Waarom één koekje een dieet kan dwarsbomen - en hoe je dat voorkomt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: mislukte goede voornemens
Had je goede voornemens gemaakt voor dit jaar? En? Hou je ze nog vol? Ik wil niet negatief doen, maar de kans is groot dat je ze al hebt verprutst. Het regende toch iets te vaak om hard te lopen, sociale media sloegen hun lange, verleidelijke armen naar je uit en het bed bleek te warm om extra vroeg te gaan werken. Als troost voor alle ellende mag je chocolade. En kaas. En Netflix. Of praat ik nu alleen voor mezelf? Nee toch?
Geen wonder dat we zo gretig geloven in het verzinsel Blue Monday. Volgens psycholoog Cliff Arnall zou de maandag van de laatste volle week van januari de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Het is zo donker buiten, Kerst lijkt eeuwen geleden en goede voornemens liggen in de prullenbak. Zijn ‘wetenschappelijke’ formule erachter is alleen op zijn minst bedenkelijk en waarschijnlijk bedacht voor een reisorganisatie die in deze donkere dagen graag wat extra tripjes naar de zon wilde verkopen. Hoe onwetenschappelijk ook: Arnall heeft een punt.
What the hell-effect
Waarom houden we onze voornemens niet vol? Volgens dieetonderzoekers Janet Polivy en C. Peter Herman lijden we mogelijk onder het What the hell-effect. Je geeft toe aan je zwakte, eet bijvoorbeeld een pizza terwijl je gezond zou eten. Vervolgens voel je je rot en eet nog maar wat ijs om dat rotgevoel te verzachten. Je goede voornemen is toch al kapot, dus laat maar.
Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal en voel je je hulpeloos, schuldig en gefrustreerd. Hoe meer stress we ervaren, hoe groter de terugval. Dit counterregulatory behavior komt niet alleen voor bij diëten, maar ook bij bijvoorbeeld sparen, stoppen met uitstellen, geld uitgeven, roken of drinken.
De kunst is om aardig voor jezelf te blijven. Wat jou overkomt, gebeurt iedereen wel eens
De kunst is om aardig voor jezelf te blijven. Wat jou overkomt, gebeurt iedereen wel eens. Vergeef jezelf en ga gewoon weer verder waar je gebleven was. Hiermee haal je de negatieve gevoelens weg die jou verleiden om er de brui aan te geven.
Het aanleren van goede gewoontes is als leren fietsen, je moet voortdurend je evenwicht zoeken. Vallen, boos worden op jezelf en op de grond blijven liggen, helpt je niet. Gewoon weer vol goede moed opstappen en blijven oefenen, dan gaat het op een gegeven moment bijna vanzelf.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
‘Ga er maar gerust van uit dat er op je werk mensen zitten die het momenteel moeilijk hebben’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Blue Monday -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUM15
Dag bank, dag magazijn, dag kantoor! Deze mannen zijn nu met veel plezier buschauffeur
Een carrièreswitch. Wie droomt er niet wel eens van?! Voor de één is het een ‘moetje’ na een reorganisatie, de ander realiseert zich na 20 jaar of meer in hetzelfde vak dat ’ie het eigenlijk gewoon gezien heeft en gaat op zoek naar nieuw werkplezier. Deze magazijnmedewerker, bankmanager en ict’er stapten in de herfst van hun loopbaan over en werden buschauffeur. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
Column
Waarom pittige doelen goed voor je zijn: ‘Plezier is leuk, maar het overkomt ons maar een beetje’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: uitdagingen. -
-
-
Alcohol en ons gedrag: ‘Twee keurige heertjes uit het management bleken ineens drinkebroers’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: alcohol en gezelligheid -
Salaris
‘Ik had eerst moeite met het feit dat ik weet wat onze medewerkers verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joery (31) is samen met zijn vrouw eigenaar van een brasserie en cafetaria. De brasserie is open voor lunch, borrel, diner, feesten, vergaderingen en bijeenkomsten. Joery werkt gemiddeld 60 uur per week.
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMine-cher
Mine-cher
Dick van Dijk
H Peters
Mine-cher