Waarom we een gelukscolbert of werkritueel hebben
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: bijgeloof op het werk.
In de tijd dat ik solliciteerde voor mijn eerste baan had ik een geluksjasje. Het was een zwart linnen colbertje, met wat eigenwijze kleurenvlakken in donkergroen. Het hielp me vlekkeloos door alle eerste sollicitatiegesprekken heen. Vervolgens had ik alleen geen ‘lucky outfit’ voor het tweede gesprek, dus daar moest ik de beoogde baan vaak afgeven aan iemand met meer ervaring.
Natuurlijk weet ik wel dat mijn jasje echt geen magische krachten heeft. Maar solliciteren is nou eenmaal een situatie waar we geen grip op hebben. En juist op dat soort momenten zoeken we naar manieren om de controle te herpakken en neigen we naar bijgeloof.
Bijgeloof is eigenlijk niets meer of minder dan een patroon zien waar het niet is. Zelfs duiven hebben hier weleens last van, liet gedragsonderzoeker B.F. Skinner zien in een klassiek experiment in 1948. Hij hield de dieren in een klein hokje en gaf ze elke twintig seconden een beetje voer. Niks van wat de hongerige duiven deden had invloed op wanneer ze voer kregen.
Toch probeerden de dieren te ontdekken waarom ze juist op dat moment voer kregen. Oftewel: wat het patroon was. Flapten ze toevallig net met hun vleugels, dan bleven ze flapperen, omdat ze dachten dat dat ervoor zou zorgen dat ze meer voer zouden krijgen. De ander draaide rondjes, de volgende schudde zijn kopje.
Een klein beetje bijgeloof vijzelt ons zelfvertrouwen op
Driekwart van Skinners duiven ontwikkelde zo’n vorm van bijgeloof. Ze hadden een link gelegd tussen gedrag en een uitkomst, terwijl er helemaal geen verband was. Wij mensen zijn geen haar beter als het gaat om situaties waarin we weinig controle hebben. Als ik afklop op ongelakt hout, voorkom ik dat er slechte dingen gebeuren en een plaatje van de heilige Christoffel in mijn auto zorgt dat ik veilig op mijn bestemming aankom.
Helemaal niks mis mee, een klein beetje bijgeloof vijzelt ons zelfvertrouwen op. Denk aan het verhaal van Dumbo, het olifantje dat gewoon zelf kon vliegen, maar een veertje nodig had om er ook echt in te geloven. Maar mocht je nou toch eens je gelukspen kwijtraken of niet meer in je sollicitatiejasje passen, weet dan dat deze objecten niet nodig zijn om te presteren. Je kan meer dan je denkt, als je er maar in gelooft.
Collega's positief beïnvloeden zodat ze gaan doen wat jij wil. Prof. Dr. Esther-Mirjam Sent legt uit hoe het werkt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Mijn collega’s zijn altijd te laat, zo zorg je dat iedereen op tijd komt
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: laatkomers -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Moordende concurrentie tussen nagelstudio’s: ‘Waarom zoveel winkels op dezelfde plek?’
Het aantal nagelstylisten in Nederland is de afgelopen vijf jaar explosief, met 44 procent, toegenomen. Vooral in Zuid-Holland en Brabant is sprake van een enorme groei. In het Haagse Chinatown is de concurrentie tussen nagelstudio’s moordend. ,,Om ons te onderscheiden, proberen we een betere service te bieden.’’Den Haag -
column
Goed voor jezelf zorgen hoeft geen euro te kosten: gratis middeltjes tegen een baaldag
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: shop je gelukkig.
-
PREMIUM
Zo leert outdoor-expert Marcel mensen overleven in de natuur: ‘Pissebedden, mieren: allemaal eetbaar’
Overleven in de wildernis? Daar weet outdoor-expert Marcel Kuijntjes alles van. Geef hem een natuurgebied en een paar essentiële benodigdheden en hij doet het. Vaardigheden die hem overigens óók prima van pas komen op de Veluwe. ,,Heb je die sporen gezien? Hier heeft een edelhert gestaan, dat kan niet anders.”Voorthuizen, Barneveld -
-
-
Dit is waarom we keuzestress hebben (en liever helemaal niet kiezen)
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de standaardkeuze -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.