Zó krijg jij je eerste baan
VideoNa je studie ligt er niet meer, zoals vroeger, een vaste baan voor 30 jaar bij een en dezelfde werkgever voor je klaar. Je loopbaan is een dynamisch proces geworden. Maar hoe kom je dan aan de slag?
Delen per e-mail
Jos Akkermans, gedragseconoom aan de Vrije Universiteit Amsterdam, onderzoekt al jaren hoe de arbeidsmarkt verandert. In het nieuwste college van de Universiteit van Nederland vertelt hij wat belangrijk is als je voor het eerst de arbeidsmarkt op komt.
Het draait volgens Akkermans om ‘employability’. Wat dat is? Employability is de term die alles omvat wat je in je mars moet hebben om aan het werk te komen. Het gaat om:
1. Expertise. Je moet goed zijn in wat je doet.
2. Aanpassingsvermogen. Je moet in staat zijn om de veranderingen bij te benen.
3. Anticipatie. Je moet zelf pro-actief de verandering vóór zijn.
4. Corporate sense. Je moet snappen hoe de hazen lopen binnen jouw bedrijf.
5. Balans. Je moet balans weten te vinden tussen werk en privé en tussen de taken die je doet.
Akkermans: "Employable is dus niet meer, meer, meer, employable is ‘nee’ durven zeggen en prioriteiten kunnen stellen." Volgens de econoom levert een goede dosis employability op dat je kunt omgaan met onzekerheden. "Zelfs al verlies je deze baan, je weet dat je een goede kans hebt om een nieuwe te vinden." Werk aan je soft skills, blijf met jezelf bezig is zijn advies. Je hoeft niet elke twee jaar van baan te switchen. Weet wel wat je nog wilt leren en hoe je dat gaat doen.
Competenties
Dus, hoe vind je je eerste baan: door employable te zijn. Hoe je dat wordt, weet Akkermans: "Het gaat om je loopbaancompetenties, en die zijn onderverdeeld is drie soorten: reflectief, communicatief en gedragsmatig." Je reflectieve loopbaancompetenties gaan over je vaardigheden en motivatie: waar word je blij van, wat zijn je skills? Als je die kent, weet je wat voor werk bij je past.
Je communicatieve loopbaancompetenties op orde hebben, betekent dat je je bewust bent van je netwerk. Je kent veel meer mensen dan je denkt. Het gaat om profilering: kun je in een sollicitatiegesprek overbrengen wie je bent? En gedragsmatige loopbaancompetenties houdt in dat je actief zoekt naar ontwikkelingsmogelijkheden.
"Je wordt meer employable als je loopbaancompetenties goed zijn", zegt Akkermans. "Omdat je bewust met je werk bezig bent, raak je meer bevlogen over wat je doet en dat leidt weer tot betere prestaties. We zien dat bij zowel hoger- als lageropgeleiden."
Natuurlijk is er zoiets als ‘context’, weet de econoom. Je loopbaan is niet helemaal voorspelbaar. "Er kan iemand doodgaan, er kan een massaontslag aankomen. Maar mijn visie is: als er zoiets gebeurt, dan staan de mensen die employable zijn met 2-0 voor. Zij raken niet in paniek en hebben zo een andere baan."
Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column Waarom de lockdown ons innovatiever maakt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: creatief denken. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
Ronald start detacheringsbureau voor autisten: ‘Meer dan de helft zit werkloos thuis’
Hij is een man met een missie. Ronald van Vliet (51) wil mensen met autisme aan het werk helpen. Hun talenten inzetten op een manier die past bij hun mogelijkheden. Met detacheringsbureau TalentTwist koppelt hij autistische kandidaten aan geïnteresseerde bedrijven, met thuiswerkbanen. -
PREMIUM
Krantenbezorger Arie (83) stopt nu écht: ‘Op mijn hoogtepunt, net als een artiest’
Ruim 1,5 miljoen kranten bezorgde Arie Schüller in 25 jaar tijd. Of het nu plensde, sneeuwde of stormde, altijd kon zijn wijk op hem rekenen. Nu stopt de 83-jarige Delftenaar er mee. ,,Wie zo lang de krant loopt, leert niet alleen zijn wijk, maar ook de mens kennen.” -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker.
-
Salaris Iris: ‘Ik heb 1500 euro meer gevraagd dan ik daarvoor verdiende’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Iris (35) werkt 31 uur in de week als businessanalist. Zij is de schakel tussen de klant en het projectteam dat de software voor de klant maakt. Daarnaast werkt ze 20 uur per week aan haar blog Onebrokegirl.nl, over geldzaken. -
Vijf redenen waarom zoveel millennials thuiszitten met een burn-out
Ben jij geboren tussen 1980 en 2000 (een millennial dus)? En heb je het idee dat je op elk moment de ideale versie van jezelf moet zijn? Vind je het idee onverdraaglijk als je daar een keer niet aan kan voldoen? Dan heb jij hét recept voor stress, burn-out en faalangst te pakken. Maar waarom? -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten.