We willen meer salaris en durven er weer om te vragen
Hoog inzetten bij salarisonderhandelingen? Dat doen we vaak, blijkt uit de Salarisonderhandelingstest van recruitmentplatform Monsterboard.
Iets meer dan de helft van de werknemers vanaf 36 jaar zet hoger in bij salarisonderhandelingen over het huidige salaris, onder millennials is dat 44,2 procent. Ze willen meer verdienen dan in hun laatste functie, en vragen daar om.
De test werd ingevuld door bijna 1.600 mensen en is volgens het recruitmentplatform Monsterboard typerend voor de arbeidsmarkt in 2018. ,,Bedrijven moeten steeds meer hun best doen om goed personeel aan te trekken én te behouden”, aldus Sander de Bruijn, marketing directeur bij Monsterboard.
Droombaan
,,Drie jaar geleden was de jeugdwerkloosheid relatief hoog. Jongeren waren onzeker over het krijgen van de juiste baan en accepteerden soms zelfs werk dat geen droombaan was”, zegt De Bruijn.
Ik ben het meest verbaasd over hoe snel de onzekerheid is omgeslagen
Tegenwoordig nog een vacature plaatsen en achterover leunen terwijl de kandidaten naar je toekomen? Zo gaat het niet meer. ,,Je moet als werkgever zorgen dat je een aantrekkelijke partij bent. Als mensen voor jou gaan, kiezen ze er vaak voor om hun huidige baan te verlaten.”
Sollicitanten starten de salarisonderhandelingen meestal pas tijdens het tweede sollicitatiegesprek of het arbeidsvoorwaardengesprek, blijkt uit het onderzoek. Werknemers zien het beoordelingsgesprek als het beste moment om te onderhandelen over het loonstrookje. ,,Ik ben het meest verbaasd over hoe snel de onzekerheid is omgeslagen”, zegt De Bruijn. ,,Het ene moment klagen we over het feit dat we geen baan kunnen vinden, het volgende moment blaken we van zelfverzekerdheid over werk, salaris en alles dat daarbij komt kijken.”
Bij salarisonderhandelingen voor een nieuwe baan, blijkt dat oudere werknemers doorgaans de werkgever een bod laten doen en hiermee verder onderhandelen. Millennials baseren hun indicatie juist weer vaker op dat wat vrienden of collega’s in dezelfde functie verdienen.
Tevreden over het salaris
Ik heb gezegd dat ik er niet op achteruit wilde gaan
Bij het overstappen naar een nieuwe werkgever zette ook een 29-jarige ambtenaar, die liever niet met haar naam bij het artikel wil, hoger in. Onderhandelen was eigenlijk niet nodig, bleek toen ze haar wensen op tafel legde. ,,Ik kreeg wat ik wilde", zegt ze. Toch was het spannend. ,,Je wilt niet te hoog inzetten, omdat je het nog waar moet maken. Anderzijds niet te laag, omdat je op basis van je werkervaring natuurlijk wel een bepaald bedrag waard bent."
Ook een 28-jarige psycholoog legde haar salaris op tafel, al bij haar eerste sollicitatiegesprek. ,,Ik heb mijn huidige salaris genoemd en gezegd dat ik er niet op achteruit wilde gaan. Nu verdien ik netto iets meer terwijl ik twee uur minder werk." Zenuwachtig was ze wel. ,,Als ik een antwoord zou geven wat ze niet aanstond, zouden ze voor mijn gevoel nog kunnen afknappen."
De onderhandelingen gaan inmiddels zo goed dat meer dan 99 procent tevreden is over het huidige salaris, blijkt uit de Salarisonderhandelingstest. ,,Dat is wel erg hoog”, vindt ook De Bruijn. ,,We hebben deze test op Facebook geplaatst en de cijfers zijn niet zo representatief als bij een onderzoek uitgevoerd door een marktonderzoeksbureau. Ik zou hier graag meer vragen over willen stellen. Desondanks geven dit soort testjes wel snel aan hoe we ervoor staan.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrouwen geven te snel toe als het over salaris gaat
Vrouwen zijn vaker tevreden over hun salaris, terwijl ze minder verdienen dan mannen. ,,Vrouwen houden zichzelf liever voor de gek dan hard te onderhandelen over hun inkomen”, stelt hoogleraar psychologie Jaap van Muijen. -
PREMIUM
Van gezichtsmasker tot kattenbakvulling: deze wonderklei kun je óveral voor gebruiken
Bentoniet lijkt ineens overal op te duiken. Deze kleisoort wordt gebruikt in gezichtsmaskers, als kattenbakvulling, voor het klaren van wijn en – de core business van De Bentoniet Fabriek in Bodegraven – in de boorindustrie. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Deze mensen stellen hun pensioen op creatieve manieren veilig: ‘Alle beetjes mooi meegenomen’
Pensioen opbouwen, het is niet een onderwerp waar we dagelijks mee bezig zijn. Het kan te ingewikkeld of nog te ver weg zijn om je in te verdiepen. Toch zijn er manieren om (extra) pensioen te sparen. Lonneke, Anya en Mick vertellen hoe zij dit doen.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Video
Wil je meer salaris? Zó regel je dat
Natuurlijk wil je meer salaris, maar hoe vraag je daar om? In de Succesminuut geeft Charlotte van 't Wout (carrièrecoach en onze columnist) wekelijks tips over werk. Gelukkig zijn er een paar trucs die zó simpel zijn, dat je wel succes moet hebben bij de salarisonderhandeling. -
Wat verdien je? Vertel het vooral niét, zeggen deskundigen
Laat iedereen gewoon weten wat je verdient, wordt vaak gezegd. Toch wordt niemand beter van deze radicale transparantie, zeggen deskundigen. ,,Je zorgt echt voor problemen als iedereen van elkaar weet wat ze verdienen."