‘We zouden veel vaker thuis moeten werken’
Vandaag thuis aan het werk? Goed nieuws, want thuiswerkers nemen minder pauze, hebben minder werkonderbrekingen en hun ziekteverzuim is lager.
Het is zo aantrekkelijk: niet naar buiten de kou en ellende op de snelweg in, maar thuis aan opdrachten werken. Maar is dat ook daadwerkelijk efficiënter?
Volgens Joost Ardts, schrijver van Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management beseffen steeds meer werkgevers de meerwaarde van thuiswerken. Personeel kan niet alleen de tijd efficiënter indelen, maar de vooruitgang in technologie én achteruitgang in praktische omstandigheden dwingen daar zelfs toe. Ardts: ,,Ik werk vandaag ook thuis, maar ik moet later vandaag nog naar Amsterdam. Ik weet niet of dat gaat lukken.”
1,5 uur extra arbeid
Volgens Ardts bestaan er nog steeds veel mythes rondom thuiswerken. Zo zou er minder worden gepresteerd. En zitten we massaal te netflixen.
Maar dat blijkt niet waar te zijn: uit onderzoek komt naar voren dat thuiswerkers minder pauze nemen. En er zijn niet alleen minder werkonderbrekingen, de medewerker denkt vaak ook nog makkelijker: ik heb dit zo af, en ach, ik hoef toch niet naar huis te rijden. Daarnaast is er minder ziekteverzuim, is de loyaliteit groter, is het personeelsverloop lager en gaat er minder geld naar huur- schoonmaak- en andere huisvestingskosten. ,,Per week komt er per persoon 1,5 uur extra arbeid uit”, weet Ardts. Thuiswerken zouden we volgens hem veel vaker moeten doen.
Thuiswerken neemt in Nederland nog steeds toe; een op de vijf werknemers werkt minstens een dag per week thuis, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Volgens HR-organisatie Securex blijkt dat 92 procent van de mensen thuis evenveel of zelfs meer werk verzet dan op kantoor. En 36 procent van de mensen die thuiswerken presteert op een gangbare werkdag meer dan eenzelfde dag op kantoor. Slechts 3 procent presteert thuis minder.
Negen maanden thuis
Die onderzoeksresultaten worden ook onderstreept door een groot experiment dat het Chinese callcenterbedrijf CTrip uitvoerde. De kosten voor de kantoorlocatie in Shanghai rezen de pan uit, waardoor het bedrijf een proef besloot uit te voeren. Het personeel kreeg de vraag of ze niet eens negen maanden lang thuis wilden gaan werken. Ongeveer de helft van de bijna duizend medewerkers had hier interesse in.
Na een selectie gingen 249 werknemers thuis aan de slag. En de resultaten waren verrassend: niet alleen ging het ziekteverzuim omlaag, ook de productiviteit steeg. Daarnaast was er een veel kleiner verloop in personeel dan normaal in de callcenterbranche. De thuiswerkers werkten meer over en werkten meer uren. Op deze manier kon worden bespaard op het dure kantoorgebouw in het overvolle Shanghai: omgerekend scheelt het 1.600 dollar per medewerker per jaar.
Toekomst
,,Die situatie in Shanghai is eigenlijk prima te vergelijken met Amsterdam dat ook hoge huisvestingskosten heeft”, vindt Ardts. ,,In de toekomst zal thuiswerken alleen nog maar groter worden. Natuurlijk kan je nooit al het werk verplaatsen naar huis, want je blijft nog productiewerkzaamheden hebben. Maar ook daar kan techniek te hulp schieten. Want we hebben niet alleen razendsnelle internetverbindingen met Skype, maar ook 3d-printers maken dat je niet per se naar kantoor hoeft. De werkvloer zal niet verdwijnen, maar het alternatief is er – thuiswerken heeft de toekomst.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Een werkweek van vier dagen is beter voor iedereen’
Snak jij ook zo naar het weekeinde? Als het aan Owen Jones, vaste columnist van Britse krant The Guardian, ligt, had je vandaag al uit kunnen slapen. Hij pleit voor een werkweek van vier dagen. -
PREMIUM
Nog nét niet goed genoeg voor politie? Je kan nu ook tweede kans krijgen: ‘Dankbaar dat ik hier zit’
De Rotterdamse politie worstelt met een schreeuwend tekort aan personeel. Daarom heeft het korps iets bedacht: sollicitanten die de eindstreep nét niet halen, krijgen voortaan een tweede kans. -
Thuiswerker, laat je niet afleiden
Voor thuiswerkers ligt afleiding altijd op de loer. Ironisch genoeg kunnen juist apps je helpen om je focus vast te houden. -
Thuiswerken zorgt voor minder verkeer tijdens winterse ochtendspits
Er zijn duidelijk minder automobilisten op de weg dan gebruikelijk. Dat meldt de verkeersinformatiedienst (VID) deze morgen. Mensen die wel de weg op zijn gegaan, lijken uit voorzorg ook eerder vertrokken dan ze normaal zouden doen. Veel mensen melden dat ze vandaag thuis zijn blijven werken. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Twintig jaar bij de baas, maar nu door long covid gedwongen ontslagen
Irene Bollee uit Elburg liep corona op tijdens haar werk in een verzorgingshuis in Deventer. Nu na’twee jaar volgt een gedwongen ontslag. Ze weet dat er collega’s zijn die er nog veel slechter uitkomen. Daarom deelt ze haar verhaal.