Zij stapten over naar een beroep waar ze staan te springen om mensen
In steeds meer beroepen is een structureel tekort aan personeel, waardoor werkgevers vaker genoegen moeten nemen met mensen zonder relevante werkervaring of opleiding. Zo staat het aantal niet vervulde vacatures op een historisch hoogtepunt: 262.000, volgens het CBS.
,,Als je van loopbaan wil veranderen, dan is dit absoluut de tijd voor,” vertelt loopbaancoach Marrie Rietveld. In haar praktijk merkt ze dat klanten steeds vaker een carrièreswitch willen verkennen. ,,Als je toch al speelt met de gedachte, ga het onderzoeken. Nu heb je de grootste kans dat je iets vindt.”
Natuurlijk is het niet zo dat werkgevers in elk beroep staan te springen om personeel. Maar het aantal beroepen waar de arbeidsmarkt krap is, breidt de laatste twee jaren enorm uit, vertelt Rob Witjes. Hij is arbeidsmarktspecialist bij UWV. Volgens de laatste cijfers kampen al meer dan de helft van de beroepsgroepen met hevige personeelstekorten. Een redelijke kans dus dat jouw droombaan daar ook tussen staat.
De zorg, het onderwijs en de horeca zijn voorbeelden van sectoren met grote tekorten. Drie recente switchers delen hun verhalen. Hoe zij hun twijfels hebben overwonnen, dankzij de situatie op de arbeidsmarkt.
Wie: Jeroen van der Maat (39)
Switch: van specialist bij een verzekeringenafdeling naar kok bij Eetatelier in Houten van de stichting Reinaerde
Wanneer: april 2018
Grootste twijfel: Is het realistisch om van mijn hobby een carrière te maken?
,,Al jarenlang ben ik met eten en drinken bezig. Horecabeurzen hebben altijd mijn aandacht, kookwinkels zijn net speelgoedwinkels voor mij. Een paar jaartjes terug ben ik een kookclub gestart. Onder de leiding van twee chefs maakten we met zijn tienen één keer per kwartaal een 4-gangen diner.
De grote vraag voor mij was: ‘Kan ik met deze passie ooit het roer omgooien en er een betaalde baan van maken?’ Mijn familie adviseerde me om in de verzekeringswereld te blijven. Maar als ik aan de horeca dacht, ging ik helemaal bruisen. Overigens las ik in veel vakbladen dat er een tekort aan koks was en hebben meerdere mensen in mijn omgeving een nieuwe stap in hun carrière gezet. Zo kwam ik in een positief gedachtepatroon terecht.
Samen met een loopbaancoach ben ik mij gaan focussen op de horecabranche. Bij voorkeur in combinatie met maatschappelijk zinvol bezig kunnen zijn, want dat miste ik in mijn vorige baan. Mede door de ervaring die ik heb met mijn geestelijk gehandicapte broer, dacht ik aan bijvoorbeeld werken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
Het lukte al bij mijn tweede sollicitatie bij de stichting Reinaerde. Zij boden mij uiteindelijk een contract voor onbepaalde tijd aan en een volledig betaalde opleiding tot kok. Toen ik dat hoorde, dacht ik: ‘het is nu of nooit’. Veiliger dan dit kon ik mijn overstap niet maken.
Ik geniet enorm van het werken bij het Eetatelier. Zo bak ik meringues, die bij ons op het menu staan, thuis op mijn vrije dag af. Maar het is ook een behoorlijke verandering om een baan, waar ik op een stoel achter een beeldscherm zat, in te ruilen voor de combinatie van de hele dag staan koken en mensen met een beperking te begeleiden en naar een hoger niveau te helpen. Wanneer het restaurant vol zit en een van mijn collega’s extra aandacht nodig heeft, kan dit een uitdaging zijn. Dan merk ik dat de horeca in combinatie met de zorg ook nog wel wat extra handjes kan gebruiken.”
Wie: Yvonne Blokker (38)
Switch: van medewerker reisbureau naar verzorgende IG bij De Zorgcirkel
Wanneer: oktober 2018
Grootste twijfel: Hoe moet ik me omscholen, werken en voor kinderen zorgen?
,,Ik wilde al van kindsaf in het ziekenhuis werken. Mijn moeder werkte in de thuiszorg en van haar kreeg ik veel mooie verhalen mee. Maar op advies van mijn vader heb ik de opleiding HBO Communicatiewetenschappen gedaan. Zo kwam ik eerst bij de Rabobank terecht. Daarna trouwde ik en kreeg ik snel kinderen. Flexibiliteit in mijn rooster stond daardoor voorop. Daarom heb ik twaalf jaar aan mijn deeltijdfunctie bij het reisbureau Corendon vastgehouden. Ik vond het werk fijn, maar het was geen droombaan. Ik miste de voldoening en het persoonlijke contact met mensen.
Om naar de zorg te switchen, moest ik een opleiding volgen. Omscholen kost gauw 3.000 euro per jaar en je bent er drie jaar mee bezig. Met drie kinderen zou ik me dat nooit kunnen veroorloven.
