‘Waarom denken we altijd maar aan hoog, hoger, hoogst en aan zoveel mogelijk geld?’
videoLeraar, schrijver, columnist, spreker en bestuurder. Het is een korte samenvatting van Merel van Vroonhoven. De oud-topbestuurder weet als geen ander hoe het is om je hart te volgen op de arbeidsmarkt. ,,Je bent nooit te oud om een andere afslag te nemen.”
Dertig jaar lang heeft Merel van Vroonhoven in het bedrijfsleven gewerkt. Ze studeerde Mijnbouwkunde op de TU Delft en kwam na haar afstuderen in de financiële wereld terecht. Daar heeft ze zestien jaar gewerkt, waarna ze de overstap maakte naar een bestuursfunctie bij de NS. Na vijf jaar bij het spoorbedrijf werd ze gevraagd om voorzitter te worden van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
,,Een baan met veel maatschappelijke relevantie, maar ook een op grote afstand. Na vijf jaar AFM en twintig jaar directiefuncties begon het steeds meer te kriebelen. Ik wilde graag ‘dichterbij’ van betekenis zijn, voor mensen voor wie onze prestatiemaatschappij niet vanzelfsprekend toegankelijk is.”
Afgedaald van het pluche
Op een regenachtige decemberdag maakte ze een wandeling en vielen alle puzzelstukjes op zijn plek: ,,Daar in de regen, helemaal alleen wist ik het opeens: ‘Ik word docent in het speciaal onderwijs’.” Het leraarschap is een maatschappelijk betrokken functie, waar ze weer volledig haar passie kan uitvoeren. ,,Waarom denken we altijd maar aan hoog, hoger, hoogst en aan zoveel mogelijk geld? Sommige mensen denken dat ik - als docent - ben afgedaald van het pluche, maar voor mij voelt het als een promotie.”
Van Vroonhoven volgt haar hart bij het uitstippelen van haar loopbaan, maar hoe kunnen andere mensen dit aanpakken? Deze lessen heeft zij geleerd:
1. Je bent nooit te jong of te oud voor een andere carrière
,,Keuzes zijn nooit voor altijd. Veel jonge mensen hebben keuzestress, maar dat is nergens voor nodig. Geen enkele keuze ligt voor de rest van je leven vast. Ook niet als je een studie kiest, een eerste baan gaat zoeken of een carrièreswitch wil maken. Je loopbaan is een reis. Zo nu en dan neem je afslagen, waar je ervaring opdoet. Deze ervaring neem je mee in de rest van je reis. Er komt altijd wel een nieuwe afslag.”
2. Ervaringen gooi je niet weg
,,Ook ouderen vinden het soms eng om keuzes te maken. Dat terwijl alles mogelijk is. Althans, je kan natuurlijk niet op je 50ste nog profvoetballer worden. Maar op enkele uitzonderingen na, kan je op elk moment in je loopbaan besluiten om je hart te volgen. Elke nieuwe stap in je loopbaan is het gevolg van een stap die je al eerder maakte.”
,,Ik ben nu docent op het speciaal onderwijs, maar had hierin nog helemaal geen ervaring. Wel kan ik door mijn leidinggevende ervaring bijvoorbeeld een klas onder controle houden of ben ik niet zo snel van mijn stuk als leerlingen even boos zijn. Je gooit dus nooit ervaring weg, je neemt het altijd mee in de rest van je loopbaan.”
Lees ook bij Intermediair: Zo weet je of het tijd is voor een carrièreswitch
3. Neem een overwogen besluit
,,Soms kan je er bij een nieuwe carrièrestap er financieel op achteruit gaan. Als dit een angst is, bereken dan eerst wat je allemaal nodig hebt. Kan je bijvoorbeeld de auto verkopen of is het nog nodig om zoveel geld aan kantoorkleding uit te geven? Je angst wordt minder abstract als je de gevolgen duidelijk op een rijtje zet.”
,,Het is ook eng om een nieuwe stap te zetten als het geen financiële gevolgen heeft. Je begint toch iets niets. Als je hier zenuwachtig van wordt, bekijk dan eerst of de baan daadwerkelijk bij je past. Loop bijvoorbeeld een dagje mee of onderzoek wat de baan inhoudt. Als je bijvoorbeeld docent wil worden, geef dan eerst bijles. Op deze manier kom je er achter of het echt bij je past.”
4. Schakel vrienden in als je niet op je plek zit
,,Soms zit je niet op je plek, maar weet ook niet precies wat er aan scheelt. Schakel dan je familie en vrienden in. Zij kunnen vaak net een ander perspectief bieden. Je kan hen bijvoorbeeld vragen: ‘Als je mij ander werk ziet doen, welke baan zou dat dan zijn?” Je zal zien dat ze met opmerkelijke antwoorden komen, waar je zelf misschien nooit aan gedacht hebt.
Je hart volgen op de arbeidsmarkt gaat niet altijd soepel. Je moet niet alleen weten wat je wil veranderen, maar bijvoorbeeld ook opleidingen volgen. Neem dus genoeg tijd om over je volgende carrièrestap na te denken. Ook als je nu nog op je plek zit. Het is belangrijk om regelmatig even stil te staan bij je loopbaan en keuzes durven maken. Anders kom je nooit verder.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Waarom ‘nooit opgeven’ geen goed advies is
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: doorgaan of toch stoppen? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Rechtbanktolk Adham vertaalt gruwelijke verhalen: ‘Denk er soms aan dat mijn kinderen dit ook kan overkomen’
Rechters, officieren en advocaten: elke dag trekken zij hun toga aan om in de rechtbank aan het werk te gaan. Maar zij zijn niet de enige onmisbare schakels in een rechtszaak. Zonder tolken als Adham Fawzy (55) komt de waarheid niet boven tafel: ,,Ik ben een vertaalmachine.” -
PREMIUM
Nick (31) was marinier, nu is hij baas van ‘exploderend’ bedrijf: ‘Over paar jaar maken we miljard omzet’
Het is niet zo dat alles wat hij aanraakt in goud verandert. Maar dat Nick Hillebrand stevig aan de weg timmert, is zwak uitgedrukt. De stoere marinier is in een paar jaar tijd opgeklommen tot de grote baas van een ‘exploderend’ bedrijf, JEX. Ontmoet de man die over enkele jaren een miljard omzet wil maken.
-
PREMIUMaan het werk9
Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan
Genieten van het leven, kan dat pas als je met pensioen bent? Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze merkt op dat veel mensen aftellen tot hun pensioen, terwijl ze tijdens hun loopbaan van al het leven kunnen genieten. “Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan totdat de overheid besluit dat je kunt stoppen met werken.” -
-
-
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Sollicitant mag wat te wensen hebben: ‘Weet dat je niet zomaar ‘ja’ hoeft te zeggen op aanbod’
Solliciteren is de hoop op een beter leven. Je wil in een nieuwe baan meer uitdaging vinden, een beter salaris of misschien promotie maken. Toch valt de nieuwe baan soms behoorlijk tegen. Sollicitatie-expert en auteur Aaltje Vincent vertelt hoe je een functie vindt waar je blij van wordt.