Welke van de zeven dwergen ben jij op het werk?
Sprookjes en het werk, die twee kunnen toch nooit veel met elkaar te maken hebben? Toch wel, ontdekte de Amerikaanse onderzoeker Sharon Livingston. In de vergadering of het teamoverleg blijken we ons te gedragen als een van de zeven dwergen (ja, die van Sneeuwwitje).
Delen per e-mail
Een gedragsmodel gebaseerd op de zeven dwergen, je moet er maar op komen. Toch is het volgens Livingston, die gedragsdynamiek bestudeert, niet zo gek als het lijkt. ,,Dit model heb ik jaren geleden ontwikkeld na talloze focusgroepen en vergaderingen geleid te hebben. In het gedrag van mensen dat ik observeerde begon ik patronen te zien die overeenkwamen met de plek waar zij zaten.’’
Dat wilde Livingston vertalen naar een model om in haar trainingen voor leidinggevenden te gebruiken. Daar kwamen de dwergen om de hoek kijken. ,,Het model moest makkelijk te begrijpen is en te onthouden zijn voor leiders. De zeven dwergen uit de animatiefilm zijn door Disney strategisch gekozen en staan voor verschillende karaktertypes.’’ Livingston diepte de personages uit als sociale rollen binnen het groepsproces. Haar gedragsmodel beschrijft de houdingen die mensen aannemen in de groep, de drijfveren daarachter en hoe je het best met iedere ‘dwerg’ kan samenwerken.
De afgelopen dertig jaar heb ik dit model zelf toegepast op meer dan 50.000 mensen.
Verschillende posities
Belangrijk is volgens Livingston dat de dwergen gezien worden als houdingen en niet als persoonlijkheidstypes. In verschillende omstandigheden kunnen mensen immers verschillende posities in de groep innemen. ,,De rol die ik bijvoorbeeld op me neem als expert en leider – Doc – is anders dan wie ik ben in een ondersteunende rol – Giechel.’’
Sterker nog, volgens Livingston verandert de houding die iemand aanneemt vanzelf als hij of zij op een andere plek in de ruimte plaatsneemt. Als iemand zich niet goed inzet tijdens een vergadering, kan iets simpels als hem of haar op een andere plek laten zitten een groot effect hebben.
Livingstons gedragsmodel sloeg aan. Inmiddels geeft ze dwergtrainingen over de hele wereld. ,,De afgelopen dertig jaar heb ik gedurende mijn loopbaan dit model zelf toegepast op meer dan 50.000 mensen. De kracht van het model schuilt in de herkenbaarheid. ,,Wat het volgens mij beter maakt dan andere modellen is dat het makkelijk is voor anderen om toe te passen. De dwergen hebben duidelijke behoeftes, die je door makkelijke stappen te volgen effectief kan vervullen.’’
Dwergentest
Nieuwsgierig welke dwerg jij en je collega’s zijn binnen de groep? Hieronder vind je de zeven dwergen en bijbehorende houdingen. Livingston heeft ook een dwergentest ontwikkeld (vooralsnog alleen beschikbaar in het Engels).
Doc
Een natuurlijke leider met een stevige mening. Doc wil dat iedereen weet dat hij een expert is. Hij gaat aan tafel tegenover de leider te zitten om makkelijk oogcontact te kunnen maken. Doc vraagt anderen om het met hem eens te zijn en kan intimiderend zijn. Hij zou kunnen proberen de leiding over de vergadering over te nemen.
Beste benadering:
Leiders houden de controle door zijn expertise te erkennen en vervolgens de druk bij hem weg te nemen met een opmerking als ‘Wij willen ons werk ook doen, jij hoeft niet op alles antwoord te geven.’ Doc moet aangemoedigd worden om zijn ideeën op papier te zetten. Leiders moeten oogcontact vermijden en hem als laatste aan het woord laten.
Bloosje (Engelse naam: Bashful)
Bloosje lijkt verlegen, bloost vaak en kijkt vaak naar de grond. Bloosje vermijdt oogcontact met de leider. Hij hoopt dat er geen beroep op hem wordt gedaan en wil eerst de mening van anderen horen voor hij zelf iets zegt. Bloosje is erg opmerkzaam, goed in het oppikken van de gevoelens van anderen en werkt hard.
Beste benadering:
Leiders kunnen Bloosje uit zijn schulp laten kruipen door eerst een makkelijke, neutrale vraag te stellen, Bloosje aan iemand anders te koppelen en hem zijn antwoorden eerst op te laten schrijven voor hij ze uitspreekt. Bloosje functioneert het best in een gestructureerde omgeving.
