Waarom we altijd denken dat alles weer normaal gaat worden
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de ‘normalcy bias’.
Het is ondertussen een half jaar geleden dat we in een intelligente lockdown belandden, maar we zijn nog lang niet gewend aan de nieuwe situatie. Sommige bedrijven pasten zich meteen aan, zegden hun kantoren op en zagen ruimte op de markt voor nieuwe producten. Andere worstelen nu voor de tweede keer met beperkende maatregelen.
Niet vreemd, als je weet dat naar schatting 70 procent van de mensen last heeft van de ‘normalcy bias’: we verwachten dat de toekomst eruit gaat zien zoals het verleden. We denken dat rampen niet kunnen gebeuren, omdat ze nog nooit eerder zijn gebeurd en verwachten dat alles weer normaal wordt.
Pompeï
Deze denkfout is mogelijk de reden dat inwoners van Pompeï uren zaten te kijken naar de uitbraak van de vulkaan Vesuvius, maar niet op het idee kwamen om te vluchten. Dat mensen weigeren hun huis te verlaten als een bosbrand of orkaan hun huis nadert, ondanks de waarschuwingen van autoriteiten. En misschien speelt het mee in onze overwegingen om wel of niet een mondkapje te dragen en afstand te houden.
Deze denkfout is mogelijk de reden dat inwoners van Pompeï uren zaten te kijken naar de uitbraak van de vulkaan Vesuvius, maar niet op het idee kwamen om te vluchten
Er zijn deskundigen die denken dat we nooit meer teruggaan naar de oude situatie. In dat geval moeten ook mensen met grote weerstand tegen ‘het nieuwe normaal’ hun werkwijzen toch gaan aanpassen. Ik sprak een trainer die afgelopen week voor het eerst haar sessies niet in een zaal, maar online had gegeven. ,,Ik had er helemaal geen zin in, zo koud, zo afstandelijk!’’ riep ze uit. Na deze ervaring was ze echter een stuk optimistischer. ,,We gingen al gauw de diepte in. Net alsof ik daar echt was.’’ We vergeten vaak dat wij mensen meesters zijn in aanpassen, het helpt ons overleven. We raken razendsnel gewend aan negatieve situaties en worden daarin uiteindelijk even gelukkig.
Een nieuwe draai
Met dit gegeven in mijn achterhoofd probeerde ik laatst een vriendin gerust te stellen die zich zorgen maakte over de cultuursector die kapot gaat, kroegen die over de kop gaan en al het leuke dat langzaam uit ons leven lijkt te sijpelen. Misschien verdwijnen banen, bedrijven en instellingen, maar mensen met mooie initiatieven en ideeën blijven. Waar een deur sluit, gaat een raam open. Ons leven zal misschien drastisch veranderen, maar uiteindelijk vinden we een nieuwe draai en is dat normaal.
Meer weten over onze hersenen op de werkplek? Lees dan ook Chantals boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Zo ziet ‘het nieuwe normaal’ eruit als het aan kinderen ligt:
Bekijk de video’s van AD Werkt in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe 'rubber ducking' je helpt om wél een oplossing te bedenken
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: een rubberen eendje. -
PREMIUMColumn
Peter (59) presteert ondermaats: ‘Straks met pensioen, wie doet mij wat!’
Wat motiveert Peter (59) dit werk te blijven doen? Daar moet hij iets te lang over nadenken. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. -
Zo zorg je dat mensen zich iets herinneren van een overleg
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: wat onthoud je het beste? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Grote Ontslaggolf waait over uit Amerika, 1 op de 5 werknemers wisselt van baan
In het afgelopen jaar wisselde ongeveer één op de vijf werknemers van baan - zo’n 1,5 miljoen Nederlanders. Volgens het UWV is dat aantal twee keer zoveel als tien jaar geleden.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Rechter Annemieke (50): ‘Ze vinden vaak dat wij rechters te soft zijn in het uitdelen van straffen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Annemieke Boer (50) is senior rechter bij de rechtbank in Rotterdam.