Wie als expat snel wil integreren, gaat carnavallen
In Brabant wonen, vooral vanwege ASML, vele duizenden buitenlandse kenniswerkers. Hun leven hier is soms eenzaam. Carnaval is de uitgelezen mogelijkheid daar wat aan te doen. ,,Na twee dagen feesten voelde ik me een echte Eindhovenaar."
Carnaval? Dat kent Andressa Cobucci wel, ja. De Braziliaanse viert het feest al heel haar leven. Maar dit jaar doet ze dat voor het eerst in Nederland. ,,Veel van mijn vriendinnen hier zijn soms eenzaam”, zegt ze. ,,Dit is onze kans.”
Een half jaar geleden kwam Cobucci (28) vanuit Curitiba in Brazilië naar Eindhoven in Brabant. Ze volgde haar vriend die hier promoveert aan de Technische Universiteit.
Het aantal buitenlandse kenniswerkers in Eindhoven en omgeving groeit nog altijd gestaag. Naar schatting zijn het er al meer dan 20.000, meegereisde partners en kinderen meegerekend. Voor degenen die meereizen, is het leven hier niet altijd even makkelijk. ,,Ik heb normaal niet zo veel contact met Nederlandse mensen", zegt Cobucci. ,,Ik hoor dat ook van vriendinnen hier. Veel van hen kwamen net als ik met hun vriend mee naar Nederland. Vooral in het begin was het moeilijk."
Zelf is ze naarstig op zoek naar een baan als architect, maar de komende dagen even niet. Dan gaat ze carnaval vieren.
Positieve energie
Of het net zo'n feest gaat worden als in Brazilië weet ze niet. Ze hoopt allicht van wel. ,,Voor mij is carnaval vieren de straat op gaan”, legt Cobucci uit. ,,Het gaat om positieve energie. Om lol hebben. En om vrienden maken natuurlijk.”
Daar kan de Indiase Saumya Paliwal (32) over meepraten. Een jaar geleden verhuisde ze naar Eindhoven. Ook zij kwam met haar man mee. ,,Het was een spannende tijd. Een nieuw leven in een nieuw land", zegt ze. Kort na haar aankomst kwam carnaval. Paliwal deed mee. ,,Na twee dagen feesten, voelde ik me een echte Eindhovenaar", lacht ze.
In andere omstandigheden is integreren moeilijk. Maar bij carnaval kun je gewoon meedoen
Volgens Paliwal, die werkt als communicatieprofessional, is carnaval vieren de beste manier om te integreren. ,,Je leert de cultuur en de stad kennen, samen met de mensen uit die stad. In andere omstandigheden is integreren moeilijk. Maar bij carnaval kun je gewoon meedoen."
,,En weet je wat het beste is?", gaat Paliwal verder. ,,Niemand oordeelt over je. Iedereen is gelijk." Ze is van plan dit jaar weer volle bak mee te feesten. ,,Vorig jaar was ik niet echt verkleed, ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik had alleen een raar hoedje en een gekke zonnebril.", zegt ze. ,,Dat ga ik dit jaar goedmaken."
Warm aankleden
Ook Antonio Gutierrez (28) uit Spanje heeft geleerd van verkleedfouten uit het verleden. ,,Vorig jaar ging ik als Salvador Dalí", zegt hij. ,,Maar ik had me niet warm genoeg aangekleed. En carnaval vier je buiten, dat heb ik ondertussen wel geleerd."
Anderhalf jaar geleden kwam Gutierrez in Eindhoven wonen, waar hij zijn taalschool Una Paloma Blanca oprichtte. Nederlandse vrienden heeft hij al genoeg, maar dat komt ook doordat zijn vriend uit Nederland komt.
Het mooie aan carnaval vind ik alle spontane feestjes die er ontstaan
Met zijn nieuwe sumoworstelpak is Gutierrez dit jaar in ieder geval beter voorbereid op de kou. Hij heeft er zin in. ,,Het mooie aan carnaval vind ik alle spontane feestjes die er ontstaan", zegt hij. ,,Zomaar ineens midden in de supermarkt bijvoorbeeld."
Wat hem vorig jaar het meeste opviel? ,,Er waren zo ontzettend veel mensen op straat. Dat was ronduit indrukwekkend." De Braziliaanse Cobucci ziet daarom haar kans schoon: ,,Ik denk dat carnaval het moment voor ons is om meer Nederlanders te ontmoeten. Mensen zijn tijdens carnaval erg open heb ik gehoord."
Paliwal heeft dan ook maar één echt advies voor expats die net in de stad zijn komen wonen: ,,Schakel je hersens uit en ga carnavallen."
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Veel kansen in klimaatbanen: Laila (34) studeerde verloskunde maar legt nu groene daken aan
Nederland moet verduurzamen om de klimaatdoelen te behalen. Daar zijn heel veel vaklui voor nodig. Waarom het slim én interessant is - ook voor overstappers - om voor een ‘klimaatbaan’ te gaan. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
PREMIUM
Horeca en reisbranche niet blij met wervingscampagne GGD: ‘Hun hoge tarieven zijn oneerlijk’
De horeca spreekt van oneerlijke concurrentie door GGD’s die met belastinggeld tegen hoge uurlonen personeel werven. De sector vreest bij de nieuwe vaccinatiecampagne daardoor weer personeel kwijt te raken. -
Carnaval goudmijn voor ondernemers: 'Ik draai 5 keer zoveel omzet'
Carnaval is niet alleen een feestje van de hossende en verklede massa, ook ondernemers vieren feest. Natuurlijk is het een hoogtijperiode voor de horeca, maar ook buiten de kroegen wordt de beurs gespekt. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract.
-
18
Heerlijk! Weer ouderwets zelf de boodschappen doen
Het nieuws over het naderende vertrek van bezorgketen Deliveroo heeft een heuglijke kant. De luie consument zal eraan moeten wennen dat gemak een prijs heeft. En anders moet hij weer gewoon ouderwets zelf zijn boodschappen gaan doen, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. -
NS maakt carnavalsreisplanner: Van Sassendonk naar Stöppelburcht
Geintje van de NS. Wie dezer dagen met de trein naar een van de 101 carnavalsplaatsen mét station wil afreizen, kan de carnavalsplaats invullen op de mobiele reisplanner-app voor iPhone. Carnavalgangers uit Sassendonk (=Zwolle) kunnen dus met de trein naar bijvoorbeeld Stöppelburcht (=Raalte). -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren.