Waarom lang pauzeren met collega’s juist een goed idee is
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: fika.
Stel je voor: je zit vlak voor een deadline. Je probeert voor het project alle documenten te verzamelen. Je perfectioneert de Excel-sheet, probeert alvast na te denken over wat er allemaal in dat belangrijke mailtje aan de klant moet komen te staan. Er parelt een zweetdruppeltje over je voorhoofd terwijl je schichtig naar de klok kijkt – dat wordt nog spannend. Maar dan staat er opeens een collega aan je bureau die je zegt dat het tijd is om uitgebreid koffie te drinken, bij te kletsen over persoonlijke zaken en taartjes te eten.
Gek? In Zweden niet, want daar is fika een nationale traditie. Een uitgebreide pauze, met koffie of thee, kaneelbroodjes en informeel contact, is daar de normaalste zaak van de wereld. Ze doen het daar om 10.00 uur ’s ochtends en om 15.00 uur ’s middags. En het is niet optioneel. Het weigeren van een uitnodiging voor een fika is not done. Sterker nog, in sommige bedrijven is fika zelfs verplicht. Ja, ook al heb je een deadline en ben je heel druk.
Koffieleut-traditie
Anders dan je misschien zult denken, zorgt al dat koffiedrinken er niet voor dat men in Zweden helemaal niets voor elkaar krijgt. Integendeel: fika levert het land mogelijk heel veel op. Zweden hoort namelijk bij de productiefste en effectiefste landen ter wereld, ondanks – of misschien juist dankzij – deze koffieleut-traditie. Wat onze verre noorderburen doorhebben, is dat het gewoon móét, regelmatig pauze nemen.
Je hoofd heeft tussen het werken door af en toe een moment nodig om af te koppelen en bij te tanken
Thijs Launspach
Je kunt nu eenmaal niet acht uur lang presteren, hoe graag je het ook wil. Je hoofd heeft tussen het werken door af en toe een moment nodig om af te koppelen en bij te tanken. En hoe kun je dat beter doen dan door sociaal contact? Ervaringen uitwisselen, gesprekken voeren, grapjes maken en lachen. Dat je van de cafeïne ook nog eens wat alerter wordt, is een bonus.
Werkgeluk
In Nederland zullen we niet zo snel een fika invoeren – ik hoor de werkgeverslobby al hyperventileren! Maar wie weet kunnen we wel wat leren van de Zweden: regelmatig pauzeren is niet zonde van de tijd, maar levert juist een enorme impuls aan de productiviteit, én aan het werkgeluk. En gelukkige medewerkers, zo weten we, leveren betere resultaten en blijven langer gezond. Regelmatig een pauze waarin je even van je computer of taak weg bent, is nodig om de werkdag vol te houden. Met andere woorden: ik ga even een kop koffie en een kaneelbroodje halen en uitgebreid andere mensen van het werk houden!
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
In Zweden kennen ze ws. geen equivalent v. ons gezegde: "Een broedende kip moet je niet storen"; anders zouden ze die "fika" nooit hebben bedacht; zij houden daarbij immers geen rekening met hoe druk iem. het op dat moment heeft. Als je zomaar uit je bezigheden wordt weggerukt, zit je toch op hete kolen, nog steeds in gedachten bij je werk? Snappen ze dat echt niet? Even lekker lachen zorgt voor 'n ontspannen sfeer op 'n afdeling, maar 2 x p. dag koffie drinken terwijl je werk toch af moet niet.
a Kraaijeveld
1 jaar geleden
@ V Blessing; Ik lees tussen de regels dat dit in uw functioneringsgesprek ter sprake gekomen is? Persoonlijk heb ik er geen "last" van, mijn werkgever / teamleider doet daar niet aan. Voor zover ik weet was er op hert bedrijf waar ik werk (multinational, 600 werknemers in NL) maar één projectgroep die dat een tijd deed, het is blijkbaar niet zo normaal als u denkt.
De Jomg
1 jaar geleden
Eens met Bennie!
Dat zijn ook de leukste mensen natuurlijk😁
V Blessing
1 jaar geleden
In Nederland heb je dat toch ook. Heet vrijmibo, is verplicht omdat het traditie is. Niet meedoen = ongezellig = slechte collega. Dat men gewoon naar thuis wil, om samen met de eigen familie en vrienden het weekeinde in te luiden (of gewoon voor eindelijk rust) is in Nederland not done. In de meeste Nederlandse bedrijven moet je ook verplicht twee keer per dag 15-30 min samen koffie drinken. Ga je niet mee krijg je in het functioneringsgesprek het verwijt dat je je afzondert en niet mee doet.
Egon Grootveld
1 jaar geleden
Ha, dit zou mijn leidinggevende moeten lezen...die krijgt meteen een beroerte bij het idee van medewerkers die "samen" pauzeren.
15 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerC.J.H. PIETERSE
a Kraaijeveld
De Jomg
V Blessing
Egon Grootveld