Waarom we het liefst op maandag solliciteren
We solliciteerden vorig jaar het meest op maandagen en het liefst in de maanden april en mei. Ook stuurden we ons cv vergeleken met 2019 vaker via onze smartphone. Dat blijkt uit een nieuwe analyse, die ook duidelijk maakt in welke sectoren je sinds de coronacrisis de meeste kans maakt.
Delen per e-mail
Op maandagen werd vorig jaar net als in 2019 het meest gesolliciteerd. Bijna 20 procent van de sollicitaties werd op de eerste dag van de week verstuurd. In het weekend solliciteerden we het minst vaak. Iets meer dan 7 procent van de sollicitaties vond op zaterdag plaats en ruim 8 procent op zondag. Dat blijkt uit een analyse van de ruim 11.000 cv’s die recruitmentbureau Robert Half in 2020 ontving.
Revolutie
,,In het weekend nemen mensen de tijd om over hun carrière na te denken. Ze zetten vaak op maandag de stap”, zegt Frédérique Bruggeman, managing director van Robert Half. In de analyse werd ook gekeken naar het tijdstip waarop mensen hun cv het liefst versturen. Wat blijkt: sollicitanten doen dit het meest onder werktijd, een derde solliciteert tijdens de lunchpauze.
Robert Half keek ook naar de populairste maanden. In mei 2020 kwamen de meeste reacties binnen. Die maand is goed voor 14 procent van alle sollicitaties van dat jaar, op de voet gevolgd door april. De laatste maanden van 2020 waren kandidaten het minst actief. In november werd maar 4,4 procent van alle sollicitaties verstuurd.
,,In maart werden we opgeschrikt door de lockdown. Een deel van de werknemers raakte hierdoor helaas werkloos of werd bang zijn baan te verliezen. Anderzijds kregen we te maken met een soort industriële revolutie”, zegt Bruggeman. Voor de coronacrisis zag ze al een toename van het aantal vacatures in bijvoorbeeld de e-commerce, logistiek en transport. ,,Het borrelde al langer in die industrieën. De coronacrisis heeft die trend een boost gegeven.”
Een deel van de werknemers raakte door de lockdown helaas werkloos. Anderzijds kregen we te maken met een soort industriële revolutie.
Mkb-bedrijf
Als je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, kun je volgens Bruggeman het beste voor een van deze booming sectoren kiezen. ,,Die staan er nu en in de toekomst financieel gezien goed voor. Maar dat betekent niet dat je alleen voor de grote bedrijven moet kiezen die nu veel succes hebben. Werken bij een succesvol mkb-bedrijf kan ook erg leuk zijn.”
Het gaat er volgens Bruggeman vooral om dat je een baan kiest die bij je past. ,,Bedenk waar jij je het prettigst bij voelt. Wat voor soort bedrijf spreekt je aan, welke visie, welke ethische standpunten. Maak dat ook kenbaar tijdens je sollicitatie.”
Smartphone
Bruggeman zag ook in de analyse terug dat het sollicitatieproces korter is geworden in 2020. ,,De wervingsperiode was voor veel bedrijven al kort, maar die is nu nog korter. Bedrijven die hard groeien willen de gesprekken snel doen om vervolgens op korte termijn een keuze te kunnen maken. Dat kan gelukkig ook door alle digitale middelen die we nu hebben.”
De wervingsperiode was voor veel bedrijven al kort, maar die is nu nog korter
Robert Half ontdekte daarnaast dat het aantal smartphone-sollicitaties toeneemt. Ruim 70 procent van de sollicitaties vindt nog steeds via een computer plaats, maar 27 procent verstuurde zijn sollicitatie vorig jaar met de smartphone. Twee jaar geleden was dat nog iets meer dan 24 procent.
Volgens Bruggeman zal dit alleen maar blijven toenemen. ,,Sowieso maken mensen sinds een aantal jaar veel intensiever gebruik van hun smartphone. Er is nu een generatie aan het solliciteren die niet anders gewend is. Daar moet je wel op inspelen in je wervingsproces.” Maar ze benadrukt wel dat je ook de traditionele manier van solliciteren beschikbaar moet houden voor kandidaten die liever hun cv via een laptop versturen.
Aanpassingsvermogen
Niet iedereen is op zoek naar een nieuwe baan. Maar ook als je goed zit waar je nu zit, blijf dan wel in beweging, zegt Bruggeman. ,,De wereld blijft veranderen, zeker op digitaal niveau. Dus zorg ervoor dat je je aanpast. School je op tijd om. Aanpassingsvermogen is belangrijk in de huidige markt, net als de wil om te blijven leren.”
Bekijk hier alle video’s op het gebied van werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Adam kreeg vmbo-advies, nu wacht een baan als advocaat: ‘Ik wil jongeren zoals ik inspireren’
Adam Nassiri (25) startte op de basisschool met een lichte taalachterstand en kreeg vmbo-basisadvies. Vorige week studeerde hij af als meester in de rechten en na zijn stage kan hij advocaat worden. Met zijn verhaal hoopt hij andere jongeren te inspireren en te motiveren. ,,Ik moest harder werken dan de rest om het te halen, maar dat heeft me nooit tegengehouden.” -
interview
We werken minder dan andere Europeanen, maar waarom zijn we dan zo druk?
Nederlanders zijn gemiddeld iets minder druk dan de inwoners van andere landen. Tegelijkertijd vóelen we ons minstens even druk. Ook midden in een lockdown lijken we bezig te moeten blijven. Waarom? Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe schreef er het nieuwe boek Waar blijft mijn tijd? over. -
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. -
De impact van thuiswerken op je brein: ‘We worden er gewoon niet blij van’
Thuiswerken is here to stay. Veel bedrijven zijn van plan om hun kantoren in de toekomst minder te gaan gebruiken. Maar is al dat thuiswerken eigenlijk wel goed voor ons brein? -
Waarom het cv van Céleste het beste van het jaar is: ‘Gebruik geen nietszeggende woorden’
Een goed cv bevat geen lappen tekst, maar wel zoveel mogelijk informatie. Céleste Kosters weet precies hoe je hier de juiste balans in vindt. Haar cv is namelijk verkozen tot het beste cv van 2020. Kosters hoopt met het winnen van deze prijs een stapje dichterbij een nieuwe baan te komen.
-
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live.