Waarom je collega’s niet kunt overtuigen met argumenten
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘backfire-effect’.
Delen per e-mail
Als ik heel eerlijk ben, dan ben ik eigenlijk best slecht in samenwerken. Ik heb behoorlijk geniale ideeën, al zeg ik het zelf, maar om een of andere reden zit ik áltijd met mensen in een team die in de weg liggen. Meer mensen hebben hier last van, merk ik. Regelmatig krijg ik de vraag hoe je de ander beter kan overtuigen.
Backfire-effect
Dat blijkt lastig. Hoe harder je iemand probeert te overreden, hoe meer de hakken in het zand gaan. Dit wordt het ‘backfire-effect’ genoemd. Alsof je een pony over een slootje wil trekken terwijl hij dat niet wil.
Zo wilde ik ooit bij een bedrijf een digitale nieuwsbrief introduceren, maar de medewerkers hielden vast aan het idee dat hun nieuwsbrief op papier een beter idee was. ,,Ik lees die digitale nieuwsbrieven nóóit!” Ikzelf vond dat ik meer verstand had van communicatie en begon gefrustreerd met vaktermen te gooien als ROI en ‘funnels’. Zelfs nadat ik onderzoekcijfers had rondgemaild, waren ze niet overtuigd.
Dreiging
Onbegrijpelijk. Waarom konden ze niet gewoon hun fouten toegeven? Het antwoord is eenvoudig: je kan mensen gewoonweg niet overtuigen met argumenten. Onze ideeën zijn onze kindjes. En als iemand die aanvalt, dan zullen we ze onbewust en instinctief beschermen. Hoe meer dreiging we voelen, hoe sterker we gaan geloven in onze eigen overtuigingen.
Hoe meer dreiging we voelen, hoe sterker we gaan geloven in onze eigen overtuigingen
Twee Amerikaanse sociaalpsychologen namen in 1997 de proef op de som. Zij deelden proefpersonen op in twee groepen: mensen die dachten dat homoseksualiteit normaal en natuurlijk is, en mensen die dit zien als een psychische aandoening. Beide groepen kregen een groot verzonnen rapport te lezen bomvol onderzoeksresultaten dat hun zienswijze helemaal verkeerd was.
Ongelijk
Had na afloop iemand van hen een totaal veranderde kijk op de zaken? Zei er iemand: goh zeg, ik had al die tijd ongelijk. Nee, natuurlijk niet. Ze beargumenteerden dat wetenschap blijkbaar geen goed antwoord had op dit soort zaken. Juist wanneer mensen tegenargumenten horen, raken ze nog meer overtuigd van hun eigen gelijk.
Hoe overtuig je anderen dan van je gelijk? Ik denk dat de eerste stap is dat je je realiseert dat jij misschien ook last hebt van het ‘backfire-effect’. Sta je echt open voor argumenten en feiten? Of ben je zelf ook een bokkige pony die in de teugels hangt?
Meer weten over onze hersenen op de werkplek? Lees dan ook Chantals boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Angst voor presenteren? Met deze tips van Charlotte van 't Wout ben je er zo vanaf:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe een groot team ervoor zorgt dat je langzamer gaat werken
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: sociaal nietsnutten. -
Waarom we niet ingrijpen als het fout gaat op het werk
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de ‘omission bias’. -
PREMIUM
Deze Nederlandse YouTuber (19) heeft een miljoen abonnees maar wordt nooit herkend op straat
Hij is 19 jaar, heeft meer dan een miljoen fans op YouTube en komt ‘gewoon’ uit Houten: Benjamin van Valen, ook wel bekend als Benny Productions. Het zijn geen vlogs, games of tutorials waar hij wereldwijd de aandacht mee trekt, maar levensechte photoshopcreaties. ,,Eigenlijk heb ik het mezelf aangeleerd.” -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Waarom je eens ouderwets zou moeten bellen in plaats van appen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: pak eens - lekker retro - de telefoon. -
Salaris Chantal (26) verdient met beleggingen en bitcoins maandelijks 1000 tot 1500 extra
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chantal (26) werkt 32 uur per week als klantcontactmedewerker bij een verzekeringsmaatschappij.