Zó word je gestimuleerd gezond te eten in de bedrijfskantine
Ook met broodjes kroket in het assortiment kunnen werknemers in de bedrijfskantine verleid worden tot gezonde keuzes, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam dat vandaag gepresenteerd wordt.
,,De meeste voedselkeuzes maak je onbewust”, vertelt onderzoeker Liesbeth Velema. ,,Dat is waar we in dit onderzoek gebruik van hebben gemaakt. In de marketing worden bepaalde methodes ingezet om mensen meer aankopen te laten doen, die kennis hebben we hier juist ingezet om mensen richting een gezondere keus te sturen.” En dat zónder de ongezonde producten uit het assortiment te halen.
Mensen blijken vaak blindelings iets mee grissen
In de helft van de dertig bedrijfsrestaurants die meededen aan het onderzoek werd bijvoorbeeld korting gegeven op gezonde broodjes, terwijl het ongezonde eten te maken kreeg met een prijsverhoging. Er waren combideals met gezonde broodjes, melk en fruit, gezonde producten werden meer in het zicht gelegd en van gezonde producten werden grotere hoeveelheden (minimaal zestig procent van het totaal) neergelegd. Wat bleek? ,,Voornamelijk de gezonde broodjes, de magere kaas en het fruit werden significant beter verkocht dan in de restaurants waar we geen veranderingen doorvoerden”, aldus Velema.
30+ kaas
Dat er vaker voor 30+ kaas werd gekozen, verbaast Velema misschien nog wel het meest. ,,Als je niet van magere kaas houdt, weet je snel genoeg dat je eigen favoriete merk - in kleinere hoeveelheid – er ook nog gewoon ligt. Daarom verwachtte ik dat de resultaten na twee weken zouden kelderen, maar de hogere consumptie van magere kaas bleef twaalf weken lang constant”, aldus de onderzoekster.
,,Het mechanisme werkt dus. Mensen blijken vaak blindelings iets mee grissen. Waar het meeste van ligt, dat pakken ze. Als je in een supermarkt een groot schap met colaflessen hebt, wordt er meer cola verkocht dan bij een klein schap. Het is leuk dat nu is aangetoond dat het in een bedrijfsrestaurant hetzelfde werkt.”
Stress
Als mensen lunchen in het bedrijfsrestaurant, spelen bovendien vaak onbewuste factoren een rol. ,,Veel mensen willen even bijpraten met collega’s en gewoon iets lekkers eten. De smaak en prijs is daarbij vooral van belang. Als mensen iets ongezonds nemen, vinden ze dat ze dat verdiend hebben door hard werk of stress. De keuzes zijn dus wat onbewuster en mensen kun je op dat moment verleiden iets gezonders te pakken”, aldus Velema.
Velema heeft aan de hand van het onderzoek een handleiding met bovengenoemde strategieën opgesteld voor opdrachtgevers die hier wat mee willen doen. ,,Werknemers verwachten steeds vaker dat een werkgever ook de mogelijkheid biedt om gezond te eten en zich bekommert om de gezondheid van de werknemer. Dit onderzoek laat zien dat je met behulp van bepaalde strategieën gezond eten kan stimuleren.” Overigens werden er op het gebied van salades, frituur- en bladerdeegsnacks, vleesbeleg en snoep nog geen grote verschillen in de verkoop waargenomen. ,,Het leek de goede kant op te gaan, maar dat kon ook toeval zijn.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
SERIE
'Een broodje kroket is gezonder dan een broodje kaas'
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: eet bij de lunch liever een broodje kroket dan een broodje kaas. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMColumn
Trudy (63) is haar kantoorbaan zat, tóch stapt ze niet over naar iets wat haar gelukkig maakt
Veel mensen zijn bereid om voor arbeidsvoorwaarden en mooie woorden hun dromen, ambities én gezondheid in te ruilen. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en deze week ziet ze deze worsteling bij Trudy (63). -
Ook in 2023 werkt de vader en zorgt de moeder voor de kinderen (of ze dat nu willen of niet)
De traditionele rolverdeling binnen gezinnen krijgen we in Nederland maar moeilijk doorbroken. In slechts één op de tien gevallen werken vaders evenveel als moeders en is ook de zorg voor de kinderen gelijk verdeeld. Nog eens drie op de tien ouders zouden de taken het liefst ook gelijk verdelen, maar krijgen dat in praktijk niet voor elkaar. -
nieuwe indeling109
Heet je Willem, heb je een eigen huis en ben je iets te dik? Goede kans dat je in deze sociale klasse valt
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft de Nederlandse samenleving in zeven nieuwe sociale klassen ingedeeld. Ook ons BMI of hoe goed we Engels spreken bepaalt nu onze plaats op de maatschappelijke ladder.
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
-
-
PREMIUM
Werkt als een tierelier: hoe Noa en Mariëtte op deze slimme manier klanten lokken naar hun winkel
Veel kleur, hip en opvallend: in binnensteden vind je steeds meer winkels die fantastisch smoelen op Instagram. En dat is geen toeval. Steeds meer – vooral jonge - ondernemers weten het platform slim in te zetten als gratis reclamebord.Gouda -
PREMIUM3
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.