Wetenschappers: ‘Werknemers worden kaal door lange werkdagen’
Extreem lange werkweken veroorzaken kaalheid bij mannen, laat een recent Koreaans onderzoek zien. Volgens de onderzoekers gebruiken mannen die meer dan 52 uur per week werken vaker middelen tegen kaalheid. Mogelijke onderliggende oorzaak: werkstress.
Delen per e-mail
Voor het onderzoek zijn ruim 13.000 mannelijke werknemers in Zuid-Korea vier jaar lang gevolgd. Onderzoekers van de Sungkyunkwan University School of Medicine in Seoul keken of mannen die eerst geen middelen tegen kaalheid gebruikten dit na vier jaar wel waren gaan doen. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek: werkweken langer dan 40 uur zorgen vermoedelijk voor een toename van het gebruik van haarverliesremmers.
Dit effect wordt groter naarmate de werkweek langer wordt. Bij werknemers die 40 uur per week werken nam het gebruik van middelen tegen kaalheid met 2 procent toe. In de groep die tussen de 40 en 52 uur werkt was de toename 3,4 procent. Mannen met een werkweek langer dan 52 uur grepen het vaakst naar de middelen, in deze groep was een toename van 3,8 procent te zien.
Gezondheidsproblemen
Korea heeft van alle OESO-landen de op twee na langste werkdagen. Koreaanse werknemers draaien gemiddeld 1993 uren per jaar. Alleen Costa Ricanen (2121 uur) en Mexicanen (2148) werken nog langer. Ter vergelijking: Nederlanders werken gemiddeld ‘maar’ 1433 per jaar.
Werkweken langer dan 40 uur zorgen vermoedelijk voor een toename van het gebruik van haarverliesremmers
Maar liefst 70 procent van de Koreanen maakt dagelijks overuren. De Koreaanse onderzoekers wijzen op diverse eerder studies, waaruit blijkt dat lange werkdagen een negatief effect hebben op de gezondheid van werknemers. Uit eerder Koreaans onderzoek bleek al dat werknemers aanzienlijk dikker werden van lange werkdagen.
Ook is er al eerder een significant verband aangetoond tussen stress en haarverlies. In enkele studies kwam naar voren dat werkgerelateerde stress kaalheid zou kunnen veroorzaken. De relatie tussen het aantal gewerkte uren en haarverlies bij mannen was echter nog niet eerder onderzocht. Tot nu.
Kanttekeningen
Kunnen mannen die hun lokken niet willen verliezen dus maar beter minder uren gaan werken? Bij de uitkomsten van dit onderzoek moeten enkele kanttekeningen worden geplaatst: Voor het onderzoek is alleen gekeken naar hoeveel uren de proefpersonen werkten, en niet of en hoe gestrest zij waren. Hoeveel haar deze werknemers daadwerkelijk verloren is niet onderzocht. Ook kan op basis van dit onderzoek niet worden geconcludeerd dat de onderliggende veroorzaker van het haarverlies inderdaad stress is. Naast stress kunnen onder meer genetische factoren, voeding en hormoonveranderingen een rol spelen bij kaalheid.
Ervaar jij stress op het werk? Psycholoog Thijs Launspach geeft tips om de werkdag stressvrij door te komen:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zuid-Korea zet computers uit tegen extreem overwerken
Zuid-Koreaanse ambtenaren werken zoveel over, dat de overheid drastische maatregelen treft. Op vrijdags gaan om 20.00 uur alle computers op zwart. -
PREMIUM
Mag een baas eisen dat je op kantoor werkt? En nog vier vragen over corona en werk
Mag een baas dat eigenlijk wel, vragen of je salaris inlevert om de zaak te redden? Of eisen dat je toch naar kantoor komt? Drie deskundigen denken mee. -
PREMIUM
salarisstrookjes 2021 Salaris stijgt, maar voor gepensioneerden ziet 2021 er minder feestelijk uit
Elke werknemer gaat er tientjes per maand in nettoloon op vooruit. Voor een minimumloner komt er gemiddeld 30 euro netto bij per maand. Alleen gepensioneerden met een aanvullend pensioen gaan er licht op achteruit. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
Huisarts Rutger overvallen door Twitterstorm na coronatweet: ‘Een feit dat uit context wordt gehaald’
Huisarts Rutger Hempel (35) uit Groningen is onbedoeld in een Twitterstorm terechtgekomen nadat volgens hem een tweet over corona een compleet eigen leven is gaan leiden. Tegenstanders trekken zijn deskundigheid en integriteit in twijfel en dat doet de jonge huisarts groot verdriet. Zijn werkgevers staan als een blok achter hem. ,,Het was helemaal niet mijn bedoeling om de complotdenkers te voeden”, laat hij in gesprek met deze nieuwssite weten.
-
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
FIT met Arie Bijkomen van stress: ‘Netflix helpt helaas niet, wandelen wel’
Presentator Arie Boomsma houdt persoonlijk wel ,,van een beetje druk’’. Een actief leven lijden is ook goed voor de hersenen, stelt psycholoog Thijs Launspach hem gerust in de nieuwste aflevering van Fit met Arie op deze site. Maar, hoe kan het dan dat we toch snel overprikkeld raken? -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers.