Werknemer én investeerder: waarom zij duizenden euro’s in het bedrijf staken
Bedrijven lenen geregeld geld om te kunnen investeren. Maar dat gebeurt meestal achter gesloten deuren, zeker bij ondernemingen in de financiële sector. Viisi Hypotheken wilde dat eens anders aanpakken en startte een crowdfundingscampagne. Hiermee wil het bedrijf in het ‘openbaar’ via klanten, medewerkers, familie en vrienden minimaal 500.000 euro ophalen.
Delen per e-mail
Niet eerder begon een bedrijf in de financiële sector in Nederland een crowdfundingcampagne, aldus Hergen Dutrieux, mede-oprichter Hergen Dutrieux van de hypotheekadviesketen. ,,Onze missie is de hypotheeksector transparanter maken. Van veel producten is te achterhalen waar het geld vandaan komt, bij hypotheken is dat vaak niet het geval. Door te crowdfunden ziet iedereen waar het bedrag vandaan komt en waar we het voor gaan gebruiken.”
Groeien
Viisi begon de campagne bij crowdfundingbedrijf Crowdaboutnow met een streefbedrag van 500.000 euro. ,,Het gaat super goed, tweehonderd mensen hebben inmiddels een investering gedaan. De teller staat nu op 700.000 euro. We hebben het streefbedrag dus al ruimschoots bereikt.”
De hypotheekadviseur gaat het opgehaalde gebruiken om het team dat nu uit 50 man bestaat uit te breiden met 25 nieuwe medewerkers. En daar is geld voor nodig. Hergen: ,,Om te kunnen groeien moet je investeren. Als bedrijf gaan de kosten altijd voor de baat uit. We hadden ook naar de bank kunnen gaan voor een lening, dat was zelfs goedkoper geweest, maar deze manier past veel beter bij ons.”
Medewerkers
Het idee van crowdfunding is dat iedereen mee kan doen aan de campagne, niet alleen grote investeerders. Familie, vrienden en klanten van Viisi zijn daarom ook uitgenodigd. ,,Klanten en medewerkers staan het meest dichtbij ons, die hebben we als eerst gevraagd. Veel medewerkers wilden graag meedoen.”
Het levert je meer op dan wanneer je het geld op je spaarrekening laat staan
Brent van Huizen is een van de werknemers die besloot geld te investeren in Viisi. ,,Ik heb 2500 euro geïnvesteerd. Het is een lening, dus je krijgt het geld in 6 jaar tijd helemaal terug, plus rente. In die periode bouw je een flink rendement op. Het levert je meer op dan wanneer je het geld op je spaarrekening laat staan.”
Alle medewerkers die investeren, dragen het bedrijf een warm hart toe en geloven in de plannen van Viisi. Van Huizen: ,,Mijn werk hier bevalt erg goed. Veel bedrijven zeggen dat ze hun werknemers op de eerste plaats zetten, maar Viisi doet dit echt. Ik geloof in het bedrijf en ik beleg graag in iets waarin ik geloof.” In totaal heeft het personeel samen 300.000 euro opgehaald.
Grens
Mede-oprichter Hergen heeft zelf ook geïnvesteerd in de crowdfundingscampagne. ,,Als een van de oprichters investeer je natuurlijk sowieso al, maar ik wilde hier ook bij helpen. Daarom heb ik er 10.000 euro ingestoken.” Tot eind januari kunnen mensen nog meedoen met de campagne. Tenzij de maximale grens van 1 miljoen euro dan al bereikt is, dan stopt de actie vanzelf.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
PREMIUM
Henk en Jan stoppen ruim voor pensioen met werken en krijgen daar nog geld voor ook
Ruim voor de pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken. Het is mogelijk voor werknemers die jarenlang zware beroepen uitoefenden. „Als je vanaf je 15de in de bouw werkt, dan ben je er fysiek wel aan toe om te stoppen.” -
Noodkreet: ‘Gooi winkels nú open, we kunnen de binnensteden niet verder laten afbreken’
-
PREMIUM
‘Het siert bedrijven als ze ook in slechte tijden hun mensen binnenboord houden’
Bedrijven die vorig jaar megawinsten boekten, stonden dit voorjaar vooraan om coronasteun te ontvangen en ontslaan nu personeel. Ondernemer Tom van der Lubbe van hypotheekadviesketen Viisi Hypotheken heeft er geen goed woord voor over. ,,Het is onfatsoenlijk en respectloos.” -
Baan kwijt door corona
Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis.
-
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
20
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Zo helpt Google werknemers de coronacrisis door: ‘Focus op veerkracht’
De coronacrisis bezorgt werknemers wereldwijd uitdagingen. Hoe kun je hen het beste helpen? Misschien kunnen we wat leren van topsporters, dacht Lauren Whitt van Google. Zelf sportte ze op hoog niveau en verdiepte ze zich in mentale weerbaarheid en sport. Deze kennis zet ze bij Google in om het personeel mentaal fit te houden.