Dit jaar hoorde ik dat er een tekort is aan zorgpersoneel. Ook zag ik in de stadskrant opeens veel zorgvacatures. Daar stond ook een advertentie van De Zorgcirkel, een bedrijf in de buurt, dat een innovatief project was begonnen met de omscholing naar de zorg.
Ik heb gesolliciteerd en kreeg al in het eerste gesprek te horen dat ik aangenomen was. Het aanbod was: een contract voor twee jaar en een betaalde praktijkopleiding tot verzorgende IG 1 dag per week. Ik vond dat ineens erg snel gaan. ‘Ga ik hiervoor echt mijn veilige coconnetje verlaten?’, dacht ik. Dus heb ik eerst aanvullende gesprekken gevoerd. Het stelde mij gerust dat als ik de opleiding niet zou halen, ik niet verplicht ben om het terug te betalen. Ik wil straks niet met schulden zitten.
Ik hakte de knoop pas door toen mijn nieuwe werkgever zwart op wit had beloofd flexibel met mijn rooster om te gaan. Zo kunnen mijn man en ik de kinderen nog managen. De zorg gaat namelijk 24/7 door en hij werkt ook wisseldiensten.
Financieel ben ik er wel op achteruitgegaan. Ik verwacht dat dit tijdelijk is en we kunnen het opvangen. Mijn kinderen hoeven niet alles nieuw. Een tweedehands boek leest ook.”
Wie: Rinia van Geelen (43)
Switch: van controller bij een kledingketen naar kinderdagverblijfmedewerker bij De Kleine Wereld in Amsterdam
Wanneer: september 2018
Grootste twijfel: Ben ik niet te oud om het roer om te gooien?
,,Dat mijn droombaan werk met kinderen was, merkte ik al toen mijn zoontje naar zijn kinderdagverblijf ging. Er is niets mooier dan dat je onderdeel mag zijn van hoe zo’n klein leventje ontwikkelt. Maar toen sloot het ene kinderdagverblijf na het andere. Er was duidelijk geen baanzekerheid. Daarom durfde ik de switch toen niet aan.
Ik had me er al bij neergelegd dat ik mijn kans had gemist. Wie wil nou een dure veertiger aannemen? Ik heb twee kinderen en veel vaste lasten.
Maar dit voorjaar begon mijn mailbox te barsten met vacatures voor kinderdagverblijfmedewerker, vaak met een betaalde praktijkopleiding erbij. Ik besloot om het te proberen maar dacht dat ik nooit aangenomen zou worden. Ik was heel verbaasd toen ik een uitnodiging en vervolgens een aanbod al tijdens mijn eerste sollicitatie kreeg.
Eerst twijfelde ik of ik het moest doen. Zou ik de opleiding aankunnen? Ik was al twintig jaar uit de boeken. Kan ik dit met mijn kinderen combineren? Maar toen het bleek dat ik netto hetzelfde ging verdienen en mijn zus beloofde om structureel met de kinderen te helpen, heb ik getekend. De houding van het bedrijf hielp ook. Ze hebben nooit aan mij getwijfeld. Zelfs toen het bleek dat ik mijn mbo-diploma kwijt was.
Achteraf zie ik dat ik het piekeren over mijn leeftijd niet hoefde. In mijn omscholingsklas zit zelfs een man van 61. De opleiding vind ik natuurlijk wel pittig, een driejarig programma is gepropt in een jaar. Als ik in de stress schiet, doe ik wat ik mijn zoon ook heb aangeleerd: diep ademhalen, een lijstje maken en afvinken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Een tweede leven aan je carrière geven? 'Jíj bent regisseur van je eigen loopbaan'
Veel mensen nemen hun eigen carrière pas goed onder de loep als het te laat is. Wanneer is het een tijd voor een carrièreswitch? vraagt work-lifeplatform Intermediair zich af. -
Iedereen switcht van baan, behalve 45-plussers
Er is weer dynamiek op de arbeidsmarkt. In tien jaar tijd wisselden nog niet zoveel mensen van baan als nu, maar dat waren vooral jonge mensen. 45-plussers blijven meestal gewoon doen wat ze altijd al deden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
‘Het is lastig om helder na te denken als de stress uit onze oren spuit’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: werkstress bestrijden
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
PREMIUM
Juf Kamalia kreeg veel vragen over haar hoofddoek: ‘Zo vroeg er eentje of het vast zat met lijm’
Kamalia Talhaoui (36) werkt al jaren als juf op de basisschool. Haar hoofddoek zorgde in het begin wel eens voor gefronste wenkbrauwen bij sommige ouders. Haar leerlingen zijn ook altijd heel nieuwsgierig naar haar haar. De kleuters hebben er de grappigste fantasieën over. De lerares besloot ze op te schrijven, in een uniek prentenboek. ,,Ze denken dat ik gouden krullen heb.’’ -
PREMIUM
Deze mensen gooien het roer om en beginnen 2019 met een carrièreswitch
Het vergt lef om je vaste baan vaarwel zeggen of om het over een totaal andere boeg te gooien. Deze drie mensen grijpen 2019 aan voor een carrièreswitch.