Stoetel (Engelse naam: Dopey)
Stoetels zijn flexibel en gebruiken humor om spanningen binnen de groep te ontmantelen. Ze zijn goed in het vinden van praktische oplossingen. Stoetels lijken misschien lichthartig maar nemen het leven zeer serieus. Stoetel zit in het midden van de groep en zegt alleen iets als er tegen hem gesproken wordt. Hij praat alles na wat de expert van de groep zegt.
Beste benadering:
Een Stoetel kun je managen door te wijzen op praktische toepassingen en voordelen voor anderen. Je stelt hem gerust door te zeggen dat ieder antwoord een goed antwoord is. Stoetel moet zijn ideeën eerst op papier zetten en reageert positief als de leider lacht om zijn grappen.
Grumpie (Engelse naam: Grumpy)
Grumpie zit vaak tegenover de leider en zegt vaak ‘nee’. Hij zit vaak weggeleund van de tafel en heeft zijn armen over elkaar. Hij ziet er geïrriteerd uit en is kritisch. Grumpie hecht waarde aan competentie, efficiency en snelle resultaten. Hij is assertief, zelfverzekerd en doet zijn best om aan verwachtingen te voldoen.
Giechel (Engelse naam: Happy)
Giechel – de naam zegt het al – lacht veel naar de leider. Hij maakt oogcontact met de leider en zit direct rechts naast hem. Giechel is warm, energiek en helpt de leider graag bij wat hij vraagt. Giechel doet prompt alles wat hem opgedragen wordt. Maar daar zit een keerzijde aan: Giechel doet zo zijn best om het goed te doen en ‘het goede antwoord’ te geven dat zijn input misschien niet authentiek is.
Beste benadering:
Leiders kunnen Giechel helpen door een luchtige, spontane omgeving te creëren op het werk en hem erkenning en steun te bieden. De leider kan het beste eerst Giechel aanspreken – hij zal het eng vinden om uit zichzelf zijn mening te geven – wat ervoor kan zorgen dat deelnemers die minder graag willen meewerken aan de opdracht ook betrokken raken.
Niezel (Engelse naam: Sneezy)
Niezel vind je links van de leider, al dan niet een beetje ziekjes. Hij laat iedereen weten dat hij niet lekker is en onderbreekt de bijeenkomst voortdurend door te hoesten, niezen en andere geluiden te produceren. Hij klaagt over het kantoorklimaat (‘het is te koud’) en zegt vaak ‘Ja, maar…’ Niezel is georganiseerd en methodisch en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hij is eerlijk en respecteert de regels.
Dommel (Engelse naam: Sleepy)
Dommel herken je meteen. Hij verveelt zich, staart uit het raam en verstopt zich gapend in het midden van de groep. Dommel is rationeel, logisch en leert het beste door te doen. Dommel beschikt ook over een rijke fantasie.
Beste benadering:
Leiders lokken Dommel uit hun isolement door hem te vragen naar zijn mijmeringen, die onbewust gericht kunnen zijn op het oplossen van het huidige probleem. De leider moet hem vragen naar de logische en praktische implicaties en hem aanmoedigen samen te werken en zijn ideeën over technische toepassingen te delen.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kwetsbare gezinnen krijgen eindelijk hulp dankzij zorgmarinier Marjan: ‘Ik wil doorpakken’
Om de uitzichtloze situatie van probleemgezinnen te doorbreken, werken in Zwijndrecht zogeheten zorgmariniers. Zij gaan verder waar de reguliere hulpverlening vastloopt. De oplossing voor een slepend probleem blijkt soms simpel. ‘Twee gehoorapparaatjes bleken genoeg.’ -
Wie met vrienden samenwerkt, presteert beter
Onderzoekers zijn erover uit: werken in een vriendenteam levert de beste resultaten op. Maar dikke matties zijn met je collega's levert ook ongemakkelijke en verwarrende momenten op. Hoe voorkom je dat het té gezellig wordt op de werkvloer? -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen. -
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik.
-
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
PREMIUM
Deze tandartsen helpen daklozen met hun gebit: ‘Zonder voortanden is het lastig solliciteren’
Den Haag was de eerste stad van Nederland met een mondspreekuur voor daklozen. ,,Veel gratis koffie met suiker, roken en snacks. Een daklozenbestaan is zwaar voor het gebit.’’ -
Niet één baas verdient zoveel keer meer dan het personeel als de baas van dit Alphense bedrijf
Er is niet één bedrijf in Nederland waar de baas zoveel keer meer verdient dan de gemiddelde werknemer als bij uitgever Wolters Kluwer, gevestigd in Alphen.