Waarom we na de coronacrisis niet ineens gelukkiger zullen zijn
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: wennen aan een nieuwe situatie.
Delen per e-mail
Denk je in deze dagen ook wel eens: als straks alles weer normaal is, de kinderen weer naar school gaan en we naar ons werk mogen, dan zijn we zó gelukkig? Dan schijnt de zon altijd, rijden de treinen op tijd, duren vergaderingen nooit langer dan een kwartier en dragen we bloemenkransen in ons haar.
In de wolken
Waarschijnlijk zijn we inderdaad een poosje in de wolken, als koeien die in het voorjaar huppelend en springend de wei in worden gelaten. Maar al snel zijn we weer gewend en lijkt er niets veranderd. Adaptie, wordt dit in de psychologie genoemd. Of je nou een miljoen wint of je baan verliest, na verloop van tijd voelt je leven weer normaal en ben je even gelukkig (of ongelukkig) als tevoren.
Die adaptie, het normaal vinden van een nieuwe situatie, gebeurt veel sneller dan we van tevoren denken, ontdekten geluksprofessoren Daniel Gilbert en Timothy Wilson. We verwachten dat gebeurtenissen ons veel langer en intenser raken dan ze daadwerkelijk doen. Ze doopten dit fenomeen ‘affectief voorspellen’.
Die adaptie, het normaal vinden van een nieuwe situatie, gebeurt veel sneller dan we van tevoren denken
Ze vroegen mensen te voorspellen hoe gelukkig ze zouden zijn als ze een vast contract kregen, en hoe ongelukkig ze zouden worden als ze hun biezen moesten pakken. Natuurlijk voorspelden ze dat een vast contract hen heel gelukkig zou maken. Maar na een aantal jaar bleken de mensen met een vast contract even gelukkig als diegenen zonder dat felbegeerde papiertje. Een ander onderzoek laat zien dat winnaars van de loterij na twee jaar weer even gelukkig zijn als daarvoor.
Opkrabbelen
Dus staat nu die fijne vliegvakantie, je promotie of nieuwe auto op de tocht? Een troost is dat je er waarschijnlijk niet zo gelukkig van was geworden als je denkt. Gaat er binnenkort iets mis, dreigt je huwelijk op de klippen te lopen nu je op elkaars lip zit of wordt je contract niet verlengd? Dat is erg, maar waarschijnlijk ook minder erg dan je nu vreest. Wij mensen blijken behoorlijk goed in opkrabbelen.
Wat er volgens Gilbert echt toe doet voor je geluksgevoel? Goede sociale contacten, warme banden met de mensen om ons heen. Iets om te herinneren als je een nieuwe, grotere televisie overweegt om je quarantainestress te verlichten. Misschien werkt een telefoontje naar een vergeten vriend net zo goed.
Meer weten over onze hersenen op het werk? Chantal van der Leest is ook auteur van het boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Heb je een dipje vandaag? Coach Charlotte van 't Wout heeft vier tips om jezelf wat blijer te maken met je werk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Waarom we graag invloed op ons leven hebben, ook als dat niet kan
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: een gevoel van controle. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Transportbedrijf ontslaat onterecht medewerkster die bang was voor corona: 34.000 euro schadevergoeding
Een transportbedrijf uit Spijkenisse heeft een medewerkster die bang was voor corona op de werkvloer ten onrechte ontslagen. De werkgever liet volgens de rechter het conflict bewust escaleren en moet haar daarom nu ruim 34.000 euro betalen. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.
-
Zo vergeet je nooit meer de bijlage mee te sturen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: nooit meer de bijlage vergeten. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn.