Waarom je een wildvreemde best op je spullen kan laten passen
Wat voor baan je ook hebt, de kans is groot dat je iedere dag met andere mensen te maken hebt: collega’s, klanten, opdrachtgevers of leidinggevenden. Dan is het wel fijn als je de anderen meekrijgt met jouw plannen. Mirjam Wiersma, spreker en auteur van Elke werkdag een topdag, weet hoe je je invloed kan vergroten. Vandaag: consistentie.
Denk eens terug aan een grote beslissing die je recentelijk genomen hebt? Misschien heb je een huis gekocht, ga je een bed & breakfast in Nieuw Zeeland beginnen, heb je je relatie beëindigd of ga je juist trouwen.
Heb je spijt van die beslissing?
Deze vraag stel ik vaak als ik een workshop geef. Ik vraag alleen om een ‘ja’ of ‘nee’. Je hoeft niet in het bijzijn van je collega’s je beslissing te noemen. Sterker nog: je hoeft helemaal niets over je beslissing te vertellen. Zo kun je laagdrempelig erkennen dat je beter een ander besluit had kunnen nemen. En toch gaf nog nooit iemand in mijn workshops aan de verkeerde beslissing te hebben genomen.
Betrouwbaar overkomen
We zien hier het consistentieprincipe aan het werk: als we eenmaal een keuze gemaakt hebben, houden we ons daar aan. Waarom? We vinden dat we zo betrouwbaar overkomen. Dat is ook de reden dat we, als we een uitspraak doen, daar niet graag op terugkomen. Pas als echt niet meer te ontkennen valt dat er iets fout is, zijn we bereid serieus te overwegen dat onze beslissing misschien niet de juiste was.
Het consistentieprincipe kun je inzetten door mensen hardop bepaalde zaken te laten uitspreken. Positieve feedback bijvoorbeeld. Net een project afgerond waar iedereen enthousiast over is? Probeer anderen de uitspraak te ontlokken dat ze jouw positieve bijdrage waarderen. Nu ze het uitgesproken hebben, zullen ze niet snel van gedachten veranderen. Handig om te doen vlak voor een beoordeling door je leidinggevende of in contacten met mensen met wie je regelmatig samenwerkt.
Datum laten kiezen
Je kunt het principe ook gebruiken om te zorgen dat iemand zijn woord nakomt. Stuur in de praktijk op een concrete toezegging. Stel je voor dat je je collega ‘Bram’ iets wil laten doen voor je. Als je zegt ‘Bram, pak jij dat op?’, dan knikt hij, maar dan weet je nog niet wanneer je hij dat gaat doen. Misschien zie je aan zijn niet-zo-enthousiaste lichaamstaal dat het lang gaat duren voor hij in actie komt.
Vraag dus: ‘Wanneer kan ik je input verwachten?’ Bram zal een dag of datum uit moeten spreken en dankzij het consistentieprincipe voelt hij zich ook aan die datum gebonden. Hij heeft hem immers zelf gekozen en uitgesproken ten overstaan van jou en iedereen om jullie heen.
De ‘no shows’ bij een tandarts namen al met drie procent af als patiënten gevraagd wordt even mondeling de datum en tijd van de afspraak te herhalen
Werk je met klanten of patiënten maar zeggen ze altijd afspraken af? In hun boek Klein Groot omschrijven auteurs Cialdini, Martin en Goldstein een manier om te zorgen dat ze wel op komen dagen: de ‘no shows’ bij een tandarts namen al met drie procent af als patiënten gevraagd wordt even mondeling de datum en tijd van de afspraak te herhalen.
Zelf afsprakenkaartje invullen
Schrijven is in dit geval krachtiger dan spreken. Als patiënten ook gevraagd werd zelf de datum van hun afspraak op hun afsprakenkaartje in te vullen, daalt het aantal ‘no shows’ met maar liefst 18 procent. Als je wil dat iemand iets toezegt, is het dus handig om hen niet aan te spreken bij de koffieautomaat, maar het via de mail te vragen - zodat ze hun antwoord op moeten schrijven.
Maakt dat nu echt zo’n verschil, denk je misschien. Een bekend experiment van auteur en psycholoog Cialdini bevestigt hoe graag we onze toezeggingen na willen komen:
Stel, je zit op het strand, en anderhalve meter van je vandaan komt iemand zitten die alleen is. Hij spreidt zijn handdoek uit, legt zijn tas neer en zijn stereo op zijn handdoek. Hij gaat een eindje wandelen. Je ziet dat iemand de stereo steelt. Doe je iets? Vier van de twintig mensen blijkt in een experiment actie te ondernemen. Maar als de buurman voor zijn wandeling eerst even vraagt of je op zijn spullen wil letten, verandert 19 van de 20 mensen plots in een bewaker.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Zelfs in buitenland is interesse: hoe Marc doodzieke bomen redt door ze op te warmen
Kastanjebomen die ziek zijn even opwarmen, waardoor het bacterietje doodgaat en de boom weer opleeft. Het idee is simpel, maar ja.. kom er maar eens op. Deze uitvinding van Marc Derksen uit Gouda wint in heel Europa aan populariteit. Ondertussen werkt Derksen ook aan een oplossing voor palmbomen en irritante mama-kevertjes.Gouda -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Jezelf presenteren als expert: ‘Niet opschepperig, maar juist slim’
Wat voor baan je ook hebt, de kans is groot dat je iedere dag met andere mensen te maken hebt: collega’s, klanten, opdrachtgevers of leidinggevenden. Dan is het wel fijn als je de anderen meekrijgt met jouw plannen. Mirjam Wiersma, spreker en auteur van Elke werkdag een topdag, weet hoe je je invloed kan vergroten. Vandaag: het autoriteitsprincipe. -
-
-
Zo haal je je collega over iets te doen waar hij eigenlijk geen zin in heeft
Wat voor baan je ook hebt, de kans is groot dat je iedere dag met andere mensen te maken hebt: collega’s, klanten, opdrachtgevers of leidinggevenden. Dan is het wel fijn als je de anderen meekrijgt met jouw plannen. Mirjam Wiersma, spreker en auteur van Elke werkdag een topdag, weet hoe je je invloed kan vergroten. Deze week: de future lock-in -
PREMIUM
Steeds meer mensen wisselen van baan: deze grote fout maken veel bedrijven wanneer dat gebeurt
Door de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers van baan te veranderen. Maar uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat bijna de helft van de bedrijven niet registreert waaróm personeel ontslag neemt. Een gemiste kans, zegt hoogleraar Jojanneke van der Toorn. Want een goed exitgesprek levert een schat aan bruikbare informatie op.Utrecht