problemen te transformeren in mogelijkheden’. Denk niet dat het glas halfvol of halfleeg is, maar zoek de kraan. Dat idee.
Op een omdenk-seminar hoor je allemaal leuke voorbeelden met leuke uitkomsten. Een tekort aan taxichauffeurs die de weg kennen in Londen? Zet op de deur van de taxi dat de chauffeur de weg niet kent. Klanten die de weg wel kennen, krijgen korting. Klant blij, personeelstekort opgelost en de chauffeur leert al rijdend het stratenboek uit zijn hoofd.
Milli Vanilli
Klein detail: de problemen in dit soort leuke voorbeelden zijn helemaal niet omgedacht door de mensen van omdenken. Ze plakken enkel een sticker op ándermans oplossingen. Omdenken is de Milli Vanilli van de trainerswereld: het klinkt allemaal prachtig, maar er staan gewoon een paar knappe jongens te playbacken op liedjes van anderen.
Ook de Teevendeal was een prachtig staaltje omdenken
Daarnaast is omdenken een heel vage methode. Bij IKEA’s Billy krijg je een concreet stappenplan inclusief planken en schroeven. Bij omdenken krijg je helemaal geen plan maar alleen wat voorbeelden en het advies dat je geen beren meer op de weg moet zien, maar die beer een knuffel moet geven. Schroef daar maar eens een oplossing mee in elkaar.
Weet je wie er ook omdenken? Slimme belastingadviseurs die constructies verzinnen zodat Starbucks, Google en de Rolling Stones amper belasting hoeven te betalen. Ook de Teevendeal was een prachtig staaltje omdenken. Om nog maar te zwijgen van de omdenkpraktijken van Bill Cosby, software-ontwikkelaars bij Volkswagen en Russische dopingcontroleurs.
Ontslag
Werkgevers hebben graag geld over voor de boodschap dat je je ontslag niet moet zien als een teleurstelling, maar als een gelegenheid om je horizon te verbreden. En dat je afdeling volgend jaar minder budget krijgt, is natuurlijk geen probleem maar een kwestie van omdenken: minder geld maakt je zoveel creatiever.
Maar het ergste vind ik dat iemand die het na een omdenk-seminar waagt om op het werk ‘ja-maar’ te zeggen, kan rekenen op hoongelach: ‘We werken hier alleen nog met de ja-en-houding’. En dat, terwijl de ja-maar-houding soms zo belangrijk is. Dankzij de ja-maar-houding stopte de fraude van Diederik Stapel. Kennen we nu eindelijk de waarheid over liegende politici. En hadden we de budgetoverschrijdingen van de Noord-Zuidlijn kunnen voorkomen.
Dat heb ik ook verteld aan die ingenieur. Samen met zijn collega’s heeft hij de nieuwe baas duidelijk gemaakt dat ja-maar-denken voor hen van levensbelang is. Mensen die bruggen bouwen, moeten wel denken in problemen: hoe kan die brug instorten? Wat als dit schroefje losschiet? Wie niet af en toe denkt in problemen, maakt ongelukken.
Richard Engelfriet is dagvoorzitter en schreef het boek De Succesillusie. Heb je ook een advies van je baas gekregen waar je over twijfelt? Laat het Richard weten per mail.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
PREMIUM
Na 20 jaar neemt bestuurder Irene (66) afscheid van ‘haar’ verzorgingstehuis: ‘Ik vecht voor mijn bewoners’
Twintig jaar lang knokte bestuurster Irene Vriens (66) voor haar bewoners. In mei neemt ze definitief afscheid. Een van haar laatste daden is kenmerkend voor haar als bestuurder. Ze zorgde ervoor dat ook alle nog zelfstandig wonende bewoners van de flat die bij De Koperhorst hoort, in huis werden gevaccineerd. ,,Je kunt een 100-jarige toch niet naar Houten sturen? Ik vecht voor mijn bewoners. Daar ben ik voor ingehuurd. Voor niks anders.’’ -
Burn-out ligt op de loer: LinkedIn geeft duizenden medewerkers deze week vakantie
Het sociale medium LinkedIn heeft bijna al zijn werknemers (15.900 mensen) sinds afgelopen weekeinde een week vakantie gegeven. Het geeft hen de tijd de batterij op te laden en vermindert het risico op burn-outs in deze tijden van thuiswerken, zo stelt het bedrijf. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren.
-
Wat nu weer, baas?
Henk functioneert niet goed, hij moet uit zijn 'comfort zone' komen
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van de baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt de zin van de onzin in deze serie. Vandaag: ‘uit je comfort zone komen’. -
Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag: waarom wandelen zo goed voor je is
Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag. Moet je naar kantoor? Ga de uitdaging aan en leg de afstand lopend af. Alle thuiswerkers worden opgeroepen om dezelfde afstand af te leggen, maar dan vanuit huis. Want lopen is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en zorgt er zelfs voor dat je je werk vandaag beter gedaan krijgt, zeggen experts. -
Wat maakt Vivian (46) de beste secretaresse van Nederland?
Secretaresses zijn de rechterhand van de vele managers in ons land. Ze houden de boel draaiende en zorgen ervoor dat alles goed geregeld is. Vivian Veldman (46) werd gisteravond benoemd tot Secretaresse van het Jaar 2021, een verkiezing georganiseerd door opleidingsinstituut Schoevers. Veldman is volgens de ceo van advies- en ingenieursbureau Sweco onmisbaar.