Waarom we in Nederland een vrouwenquotum nodig hebben
De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de invoering van een vrouwenquotum. Maar hebben we in Nederland echt zo'n regel nodig? En gaat zo'n quotum wel werken? Een antwoord op de meest gestelde vragen.
Wat is het vrouwenquotum?
Nederland heeft te weinig vrouwen aan de top. Jaar na jaar wordt het ‘wettelijk streefcijfer’ van 30 procent vrouwen in raden van bestuur en commissarissen, de hoogste laag van een bedrijf, niet gehaald. In de toekomst moeten beursgenoteerde bedrijven ervoor zorgen dat die 30 procent minimaal gehaald wordt. Gebeurt dit niet, dan blijft de stoel leeg en de vacature net zo lang openstaan tot er een geschikte vrouw is gevonden. Deze sanctie is gebaseerd op het advies van de Sociaal Economische Raad.
Waarom hebben we een vrouwenquotum nodig?
Momenteel hebben van de tweehonderd grootste Nederlandse bedrijven er slechts dertien voldoende vrouwen in de top van hun bedrijf. Dat bleek uit cijfers die minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) presenteerde op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Tijd voor harde maatregelen vindt de minister. Daarom kondigde ze een wettelijk ‘vrouwenquotum’ aan, waar de Tweede Kamer gisteren uiteindelijk mee heeft ingestemd.
In de toekomst moeten beursgenoteerde bedrijven er voor zorgen dat die 30 procent minimaal gehaald wordt
Wanneer wordt het vrouwenquotum ingevoerd?
Dat is nog niet helemaal duidelijk. Gisteren zei minister Van Engelshoven in een debat het vrouwenquotum ‘zo snel mogelijk’ te willen invoeren.
En de mannen dan? Is dit niet discriminerend voor hen?
Dat is de vraag. Want strookt zo’n quotum wel met de Wet op gelijke behandeling van mannen en vrouwen? De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werd onlangs al teruggefloten door antidiscriminatiebureau Radar vanwege het eigen vrouwenquotum. Momenteel doet het College voor de Rechten van de Mens onderzoek naar de vraag of het in strijd is met de wet. Een uitspraak van het College is niet bindend maar heeft wel gezag.
Hoe komt het dat er zo weinig vrouwen aan de top zijn?
Volgens SER-voorzitter Mariëtte Hamer komt dat door een mix van factoren: de Nederlandse cultuur en randvoorwaarden als kinderopvang. Daarnaast is de uitstroom van mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden gelijk. Maar uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de vrouwen daarna terugkomen in een lagere functie.
Deeltijdwerk speelt ook een grote rol, Nederland is kampioen parttime werken in vergelijking met andere Europese landen. Uit een rapport van Europese denktank Oeso blijkt dat bijna 60 procent van de werkende vrouwen in Nederland in deeltijd werkt, tegenover nog geen 20 procent van de mannen.
Is het probleem niet gewoon opgelost als alle vrouwen fulltime gaan werken?
Zo simpel werkt het niet. Een van de belangrijkste redenen waarom gekwalificeerde vrouwen moeilijker topposities bereiken is er een van psychologische aard. Vrouwen krijgen tijdens het solliciteren te maken met het kloonsyndroom, een psychologische verschijnsel dat voorspelt dat de ideale kandidaat voor een vacature jouw evenbeeld, een kloon is. Wie zijn werk goed doet, vindt zichzelf geschikt voor de baan. Iemand die op jou lijkt, zal dan waarschijnlijk ook goed zijn in jouw werk. Dat maakt het voor vrouwen zo moeilijk om de top te bestijgen. Wanneer het bestuur alleen uit mannen bestaat, is de ideale kandidaat ook een man.
Noorwegen (sinds 2006), Frankrijk (2011), Duitsland (2016) en IJsland (2018) hebben eenzelfde quotum als er in Nederland komt
Wat doen ze hiermee in het buitenland?
In meerdere landen is al een vrouwenquotum ingevoerd. Noorwegen (sinds 2006), Frankrijk (2011), Duitsland (2016) en IJsland (2018) hebben eenzelfde quotum als er in Nederland komt. Ook de Britse overheid wil dat vrouwen in 2020 op z’n minst een derde van de topfuncties bezetten bij de 350 grootste bedrijven van het land. Ons buurland België heeft een vergelijkbare regeling voor topfuncties binnen de overheid.
Hoogleraar economie Esther-Mirjam Sent (Radboud Universiteit) legt uit wat de effecten van het vrouwenquotum kunnen zijn:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nooit meer glas weggooien in de glasbak: buurjongens Peter en Thijs werken aan dé oplossing
Waarom gebruiken we bierflesjes opnieuw, maar gooien we glazen potjes met bruine bonen, pindakaas of jam kapot in de glasbak? Dat moét anders, vinden vrienden en zakenpartners Thijs Wester (24) en Peter Verweij (28). Hun bedrijf PAKT probeert de verpakkingswereld te veranderen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUMMET VIDEO4
Kapster Willeke helpt mensen met haarverlies: ‘Als haarwerk op het hoofd zit, komen vaak de tranen’
Kanker, chemotherapie, en dan ook nog je haar verliezen. De oncologisch kapper biedt oplossingen voor een veranderend uiterlijk én is een baken van vertrouwen. De mogelijkheden groeien enorm voor een goed mooi haarwerk. ,,Geen pruiken, die draag je met carnaval.’’ -
Salarisonderzoek
Salarissen hogeropgeleiden stijgen, mbo’ers hebben het nakijken
De salarissen gaan omhoog, maar die stijging vindt vooral plaats onder hogeropgeleide werknemers. Mensen met een mbo-opleiding profiteren niet. Sterker nog: in sommige gevallen zijn ze er de afgelopen jaren op achteruit gegaan.
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
-
-
Europese Commissie: Positie vrouwen nauwelijks verbeterd
Vrouwen in de EU verdienen gemiddeld 16 procent minder dan mannen in gelijkwaardige banen, dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van vorig jaar, concludeert de commissie, toen ging het nog om 16,2 procent. Maar tevreden is men allerminst. -
PREMIUMaan het werk9
Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan
Genieten van het leven, kan dat pas als je met pensioen bent? Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze merkt op dat veel mensen aftellen tot hun pensioen, terwijl ze tijdens hun loopbaan van al het leven kunnen genieten. “Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan totdat de overheid besluit dat je kunt stoppen met werken.”