Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Tim Douglas via Pexels

Werkplezier hard nodig in horeca: ‘Niet fijn als chagrijnige 16-jarige de koffie brengt’

Mensen enthousiast krijgen om (weer) in de horeca te komen werken is nog niet zo makkelijk. Dat laten de nog steeds grote personeelstekorten wel zien. De hoge werkdruk neemt behoorlijk wat werkplezier weg. Maar meer plezier is juist nodig om de sector aantrekkelijker te maken, zeggen experts.

39 reacties

 • Rudy van der Burg

  1 jaar geleden
  Familie van me heeft een restaurant in Italië: de prijzen voor eten zijn daar lager en het is ook veel lekkerder dan wat ik hier soms zie. Dus zijn de klanten en het personeel vanzelf aardiger voor elkaar. Klanten zien de eigenaar en het personeel daar als bekenden/vrienden. Op niet-toeristische plekken in Italië heb je nog koffie voor een normale prijs en eet je voor €25 je buik vol.
 • Rene Beugeling

  1 jaar geleden
  Goedendag maar stukje Ik heb zelf ervaring met dit fenomeen maar dochter werkte namelijk in een winkel waar zij de bestellingen deed met een mooi woord noemen we voor het gemak maar even het lacubanita effect jongens en meisjes die daar werken werken daar niet om jou een gezellige avond te bezorgen die werken daar omdat ze zelf geld nodig heb en dat is nogal een wezenlijk verschil.
 • Johnnathan Filiciana

  1 jaar geleden
  Tijdens de lockdown heb ik in een magazijn gewerkt. In de horeca verdien ik meer dan in een magazijn. Door toeslagen kwam het salaris van de magazijn in de buurt van mijn horecasalaris. Door weer terug te keren in de horeca, ben n ik meer gaan verdienen.
 • Ferry Sparnaay

  1 jaar geleden
  Ik heb zelf ook 20 jaar in de horeca gewerkt en sinds dit jaar daar uit gegaan. Ten eerste zat ik er al een poos aan te denken omdat de passie allang weg is bij mij en ten tweede had ik door corona zoals veel mensen geen werk meer. Nu werk ik al een tijd als orderpicker en voor het werk wat ik doe zijn er voor mij alleen maar voordelen.Salaris ben ik bijna 3 euro omhoog gegaan, werktijden zijn altijd 9 uur inclusief 3x pauze, weekenden en feestdagen altijd vrij en sowieso veel meer vastigheid.
 • A Gooijer

  1 jaar geleden
  Met ergernis lees ik regelmatig artikelen mbt personeelstekort in de horeca. Nou ..laten ze ten eerste maar eens meer respect tonen voor de oudere werknemers ook qua beloning.Dat is echt een pre. Bovendien die krokodillentranen...Ik heb vrienden die onlangs gesolliciteerd hebben in de horeca maar werden hoogst waarschijnlijk vanwege hun leeftijd niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Ze kosten natuurlijk te veel....En oudere werknemers na jarenlange trouwe dienst proberen weg te krijgen..!!
 1. Puberexpert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’
  PREMIUM

  Puberex­pert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’

  Waakzaam zorgen. Zo omschrijft gezinsbegeleider en auteur Sven Bussens de houding die je als ouder het best aanneemt tegenover je puberkind. Dé oplossing om de gedroomde relatie met je kind te ontwikkelen, bestaat niet. Maar Bussens levert wel inzichten en ideeën om de ouder te blijven of te worden die je wil zijn. ,,De beperkingen van het puberbrein zijn geen vrijgeleide om hun gedrag goed te keuren.”