Een bonus uitdelen aan werknemers die zich laten vaccineren, kan dat zo maar?
Volledig scherm
Een bonus uitdelen aan werknemers die zich laten vaccineren, kan dat zo maar? © ANP

Waarom je baas niet zo maar een vaccinatiebonus kan uitdelen

Een vaccinatiebonus voor werknemers, verschillende Amerikaanse bedrijven doen het al, net als een beveiligingsbedrijf uit Zeeland. Maar wat levert het je op om werknemers te belonen als ze zich laten vaccineren? En mag het eigenlijk wel? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit.

5 reacties

 • Lianne Van schoten

  1 jaar geleden
  Ook al ben je gevaccineerd dan nog kan je besmet worden en andere besmetten. En het is echt walgelijk en belachelijk om mensen bijna te dwingen om zich te laten inenten Iedereen maakt zelf uit of hij wel gevaccineerd wil worden je bent baas over je eigen lichaam. Niet de maatschappij en de regering en ook niet je werkgever. Lijkt wel of je een paria word als je niet gevaccineerd ben. Laat gewoon iedereen in z n waarden en zelf de keuze houden.
 • Andrew Jakobs

  1 jaar geleden
  Ik denk dat die arbeidsadvokaat er toch wel degelijk naast zit, want er is hier dan wel sprake van discriminatie wat betreft bonus. Want het zorgt voor een tweedeling binnen de werksfeer. Sowieso is wel gebleken dat vaccineren helemaal geen garantie is dat je niet ziek kunt worden of dat je niet anderen kunt aansteken. Naast dat de werkgever niet mag vragen of je wel/niet gevaccineerd bent, het is immers een medisch gegeven.
 • Koote

  1 jaar geleden
  Wat men schijnt te vergeten is dat die niet gevaccineerden petri-schaaltjes worden voor nieuwe covid-19 varianten. Persoonlijk vind ik het nogal asociaal om je medische veiligheid te laten afhangen van anderen die zich wel laten vaccineren, dus ik vind dat er best onderscheid gemaakt mag worden.
 • Paul de Jong

  1 jaar geleden
  Ziekelijk, alleen het idee al. We zouden toch geen 2-deling krijgen, we zouden toch niet-gevaccineerden niet als 2de rangs burgers gaan beschouwen en behandelen. Er werd toen heftig gereageerd als iemand verwees naar het verleden, maar wat is het volgende, aparte supermarkten, aparte bioscopen, aparte zwembaden, je mag alleen voorbij dit hek als je een prik hebt gehad. Je krijgt straks dat mensen niet gevaccineerden gaan opjagen omdat iemand ziek is geworden, wat dan niet covid is maar de griep.
 • Ben van Brunschot

  1 jaar geleden
  Als het overgrote deel van de bevolking gevaccineerd is, dan maakt het toch niks uit dat een klein percentage dat niet is. Mensen die niet gevaccineerd zijn kunnen dan alsnog gewoon naar het werk gaan, zonder daarmee een risico te vormen. Iedereen moet lekker zelf weten of die gevaccineerd wil worden of niet, daar hoeven geen beloningen of straffen tegenover te staan. Ik ga er vanuit dat als ik gevaccineerd ben ik geen risico meer loop.