Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Vrouwen krijgen gemiddeld 40 procent minder pensioen dan mannen

Vrouwen ontvangen in Nederland gemiddeld ruim 40 procent minder pensioen dan mannen. Daarmee heeft ons land een van de grootste genderpensioenkloven van Europa. Dat blijkt uit onderzoek van pensioendenktank Netspar. De onderzoekers roepen op tot actie. 

11 reacties

 • JJ Buijs

  1 jaar geleden
  Dit roept het beeld op dat vrouwen qua pensioen in Nederland slechter af zijn dan elders in Europa. De grap is, dat Nederland met grote afstand de hoogste pensioenvoorziening van Europa heeft. Met name zuid-Europeanen hebben praktisch geen aanvullend pensioen. Kortom, er zal best nog veel te verbeteren zijn voor vrouwen maar naar EU-maatstaven zitten ze er nog steeds warmpjes bij. Daarom zet de Europese bank zo hard in op inflatie: Geld bijdrukken vooral ten koste van noord-Europees spaargeld.
 • Peter Bogaards

  1 jaar geleden
  Ik heb pensioenbreuk en krijg later ook minder pensioen. Een vrouw die hetzelfde werk doet, even goed presteert, zich net zo weinig ziek meldt en even veel uren maakt, zal net zoveel verdienen als een man. En met evenveel dienstjaren bijna net zoveel pensioen, want ik neem aan dat ze meenemen dat een vrouw een paar jaar langer leeft.
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  Echtelieden/geregistreerde partners moeten hun pensioen delen. Dus zonder meer stel- len dat de vrouw minder verdient (parttime) is dus niet het volle verhaal. Ouderdomspen- sioen opgebouwd tijdens een huwelijk/partnerschap gaat voor 50% naar de ander, dit is visa versa. Ook speelt het ontslag 1958 geen serieuze rol meer. Pensioen werd (soms nog wordt) slechts opgebouwd vanaf 25 jaar. Ook hadden vrouwen een pensioendatum van 60 jaar wat dus al gauw minder pensioenopbouw genereert. Jan Meijer
 • Elise Peters

  1 jaar geleden
  Ik heb altijd fulltime gewerkt maar krijg ook minder pensioen omdat ik als vrouw pas op mijn 30ste in het pensioenfonds kon en dan ook nog 10 dienstjaren moest hebben. Wel heel zuur als je bedenkt dat we er straks met zijn tweeën van moeten leven.
 • Nicole Janssen

  1 jaar geleden
  Ik vind het mooi om alle reacties te lezen over hoe vrouwen minder werken dus ook minder pensioen opbouwen. Dit is inderdaad waar en logisch en ik denk dat veel stellen hier niet goed over nadenken wanneer ze besluiten dat de vrouw minder zal gaan werken. Waar deze mannen echter niet bij nadenken is dat vrouwen nog steeds minder verdienen voor hetzelfde werk. Dat zorgt natuurlijk ook voor een lager pensioen dan mannen.
 1. Tim helpt dakloze bij zoektocht naar baan via LinkedIn: ‘Kan inmiddels door heel Nederland op gesprek’

  Tim helpt dakloze bij zoektocht naar baan via LinkedIn: ‘Kan inmiddels door heel Nederland op gesprek’

  Wanneer Tim Klein Haneveld een bezoek brengt aan de Shurgard, vangt hij een telefoongesprek op dat zijn aandacht trekt. De man, die voor zijn opbergbox op een stoel zit, belt overduidelijk met een gemeentelijke instantie. Hij probeert een postadres te regelen, zo blijkt later. Tim vermoedt dat de man onderdak nodig heeft, misschien wel stiekem in de Shurgard slaapt en besluit op hem af te stappen. Een aanbod dat als geroepen komt.