Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen.
Delen per e-mail
Mensen echt live ontmoeten is iets dat velen van ons enorm missen. Een wandeling met één collega kan wel, want dat is echt goed mogelijk op 1,5 meter afstand. En het geeft je ook nog eens een prima uitgangspositie voor een mooi gesprek.
We vinden het namelijk comfortabel om te praten als we naast iemand zitten of lopen (wat je bij wandelen natuurlijk vaak doet). Dat heeft er mee te maken dat je elkaar niet steeds in de ogen kijkt. Te veel oogcontact en al die gezichten dichtbij in beeld zijn er waarschijnlijk - men is dat nog druk aan het onderzoeken - de oorzaak van dat we zo bekaf worden van videovergaderen. Als een gezicht in werkelijkheid zo dicht bij het jouwe zou zijn, zouden we dat al snel interpreteren als gevaar (of als iets dat ook niet zo bij een werkrelatie past...)
Vast onderdeel van de werkdag
Denk je dat het moeilijk is om je collega over te halen mee te gaan? Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de werknemers wil dat de baas wandelen tot een vast onderdeel van de werkdag maakt. De hele dag zittend je werk doen, dat zal voor veel thuiswerkers nu gelden, is ongezond. Daar is zo’n beetje iedereen het nu wel over eens. Wandelen tussendoor is alleen om die reden al aan te bevelen. Overigens zegt 60 procent door corona meer te zijn gaan wandelen. De kans is dus heel groot dat je collega een wandelafspraak een goed idee vindt.
Jarenlang experimenteerde wetenschapper Arthur Aron met hoe mensen hun gesprek en de band met elkaar snel kunnen verdiepen. Hij liet onder andere vreemden in een uur vragen uit een vooraf opgestelde lijst aan elkaar stellen. Dat bleek effectief: in sneltreinvaart voelden ze zich meer verbonden met elkaar. En dat is wat we zoeken: verbondenheid.
Lastige dingen
Gebruik je wandeling wel om echt in gesprek te gaan. Houd het niet bij koetjes en kalfjes maar praat over en vraag naar lastige dingen. Bespreek eerlijk waar je nu in coronatijd tegen aanloopt, zowel in je werk als in je privéleven. Juist het delen van moeilijke dingen maakt dat je je verbonden voelt met de ander. Lastig? Stel een paar van de vragen van Arons lijst, zoals:
- Met wie op deze wereld zou je weleens willen dineren?
- Oefen je weleens een telefoontje voordat je gaat bellen? Waarom?
- Wat betekent een ‘perfecte’ dag voor jou?
Vier minuten
De vragen hierboven zijn nog vrij luchtig en komen uit deel een van de lijst. Er is ook nog een deel twee, drie en vier, de vragen worden per deel steeds persoonlijker en intiemer. In het experiment keken proefpersonen elkaar als afsluiter vier minuten onafgebroken in de ogen zonder iets te zeggen.
Dit geheel is een tikje te intensief voor je wandeling met een collega. Tenzij je natuurlijk een spannende collega hebt met wie je het helemaal niet erg vindt om er iets meer van te maken: een duo dat meedeed aan de experimenten van Arthur Aron is zelfs getrouwd!
Mirjam Wiersma is trainer, spreker en auteur van Zakelijk flirten en Elke werkdag een topdag. Voor deze site schreef ze eerder over mini-experimenten voor een betere werkdag en over het verbeteren van je sollicitatieskills.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je eens ouderwets zou moeten bellen in plaats van appen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: pak eens - lekker retro - de telefoon. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
BN’ers zijn fan van het wenkbrauwserum van Marjolein: ‘Kreeg ineens berichtje van Jamie Vaes’
Haar wenkbrauwproducten staan regelmatig in tijdschriften als Glamour, Grazia en Wendy en menig BN’er is fan. Dat had Marjolein Verhart uit Rozenburg niet verwacht, toen ze drie jaar geleden in een zonnestudio begon met het waxen van wenkbrauwen. Nu heeft ze een goedlopende cosmeticalijn met meer dan 250 verkooppunten in Nederland en België én haar eigen salon. -
PREMIUMaan de stok
Zoetermeers vrouwenbolwerk behoort tot snelst groeiende bedrijven: ‘Tijd van man in Mart Smeetstrui is voorbij’
Een vrouwenbolwerk in Zoetermeer behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Er staan kaarsen op tafel. ,,Wij vinden soft skills belangrijk. Niet of je bent afgestudeerd.’’ Wij gingen bij GOODZO langs voor de rubriek Aan De Stok. -
PREMIUM
Roostermaker Brechtje (30) staat voor grootste puzzel van haar carrière: ‘Het is een enorme opdracht’
Ze houdt van puzzelen én problemen oplossen. En dat is maar goed ook, want dat is precies wat roostermaker Brechtje Cats (30) de hele dag doet. Toen het kabinet dinsdag bekendmaakte dat de middelbare scholen met 1,5 meter afstand weer open mogen, was haar voorjaarsvakantie in een klap voorbij. Nu werkt ze aan de grootste puzzel van haar carrière.
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Je baankansen verbeteren? Zes tips om coronaproof te netwerken
Op zoek naar nieuw werk? Je bent in tijden van corona helaas niet de enige. Opnieuw beginnen kan lastig zijn, zeker als je lang niet meer hebt hoeven te solliciteren. In deze reeks helpt trainer en auteur Mirjam Wiersma jou om je sollicitatieskills weer helemaal up-to-date te maken. Vandaag deel 7: coronaproof je netwerk uitbreiden. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.