Zo gebruik je lichaamstaal om jezelf beter te presenteren
Voel jij je weleens ongemakkelijk bij een presentatie of netwerkbijeenkomst? Let eens op je lichaamstaal, adviseert Denise Dechamps van Body Language Academy. Met deze gouden tips laat je een onuitwisbare indruk achter.
Delen per e-mail
,,Goede lichaamstaal is cruciaal als je voor een groep staat’’, vertelt Dechamps aan De Ondernemer. ,,Toch is het voor veel mensen niet duidelijk hoe ze hun lichaam goed in kunnen zetten bij een presentatie. De meest gestelde vraag die ik hierover krijg is: waar laat je je handen?”
Don’t: Het klinkt cliché, maar we zien het erg vaak: stop je handen niet in je zakken. Handen in de zakken noemen we ook wel een ‘contact verbrekend signaal’. Je handen zijn namelijk je gespreksinstrumenten en ‘trust indicators’. Wanneer je deze in je zakken stopt, vermindert het gevoel van betrokkenheid, interesse en echt contact met je publiek.
Do: Maar wat doe je dan wel met je handen? Als je spreekt, gebruik je daar idealiter je handen bij om je verhaal te illustreren. Het wordt pas lastig op de momenten wanneer je niet illustreert. Het is dan handig om een ‘thuishonk’ te hebben. Dit is een positie van je handen voor of naast je lichaam, die natuurlijk aanvoelt en bij je past. Je rust- of basispositie. Politici gebruiken het thuishonk ook veel wanneer zij op de foto gaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn: de handen ineengevouwen voor je onderbuik.
Hoe houd ik oogcontact tijdens een presentatie?
Oogcontact is de belangrijkste voorwaarde voor goed contact. Hoe vind je de balans in het contact houden met je gesprekspartners en tegelijkertijd gefocust blijven op je presentatie?
Don’t: Een valkuil is het meekijken naar de presentatiesheet waarover je spreekt. Je geeft hiermee aan dat op dat moment de sheet belangrijker is dan jij. Wat er tevens vaak gebeurt is dat je je lichaam naar het scherm toe draait, zeker wanneer je iets opschrijft op een flip-over. Het resultaat is dat je gezicht en torso niet meer richting je publiek staan en daardoor de connectie met jou minder wordt.
Do: Als je rechtshandig bent, ga je links staan met het scherm of de flip-over aan je rechterhand. Dit zorgt ervoor dat wanneer je iets aanwijst of opschrijft, je arm uitreikt, maar je torso en gezicht zoveel mogelijk richting je gesprekspartners gericht zijn. Dit zorgt ervoor dat je toegankelijker blijft en beter in contact. Voor linkshandigen geldt het uiteraard precies andersom – ga dan rechts staan.
Hoe kom ik sterker over tijdens een onderhandeling?
Hoe meer belangen of emotie er in een situatie zitten, hoe belangrijker non-verbale communicatie is. Onderhandelen is zo’n situatie. Een veel gemaakte fout zien we in het gebruik van de toonhoogte van je stem. Want ook je stem is non-verbaal.
Don’t: Wat veel ondernemers onbewust doen wanneer zij hun aanbod aan een klant voorleggen of hun tarief noemen, is aan het einde van de zin de toonhoogte van hun stem verhogen. Dit zorgt ervoor dat je boodschap vragend klinkt, in plaats van zelfverzekerd. En geeft de ander het gevoel dat er ruimte is voor onderhandeling.
Do: Om zeker over te komen en leiding te nemen in de onderhandeling, doe je het tegenovergestelde. Je eindigt je aanbod met een lagere toonhoogte. Hierdoor klinkt het meer als een statement, dan als een vraag.
Hoe val ik op bij een netwerkbijeenkomst?
Als je ondernemer bent, is je netwerk vaak een belangrijke bron van business. Maar veel ondernemers vinden netwerkbijeenkomsten maar ongemakkelijk. Mensen onthouden vaak maar enkele punten van wat je zegt, maar herinneren zich wel heel goed welk gevoel je ze gaf. Hoe zorg je ervoor dat je je comfortabel en zeker voelt?
Don’t: Het is ongemakkelijk, dus kijk je mensen vluchtig aan, loop je een rondje met je handen in je zakken of blijf je uiteindelijk bij de bar staan waar je net je drankje hebt gehaald. Lekker veilig.
Do: Sporters beginnen niet met de warming-up tijdens de wedstrijd. Dus waarom doen ondernemers dat wel? Wil jij je zelfverzekerd en comfortabel voelen tijdens het netwerken? Start dan dus vóór de bijeenkomst. Versterk positieve gevoelens door enkele minuten te ‘power posen’. ‘Power poses’ zijn posities waarbij je jezelf groter maakt en die we associëren met ons krachtig en machtig voelen. Een voorbeeld hiervan is je armen in je zij zetten of je handen hoog in de lucht steken alsof je net een wedstrijd gewonnen hebt. Het helpt als je hierbij je benen iets wijder op de grond zet en je kin omhoog doet. Uit onderzoek blijkt dat je je na enkele minuten krachtiger en zelfverzekerder voelt en dit uitstraalt.
Bonustip
Ken je dat, dat je bij een groepje aansluit, maar dat het niet helemaal soepel verloopt en je na enkele minuten zo onzichtbaar mogelijk weer wegloopt?
Don’t: Voorzichtig aanschuiven bij een groepje en er net niet helemaal bij gaan staan in de hoop dat zij je erbij betrekken, is niet erg inspirerend of ondernemend.
Do: Om ongemakkelijke situaties te voorkomen bij het aansluiten, kijk je naar de voeten en de afstand tussen mensen. Onze voeten wijzen naar waar onze interesse naar uitgaat en de afstand tussen de voeten geeft de mate van betrokkenheid aan. Zie je mensen dichtbij elkaar staan met de voeten naar elkaar toewijzend, dan zijn zij geëngageerd in het gesprek en kan je dit groepje beter overslaan. Wanneer de voeten in een L-vorm staan, met een voet naar buiten wijzend, dan is dit de plek waar je aan kan sluiten zonder dat het ongemakkelijk wordt.’’
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
wat doet een... Moniek is hr-manager: ‘Minder leuke gesprekken moeten voeren met een collega is lastig’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerkermedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Moniek van Beckhoven (34), hr-manager bij ACES Direct. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
Podcast Zo blijf je je zenuwen de baas tijdens een presentatie
Presenteren op het werk of voor publiek. De een vindt het heerlijk, bij de ander breekt het angstzweet uit. Met overtuigexpert Nathan de Groot bespreken we in onze nieuwe podcast hoe je presentatie beter kan. -
column Waarom de lockdown ons innovatiever maakt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: creatief denken.
-
PREMIUM
Geld & Geluk Martin en Kirsten kochten van hun spaargeld een waterontharder van 2500 euro
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Kirsten en Martin zijn nog dertien jaar bezig met het afbetalen van hun studieschuld. Grote uitgaves doen ze van hun spaargeld. -
Speechen als de Obama’s? Tips van hun speechwriter
Speechen gaat veel van ons een stuk minder goed af dan oud-president Barack Obama en zijn vrouw Michelle. Deze voormalig speechwriter van de Obama’s vertelt hoe zij dat doen en deelt haar tips. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers.