Waarom het zo moeilijk is om helemaal niets te doen
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.
Wanneer deed je voor het laatst helemaal niets? Hoe lang is het geleden dat je even alleen was met je eigen gedachten, zonder dat je iets productiefs aan het doen was, afleiding aan het zoeken was, of met je hoofd in een serie zat? Het zou goed kunnen dat dit alweer een tijd geleden is. We hebben tegenwoordig niet meer zoveel tijd waarin we ons een beetje kunnen vervelen.
Verveling
Het stond onlangs nog in de krant: wij mensen moeten véél vaker niets doen. Volgens een hoogleraar menswetenschappen aan MIT zou het gezond zijn als we vaker lummelen en onze tijd juist niet nuttig besteden. Dit geeft ons namelijk de mogelijkheid om te reflecteren, om creatief te zijn en ons hoofd rust te geven. Een beetje verveling is dus goed voor de gezondheid.
Als je niets doet, worden je gedachten namelijk soms getrokken naar onopgeloste problemen of nare herinneringen
Kan allemaal wel wezen natuurlijk, maar ga er maar eens aan staan. Er is altijd zo veel te doen. En er speelt nog iets anders: niets doen is niet altijd leuk en soms zelfs ronduit vervelend. Als je niets doet, worden je gedachten namelijk soms getrokken naar onopgeloste problemen, nare herinneringen of negatieve oordelen over onszelf. En je voelt je ook nog eens nutteloos. Niet gek dus dat we het het liefste vermijden om helemaal niets te doen.
Elektrische schokken
In een recent onderzoek stopten wetenschappers mensen in een lege kamer. De proefpersonen moesten alle afleiders (telefoon, krant) inleveren en kregen de opdracht om een kwartier lang helemaal niets te doen. Het enige dat wel in de kamer aanwezig was, was een apparaat waarmee ze zichzelf elektrische schokken konden geven. Wat blijkt? Maar liefst 67 procent van de mannen en 25 procent van de vrouwen geeft zichzelf liever schokken dan alleen te zijn met de eigen gedachten. Blijkbaar is het soms zo moeilijk om onder ogen te komen wat er rondspookt in ons brein dat we alles doen om afleiding te zoeken.
Mocht je zo iemand zijn die niets doen moeilijk vindt, dan zou je het makkelijker kunnen maken voor jezelf. Doe niet helemáál niets, maar begin met een eenvoudig, maar niet productief taakje. Kijk naar buiten en registreer wat je allemaal ziet. Luister naar de geluiden om je heen. Turf het aantal donkerblauwe auto’s op de snelweg. Zo hou je je hoofd bezig met een weinig intensieve taak en ervaar je toch een beetje verveling. En het is sowieso prettiger dan jezelf elektrische schokken geven.
Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef hierover het boek Fokking Druk (2018).
Natuurlijk ga je niet elke dag juichend naar je werk. Maar heb je echt een hekel aan je baan? Dan is er iets mis. In de Succesminuut geeft Charlotte van ‘t Wout (carrièrecoach en onze columnist) je vier tips om weer met plezier aan de slag te gaan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom op vakantie gaan niet de oplossing is
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Wat doet een...
Sandra is dierenarts: ‘Uiteraard moet je goed kunnen omgaan met dieren, maar ook met mensen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Sandra Knapen-Müller (30) is dierenarts bij de Dierenkliniek Parkweg in Voorburg. -
Herrie op werk
‘Zelf zweer ik bij mijn koptelefoon met geluidsdemping’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Wat doet een...
Waronne is APK-steekproefcontroleur: ‘Kom soms op het drukste moment van de dag of in de pauze’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Waronne van den Brink-van Rumpt (29). Zij is APK-steekproefcontroleur bij de RDW.
-
PREMIUM
Herman werkt met delinquenten: ‘Zie vooral mensen die wél uit criminele wereld willen stappen’
Engelengeduld en een flinke portie mededogen. Daarmee treedt reclasseringsmedewerker Herman van Lunen (58) de zedenplegers, tasjesdieven en overvallers die hij begeleidt tegemoet. Hij schreef er een boek over. ‘Moedeloosheid komt niet voor in mijn woordenboek.’ -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.