‘Wanneer je innerlijke monoloog je overlaadt met negativiteit, is het foute boel’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: het stemmetje in je hoofd.
Ik heb het verpest. Zie je wel, ik kan dit niet. Wat zullen ze over me denken? Ze zullen me wel een mislukkeling vinden. Je praat de hele dag tegen jezelf - niet hardop (tenminste, doorgaans niet!), maar in je hoofd. Daar is op zich niets mis mee, en al helemaal niets geks aan. Dat we tegen onszelf praten stelt ons in staat problemen op te lossen. Tenminste, wanneer de stem een beetje constructief is (‘Hee kanjer, hoe gaan we dit eens aanpakken?’).
Het stemmetje in je hoofd kan je echter ook flink in de weg zitten: bijvoorbeeld als je innerlijke monoloog klinkt als een drillsergeant (‘Nu opstaan, nietsnut!’), of wanneer je jezelf maar verwijten blijft maken (‘Hoe kon ik zo stom zijn?’). Wanneer je innerlijke monoloog je overlaadt met negativiteit, of wanneer het zodanig doortettert dat het je functioneren in de weg staat, is het foute boel. Een onophoudelijke stroom van zelfkritiek maakt je leven een hel.
Lees ook bij Intermediair: Zet minstens een dag per week je mail en werktelefoon uit
Psychologische technieken
Mocht je nou last hebben van een overactieve innerlijke zeurpiet, dan zijn er wel dingen die je kunt doen. In het boek Het stemmetje in je hoofd schetst psycholoog Ethan Kross het probleem: dat geniepige stemmetje houdt je gevangen in een paniekerig ‘hier en nu’. Mr. Brombeer houdt je ingezoomd op de situatie, terwijl je voor je rust juist zou moeten uitzoomen. Heb je een innerlijke stem die maar doormekkert, dan is het dus een zaak van afstand nemen. Dit kun je volgens Kross bijvoorbeeld doen door deze drie psychologische technieken:
- Jezelf in je hoofd letterlijk op een afstandje plaatsen. Bezie de situatie waarin je zit vanuit het perspectief van een vlieg op de muur, in plaats van door je eigen ogen. Of beeld je in dat je over vijf jaar terugkijkt naar dit moment: hoe voelt dat dan? Dit helpt psychologisch en emotioneel uit te zoomen en het moment in perspectief te zien.
- Schrijven over wat je dwarszit. Je innerlijke knorrepot probeert je te behoeden voor ongeluk of fouten, maar dat werkt niet zo goed als hij maar doorzeurt. In plaats van te vluchten, kun je proberen echt te luisteren. Het helpt om zijn bezwaren op te schrijven.
- Jezelf even vergeten. Ja, echt, dat werkt ook goed tegen de zeiksnor in je hoofd. Bijvoorbeeld door je te verliezen in een concert, de sterrenhemel te aanschouwen of aandachtig naar kunst te kijken. Werkt allemaal prima, om die stem in je hoofd éven zijn kop te laten houden.
Ben jij vaak kritisch op jezelf?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij is auteur van onder meer Je bent al genoeg - Mentaal gezond in een gestoorde wereld (2022), Werk kan ook uit (2020) en Fokking druk (2018).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sociale media gebruiken zonder vergiftigd te worden, zo doe je dat
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: vergif voor je hoofd. -
Wat doet een...
Birgit (61) is product designer: ‘Je begint je ontwerp met niets, behalve een beetje inspiratie’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Birgit van de Ven (61) is product designer bij Tarkett in Waalwijk. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Collega's staan vaker tegenover elkaar: ‘Ik heb er nachten van wakker gelegen’
Maatschappelijke thema’s leiden steeds meer tot felle discussies in kantines en op de werkvloer. Meer dan de helft van de ondernemers merkt binnen het eigen bedrijf iets van spanningen. Een op de vijf ondernemers heeft met agressie of bedreiging te maken. Ook vakbond CNV ziet de gemoederen oplopen. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
-
-
PREMIUM
Geen zin in vakkenvullen? Brent (13) is gids van fietstours: ‘Wel wat vrije tijd voor moeten inleveren’
Omdat hij geen zin had om net als veel leeftijdsgenootjes voor weinig geld vakken te vullen bij de AH, startte de jonge Brent Meelhuysen op 13-jarige leeftijd zijn eigen onderneming. Nu, zes jaar later, verdient hij daar nog steeds een aardige boterham mee. En Brent is niet de enige. Het aantal piepjonge ondernemers is de laatste vijf jaar explosief toegenomen. ,,Het is wel twee keer zo hard werken.’’ -
‘Geluk en succes zijn een stuk minder maakbaar dan we graag willen geloven’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: maakbaarheid.
28 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHuizinga Lammert
M Bessen
Ron de Bruin
M. Ronald Markant
Van der Wal